Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πόσο κρατούν οι αντοχές;

Δραματικές είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος αλλά και το 2013.
Σε έκθεσή του προειδοποιεί για αύξηση των κινδύνων για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα το β’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, τονίζοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ευρώπη δεν έχουν κατορθώσει να καθησυχάσουν τις αγορές και να αποκαταστήσουν τη δυναμική της ανάπτυξης.
Το Ταμείο, αναφέρεται κυρίως «στην αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα» στην Ελλάδα και στα «προβλήματα» του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, διερωτώμενο «μέχρι πότε» οι Ευρωπαίοι εταίροι των δύο χωρών θα τους παρέχουν βοήθεια.
Για τη χώρα μας ιδιαίτερα, προβλέπει ότι η φετινή χρονιά, θα «κλείσει» παρουσιάζοντας πρωτογενές έλλειμμα 2% αντί αρχικής πρόβλεψης 1%, δηλαδή διπλάσια «τρύπα» στον προϋπολογισμό ύψους 4 δισ. έναντι προβλέψεως στο Μεσοπρόθεσμο, για έλλειμμα 2 δισ.
Για το 2013 το Δ.Ν.Τ. υπολογίζει το έλλειμμα στο 2,7% (προ το παρόν) δηλαδή υπολογίζει πως η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε εξοικονομήσεις μέσα σε μία χρονιά που θα αγγίζουν τα 8,6 δισ. ευρώ!
Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, αποφεύγει να απαντήσει ξεκάθαρα για θέματα που αφορούν την Ελλάδα και συγκεκριμένα για το εάν θα δοθεί χρονική επιμήκυνση για εκπλήρωση των δημοσιονομικών της στόχων, δηλώνοντας γενικά ότι πρέπει να τηρούνται οι συμφωνίες, ενώ εντύπωση προκαλεί η δήλωση του πρωθυπουργός της Βαυαρίας ότι «όταν διαπιστώνεται πως κάποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να εκπληρώσει τους όρους τότε δεν γίνεται να δίνονται χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο».
Και όλα αυτά, τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο καθορίζει τους τομείς περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία. Με βασική πηγή των περικοπών τα κοινωνικά επιδόματα, οι συντάξεις με την επιβολή πλαφόν αλλά και το πλαφόν στα εφάπαξ.
Και ακόμη οι περικοπές οι δαπάνες υγείας, παιδείας αλλά και οι αμυντικές δαπάνες.
Επονται τα «λουκέτα» σε τουλάχιστον 255 οργανισμούς του Δημοσίου και οι 150.000 αποχωρήσεις εργαζομένων.
Μεσούσης της θερινής περιόδου, με τον υδράργυρο να «χτυπάει κόκκινο» και τα νέα μέτρα να έρχονται ολοταχώς… πόσο θα αντέξει ο ταλαίπωρος ελληνικός λαός;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα