Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

1976: Γερμανοί φιλέλληνες στα Χανιά

Ιούλιος του 1976 και όπως διαβάζουμε στο φύλλο της 14ης εκείνου του μήνα, Γερμανοί φιλέλληνες επισκέπτονταν την πόλη μας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής «Στην πόλη μας βρίσκεται για επίσκεψη ολίγων ημερών η κ. Ερεγκαρτ Σράμμμε τους υιούς της Γκοτφριντ Σραμμ καθηγητήν της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και Γκέπχαρτ Σράμμ μηχανολόγον μηχανικών.

Η κ. Ε. Σραμμ της οποίας την αδελφήν εξετέλεσαν οι χιτλερικοί λόγω της αντιστασιακής της δράσεως αμέσως μετά τον πόλεμο ήρθε στην Ελλάδα ως βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρος οργανώσεως γυναικών οι οποίες απεφάσισαν να επανορθώσουν κατά το δυνατόν ένα μέρος από τις καταστροφές που έκαμαν τα στρατεύματα κατοχής σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως είς τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, το Μέτσοβο, την Κλεισούρα, την Δαμάστα, την Κάντανο, το Σκινέ, το Κουστογέρακο».

Στην συνέχεια του ρεπορτάζ διαβάζουμε ότι «Με χρήματα που εμάζευαν οι γυναίκες σε εράνους έγιναν διάφορα έργα υδρεύσεως αγροτικής αναπτύξεως, σχολεία και άλλα. Τα 80 παιδιά από τα Καλάβρυτα που εσπούδασαν στην Γερμανία, σήμερα αποτελούν τους κυριώτερους οικονομικούς παράγοντες της περιοχής. Στην Κρήτη έκαμαν την ύδρευση της Δαμάστας εβοήθησαν στην κτιριακή επέκταση και τον εξοπλισμό του Γυμνασίου Καντάνου εχρηματοδότησαν ένα μέρος του δρόμου Λειβαδά Κουστογέρακο και το κοινοτικό κατάστημα Σκινέ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα