Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Αθήνα
Την πεποίθησή του ότι όλος ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να βρεθεί “στην ίδια πλευρά του λόφου απέναντι στα καρτέλ”, διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, χθες στη Βουλή, κατά την έναρξη της επεξεργασίας στην αρμόδια επιτροπή του νομοσχεδίου, που επιφέρει αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο του ανταγωνισμού και κυρίως, στη δομή και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αντίθετοι με το νομοσχέδιο δήλωσαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ.Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, τέσσερις είναι οι στόχοι του νομοσχεδίου: Η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου και της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο αποτελεσματικότερος και ταχύτερος τρόπος λειτουργίας της, η περαιτέρω διασφάλιση της διαφάνειας και η απαλλαγή της από γραφειοκρατικά βάρη, παράλληλα με την -για πρώτη φορά- επιβολή εκ μέρους της και ποινικών κυρώσεων (έως δεκαπλασιασμό των προστίμων) έναντι όσων παραβαίνουν τις διατάξεις περί ανταγωνισμού.
Ετσι, οι κανονιστικού χαρακτήρα διατάξεις θα είναι άμεσα εφαρμοστέες, η Επιτροπή θα λειτουργεί σε τρία ευέλικτα τμήματα στο πρότυπο του Συμβουλίου Επικρατείας, ενώ εισάγονται δύο καινοτομίες. Δημιουργείται γραφείο εσωτερικού ελέγχου της ΕΑ και αποκλείονται πλέον από την επιτροπή οι φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΟΚΕ, ΓΣΕΒΕΕ).
«Δεν μπορεί οι κρινόμενοι να είναι και κριτές. Είναι μία ελληνική πρωτοτυπία, που δεν ισχύει αλλού», προσδιόρισε ο υπουργός.
«Οπωσδήποτε δεν είμαστε ικανοποιημενοι από τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής ως τώρα», είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βολουδάκης, υπογραμμίζοντας ότι «τα καρτέλ ταλαιπωρούν τον καταναλωτή, τις μικρομεσαίες, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους». Στα θετικά του ν.σ. ανέφερε την επίτευξη «μεγαλύτερης ανεξαρτησίας της επιτροπής και το γεγονός ότι τίθενται προθεσμίες για την έκδοση αποφάσεων επί ερευνωμένων υποθέσεων».
Αντιθέτως, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Στρατάκης, έκανε λόγο για «συνολική και πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στον τομέα του ανταγωνισμού, ακριβώς λόγω της προσπάθειάς της να ελέγξει την Επιτροπή».
Κατά τον ίδιο «δεν έχουν παταχθεί τα καρτέλ και παγιώνονται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, που πληρώνει ο πολίτης – καταναλωτής».
Κατά τον αγορητή του ΚΚΕ, Νικ. Καραθανασόπουλο, «επικρατούν οι στρεβλώσεις του ίδιου του ανταγωνισμού, ενώ με το νομοσχέδιο διευκολύνεται η δράση των επιχειρήσεων και περιορίζεται ο ελεγκτικός ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού».
Συγκρούσεις αρμοδιοτήτων μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο, διεπίστωσε η αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Αμανατίδου. Μίλησε για «υποβάθμιση των εργαζομένων της Επιτροπής» και για «προπάθεια ελέγχου της από την κυβέρνηση». «Προς θετική κατεύθυνση έκρινε ότι κινείται το νομοσχέδιο», ο αγορητής του ΛΑΟΣ, Β. Αποστολάτος, δηλώνοντας, ωστόσο, επιφύλαξη στην ψήφισή του επί της αρχής.
«Θα ήταν βλακώδες να επιδιώξει η όποια κυβέρνηση να χειραγωγήσει την ΕΑ», απάντησε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο είναι η ανεξαρτησία της, κάτι που θα φανεί από τα πρόσωπα «εγνωσμένου κύρους και υπερκομματικά», τα οποία θα υποδειχθούν από την κυβέρνηση για την ανανέωσή της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα