Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

29 χρόνια από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ 1987

Ήταν 14 Ιουνίου του 1987, περίπου στις 22:00, όταν όλη η Ελλάδα πανηγύρισε την μεγαλύτερη -ως εκείνη την μέρα- νίκη της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ. Δεν ήταν απλά μία νίκη στον τελικό του Ευρωμπάσκετ, απέναντι στην Σοβιετική Ένωση. Ήταν ένας άθλος γραμμένoς από μία παρέα αθλητών που έκανε όλο τον πλανήτη να μιλάει για αυτούς. Ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του ομαδικού αθλητισμού.
Πέρασαν 29 χρόνια από τότε που η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ, ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, νικώντας με 103-101 – με τις θρυλικές πλέον βολές του Αργύρη Καμπούρη-, τους παντοδύναμους Σοβιετικούς και όπως δηλώνει σήμερα ο Νίκος Γκάλης «Πριν το Ευρωμπάσκετ δεν έδινε κανείς τύχη στην ομάδα μας».

Συγκεκριμένα ο άνθρωπος που άλλαξε τον ρου του Ελληνικού μπάσκετ έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook: « Πέρασαν 29 ολόκληρα χρόνια από τη μέρα που το Ελληνικό Μπάσκετ κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά. Πριν το Ευρωμπάσκετ κάνεις δεν έδινε τύχη στην ομάδα μας και όλοι θεωρούσαν ότι θα ήταν επιτυχία η είσοδος μας στην οκτάδα. Με όπλο μας τη σκληρή δουλειά, την τεράστια ώθηση που μας έδινε ο κόσμος μας βγάλαμε στο γήπεδο το ταλέντο και την ψυχή μας και νικήσαμε μεγαθήρια του παγκοσμίου μπάσκετ όπως ήταν η Σοβιετική Ένωση και η ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Πιστεύω ότι για όλους μας μέσα στην ομάδα ήταν η μεγαλύτερη αθλητική μας στιγμή. Η χαρά και η υπερηφάνεια μας, βλέποντας όλους τους Έλληνες να πανηγυρίζουν στους δρόμους και τις πλατείες σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια. Πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα νέα παιδιά στράφηκαν στο μπάσκετ και η επιτυχία του 1987 είχε συνέχεια και καθιέρωσε το Ελληνικό μπάσκετ στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου».

Η παρέα των Πρωταθλητών: Νίκος Σταυρόπουλος, Παναγιώτης Γιαννάκης, Αργύρης Καμπούρης, Νίκος Λινάρδος, Παναγιώτης Καρατζάς, Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Φιλίππου, Λιβέρης Ανδρίτσος, Παναγιώτης Φασούλας, Μέμος Ιωάννου, Φάνης Χριστοδούλου, Νίκος Γκάλης, και Κώστας Πολίτης (προπονητής) έγραψαν την ιστορία με χρυσά γράμματα.
Η Ελλάδα για να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης νίκησε διαδοχικά την Ρουμανία, την Γιουγκοσλαβία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Γιουγκοσλαβία (2η φορά) και στον τελικό τη μεγάλη Σοβιετική Ένωση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα