Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

“Αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά”

Τα παιδικά χρόνια του Κωστή Παλαμά, μια από τις κορυφαίες πνευματικές φυσιογνωμίες του Ελληνισμού, θα παρουσιαστούν μέσα από την εκδήλωση-αφιέρωμα για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή, που διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Αποκορώνου, απόψε στις 9 μ.μ στην αυλή του παλιού Δημοτικού Σχολείου Βάμου (Αγ. Γεώργιος). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Μαρινέλλας Βλαχάκη  « Μουτζουρωτής χαρτιών», βασισμένο στις παιδικές αναμνήσεις του Κωστή Παλαμά. Για το βιβλίο θα μιλήσει η Προϊσταμένη του Τμήματος Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης της Π.Ε Χανίων κ. Κατερίνα Ζομπανάκη.
Θα ακολουθήσει θεατρική απόδοση του αφηγήματος « Μουτζουρωτής χαρτιών» με την Μαρινέλλα Βλαχάκη, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Κωστή Καπελώνη και στο τραγούδι-μουσική σύνθεση ο Λεωνίδας Μαριδάκης.
Όπως ανέφερε χθες κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η κα Βλαχάκη, « η συνεχή δραστηριότητα του πολιτιστικού συλλόγου Βάμου έχει δημιουργήσει ένα υποψιασμένο κοινό που παρακολουθεί τις εκδηλώσεις, διακρίνει και απολαμβάνει κάθε ποιοτική πρόταση. Στην παράσταση γνωρίζουμε τον κόσμο ενός παιδιού που γεννήθηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και μαθαίνουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που διαμόρφωσαν, ως ενήλικα την προσωπικότητά του. Θρύλοι, δεισιδαιμονίες, απώλειες, φοβίες, ανασφάλειες οδηγούν τον μικρό Κωστή να στραφεί μανιωδώς στη μελέτη και το γράψιμο».
Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ν. Γιαννούλης, τόνισε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων στέκεται πάντα αρωγός στηρίζοντας προσπάθειες πολιτισμού.
Ο Αντιδήμαρχος Αποκορώνου κ. Μ. Νικολούδης έκανε λόγο για μια σημαντική εκδήλωση και κάλεσε τον κόσμο να την πλαισιώσει, επισημαίνοντας πως με το συγκεκριμένο αφιέρωμα ξεκινά η ενότητα των Καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Αποκορώνου.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάμου κ. Γ. Χατζηδάκης τόνισε πως «πρόκειται για μια εκδήλωση με ιδιαίτερη βαρύτητα ιδιαίτερα σήμερα, που πολλοί δεν μιλούν πια για τον κορυφαίο Έλληνα ποιητή».
Η Προϊσταμένη Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης της Π.Ε Χανίων κ. Κατερίνα Ζομπανάκη, τόνισε πως «οι μέρες που βιώνουμε ως χώρα, επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερο την επιλογή μας να αναδείξουμε και να προβάλλουμε την δουλειά της Χανιώτισσας δημιουργού, Μαρινέλλας Βλαχάκη, όσον αφορά τον Μεγάλο Έλληνα Κωστή Παλαμά που μέσα από το έργο του ανέδειξε τις έννοιες της Πατρίδας, της Ελευθερίας, της Γλώσσας μας, σε δύσκολες εποχές για την νεότερη Ελλάδα. Σήμερα ο Παλαμάς είναι πιο απαραίτητος από ποτέ. Στις αξίες του έργου του, πρέπει να στηριχτούμε για να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες του παρόντος. Και αυτές τις αξίες οφείλουμε να γνωρίσουμε στη νέα γενιά».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα