Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

1978: Εκδόθηκε χθες το πρώτο διάταγμα για τη στράτευση των Ελληνίδων

Για το πρώτο βήμα για τη… στράτευση των Ελληνίδων διαβάζουμε στο φύλλο της 15ης Φεβρουαρίου 1978. Αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ της εποχής «Το πρώτο διάταγμα για τη στράτευση των Ελληνίδων εξεδόθη προχθές μετά από πρόταση του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Αβέρωφ και εστάλη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή.
Η έκδοσή του έγινε σε εφαρμογή του άρθρου 11 του Νομου 705)77 «περί στρατεύσεως των Ελληνίδων» και αφορά στην εκπαίδευσή τους.
Στο Προεδρικό Διάταγμα ορίζονται μεταξύ των άλλων τα εξής:
Τα της εκπαιδεύσεως των στρατευομένων Ελληνίδων ρυθμίζονται κατά τρόπο ανάλογο πρός την εκπαίδευση των αρρένων, ως αυτή ορίζεται διά του Ν. 660)77 «περί υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των οργάνων της ανωτάτης διοίκησεως και ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων».
Ειδικώτερα η εκπαίδευσις θα γίνεται σε κέντρα εκπαιδεύσεως και θα περιλαμβάνει: 1) Βασική εκπαίδευση 30-50 ημερών σε κέντρα βασικής εκπαιδεύσεως 2) Εκπαίδευση στελεχών (υπαξιωματικών, αξιωματικών, εφέδρων, εθελοντών ή μονίμων)
3) Εκπαίδευση ειδικοτήτων σε αντίστοιχα κέντρα εκπαιδεύσεως. Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμύνης θα καθορίζονται οι περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η εκπαίδευση των στελεχών είναι δυνατόν να συνδυασθεί με την εκπαίδευση των ειδικοτήτων.
Η εκπαίδευση των ειδικοτήτων των Ελληνίδων είναι αναλόγως της εκπαιδεύσεως των αντιστοίχων ειδικοτήτων των αρρένων.
Το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό αποτελείται από άρρενες και θήλεις βαθμοφόρους.
Οι λεπτομέρειες της εκπαιδεύσεως θα καθορίζονται με διαταγές των Γενικών Επιτελείων των αντιστοίχων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με το Προεδρικό Διάταγμα που εξεδόθη, ουσιαστικά αρχίζει η οργάνωση για την υποδοχή των Ελληνίδων στο στράτευμα με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μέτρων και τη δημιουργία της καταλλήλου υποδομής, θα αρχίσει η στράτευση των Ελληνίδων η οποία, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, κατά τη διάρκεια της ειρηνικής περιόδου, θα γίνεται επί εθελοντικής βάσεως».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα