Μουσείο Τυπογραφείας

Ζητούμενο η αναβάθμιση για την παλιά πόλη των Χανίων

Κάτοικοι και επισκέπτες μιλούν στα “Χ.ν.” για την ανάγκη έργων που θα αναδείξουν την “βιτρίνα” της πόλης

Greece, Crete, Chania, the old city and templesΑισθητική αναβάθμιση της παλιάς πόλης προκειμένου να αναδειχθεί ο ιστορικός της χαρακτήρας, ζητούν Χανιώτες αλλά και επισκέπτες με τους οποίους συνομίλησαν χθες τα “Χ.ν” στους δρόμους της πόλης.

Οι περισσότεροι επισημαίνουν πως απαιτούνται παρεμβάσεις για να αποκαλυφθεί η αυθεντική φυσιογνωμία της παλιάς πόλης, βελτίωση του φωτισμού, του πλακόστρωτου κτλ. Πάντως υπήρξαν και πολίτες που ανέφεραν ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης ενώ όσον αφορά τις τέντες υποστήριξαν ότι θα μπορούσε τουλάχιστον να υπάρχει μια ομοιομορφία.

ΓΙΑΝΝΗΣ: Ανάγκη έργων

1

« Το κυριότερο είναι ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση με όλους τους φορείς π.χ με την Αρχαιολογία κ.α ώστε να γίνει προγραμματισμός σε μια σειρά από θέματα για να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης στην Παλιά Πόλη. Είτε αυτά τα θέματα λέγονται τραπεζοκαθίσματα, είτε τέντες κτλ. Έτσι σιγά σιγά όταν θα δουν οι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ότι βελτιώνεται η κατάσταση οι ίδιοι θα προχωρήσουν σε αυτές τις αλλαγές και θα βγάλει τα σίδερα κτλ. Τώρα αυτό που πάνε να κάνουμε και να φτιάξουνε από την μια στιγμή στην άλλη την Παλιά Πόλη, δεν γίνονται έτσι τα πράγματα» ανέφερε ο Γιάννης.

ΕΣΠΕΡΟΣ & ΚΥΡΙΑΚΗ: Έχει βελτιωθεί η καθαριότητα

2kai3mazi

« Η καθαριότητα έχει βελτιωθεί στην Παλιά Πόλη. Και νομίζω ότι είναι σε καλό δρόμο το γεγονός ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης» παρατήρησε ο Έσπερος ο οποίος βρίσκεται ως επισκέπτης στα Χανιά τον οποία συναντήσαμε στον Κάτωλα, παρέα με την Κυριακή.
ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ: Θα ήταν καλύτερα εάν έλειπαν οι τέντες

4

«Οι Χανιώτες θεωρούν ότι το Ηράκλειο έχει περισσότερες επιλογές διασκέδασης. Εμείς πάλι οι Ηρακλειώτες θεωρούμε ότι η Παλιά Πόλη των Χανίων έχει πολύ καλύτερες επιλογές όσον αφορά την ψυχαγωγία. Ωστόσο όσον αφορά την εικόνα της Παλιάς Πόλης, πιστεύω ότι όλα θα ήταν καλύτερα αν αφήνατε τους αρχαιολόγους να κάνουν την δουλειά τους και να ομορφύνουν την Παλιά Πόλη π.χ να μην υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφημιστικές ταμπέλες, να μην υπάρχουν αυτές οι ομπρέλες στα καταστήματα, οι τέντες, οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους αν επένδυαν λίγα από αυτά που κερδίζουν για να ομορφύνουν την εξωτερική όψη της Παλιάς Πόλης κτλ. Δυστυχώς όμως αυτά στην Ελλάδα δύσκολα γίνονται… » επεσήμανε η Εμμανουέλα οποία είχε έρθει με την παρέα της για διασκέδαση από το Ηράκλειο στα Χανιά.

ΓΙΩΡΓΟΣ: Αντιαισθητικές ταμπέλες

5

«Εμένα δεν με ενοχλούν τόσο πολύ τα τραπεζοκαθίσματα, όσο με ενοχλούν οι μουσαμάδες ( στα καταστήματα). Να ξηλωθούν όπως και όλες αυτές οι ταμπέλες και να υπάρξει κάτι πιο ομοιόμορφο για να φανεί η ιστορία της Παλιάς Πόλης. Υποτίθεται είμαστε μια πόλη πολλών αστέρων…» ανέφερε ο Γιώργος και η Κατερίνα τους οποίους συναντήσαμε στο Ενετικό λιμάνι
ΑΝΤΩΝΗΣ: Να προβληθεί η πρόσοψη των ιστορικών κτηρίων

6

«Να ξηλωθούν οι τέντες για να προβληθεί η πρόσοψη και αυθεντικότητα των ιστορικών κτηρίων. Για παράδειγμα, είδα ότι μέσα σε καφέ του Ενετικού λιμανιού υπάρχουν καμάρες και οθωμανικά κτίσματα, δηλαδή μνημεία τα οποία είναι καλυμμένα και δεν φαίνονται καθόλου» ανέφερε ο Αντώνης που όπως είπε έχοντας ζήσει για δέκα χρόνια στην Πίζα της Β.Δ Ιταλίας, η νοοτροπία για την ανάδειξη των μνημείων εκεί είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τα Χανιά.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Ανεπαρκής φωτισμός, αδικαιολόγητη εικόνα του Μνημείου

7

« Χρειάζεται φωτισμός ο οποίος είναι ανύπαρκτος στην Παλιά Πόλη, όπως σχεδόν σε όλη την πόλη των Χανίων, και ανάδειξη του Μνημείου της Παλιάς Πόλης. Ειδικά εάν επισκεφθείς Μνημεία σε χώρες του εξωτερικού και συγκρίνεις την κατάσταση που επικρατεί στα Μνημεία της Ελλάδας μας, είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Και εάν λάβουμε υπόψη τον τουρισμό και το πόσα χρήματα “πέφτουν” εδώ στην αγορά της Παλιάς Πόλης των Χανίων, θεωρώ ότι δεν δικαιολογείται αυτή εικόνα» ανέφερε η Κατερίνα την οποία συναντήσαμε παρέα με τον Σίμο, στο Ενετικό λιμάνι.
Από την πλευρά του ο Σίμος, ανέφερε μια δυσάρεστη εμπειρία που είχε ο ίδιος, αυτές τις ημέρες στην Παλιά Πόλη: «Προχθές στις 9.30 το βράδυ, κατέβηκα μια βόλτα δυτικά του Φρουρίου Φιρκά και καθώς ήμουν πεζός προσπάθησα να περάσω από το σημείο όπου απαγορεύεται η πρόσβαση με Ι.Χ όμως επειδή το σημείο δεν φωτίζεται, δεν είδα τις αλυσίδες, σκόνταψα και έπεσα με το πρόσωπο στο έδαφος. Είναι δυνατόν να μην έχει επαρκής φωτισμό στο δυτικό σημείο εισόδου της Παλιάς Πόλης; Επίσης κάτι άλλο που είναι αναγκαίο, είναι η οριοθέτηση του εξωτερικού χώρου των καταστημάτων. Διότι έχοντας επισκεφθεί και άλλες μνημειακές πόλεις στο εξωτερικό, εκεί δεν υπάρχει αυτό το χάος που υπάρχει εδώ, έτσι όπως συνωστίζεται ο κόσμος πολλές φορές πέφτει πάνω σε τραπέζια και καρέκλες. Να δουλεύουν και οι επιχειρηματίες γιατί το μέρος είναι τουριστικά αλλά όλα με κάποιο όριο και σεβασμός στους υπόλοιπους πολίτες».

ΓΙΩΡΓΟΣ: Ζητείται αισθητική!

8

«Δεν ξέρω από πού να αρχίσω… Καταρχάς υπάρχει τρομερή βρωμιά και οσμές σε πολλά σημεία της Παλιάς Πόλης σαν να έχει αφεθεί στην τύχη της. Υπάρχουν πολλά τραπεζοκαθίσματα παντού δίχως κανένα κριτήριο αισθητικής. Βλέπουμε ιστορικά κτήρια του 16ου αιώνα με τέντες πλαστικές. Το μόνο σχετικά θετικό είναι ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στα Ι.Χ. Ευτυχώς που δεν χωράνε τα Ι.Χ διαφορετικά θα τα στάθμευαν και μέσα στο Ενετικό λιμάνι, έχουμε δει χαρακτηριστικά σημεία με Ι.Χ σε πεζόδρομους, μπροστά σε πόρτες σπιτιών της Παλιάς Πόλης. Θα μπορούσε να είναι μια πόλη που θα δεν θα είχε να ζηλέψει τίποτε από την Φλωρεντία. Παρόλα αυτά έχει να ζηλέψει πολλά ακόμα και από τα Τρίκαλα!» ανέφερε ο Γιώργος τον οποίο συναντήσαμε με την παρέα του στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων.
ΦΩΤΗΣ: Χρειάζεται πολιτική βούληση

9

«Μένω 12 χρόνια στα Χανιά και παρά το ότι είναι ένας πλούσιος δήμος, δεν έχει βελτιώσει τις υποδομές του συνολικά και φυσικά στην Παλιά Πόλη. Αρκεί να ρίξει μια ματιά κάποιος στο έδαφος, πολλές πλάκες είναι σπασμένες, από την άλλη πλευρά τα καταστήματα είναι γεμάτα τέντες κακής αισθητικής κάτι για το οποίο βέβαια έχουν ευθύνες οι επιχειρηματίες. Νομίζω ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση τέτοιας δυναμικής που να επηρεάζει τις καταστάσεις. π.χ ένας δήμαρχος που να άφηνε τις “φωνές” των ψηφοφόρων που έχουν το χρήμα και τον έλεγχο της Παλιάς Πόλης και να κάνει αυτό που πρέπει σε συνεργασία με την Αρχαιολογία» είπε ο Φώτης.
ΜΑΡΙΑ & ΣΑΡΑ: Εγκαταλελειμμένη η πλευρά του ενετικού λιμενοβραχίονα

10kaioidyomazi

«Θα μπορούσανε να φτιάξουν τις πλάκες του Ενετικού λιμανιού που είναι φθαρμένες και όταν βρέχει χειροτερεύει η κατάσταση, να βελτιωθεί η καθαριότητα ειδικά από την πλευρά του Φάρου δεν έχει πολλούς κάδους αλλά και ο φωτισμός μέχρι τον Φάρο είναι ανύπαρκτος» ανέφερε η Μαρία που συναντήσαμε μαζί με την Σάρα, στο Ενετικό λιμάνι.
ΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν υπάρχει ομοιομορφία

11

« Δεν υπάρχει ομοιομορφία. Το μισό Λιμάνι έχει καλής αισθητικής κτήρια και το άλλο μισό ρημαγμένα. Δεν έχω πρόβλημα με τις τέντες. Η τέντα άλλωστε έχει καταλήξει να είναι πια χαρακτηριστικό της χώρας μας! Όπου έχει θάλασσα έχει και τέντα!» ανέφερε ο Γιάννης.

3 σχολια

 • [Αναστασία Μ.] ~ 12 Φεβρουαρίου 2018 ~ 14:06 ~ Απάντηση

  Ως κάτοικος Παλιάς Πόλης θα ήθελα να συμπληρώσω και τη δική μου γνώμη. Οι Ενετοί και οι Οθωμανοί έδωσαν στην Παλιά Πόλη την ομορφιά της με όλα αυτά τα κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής και οι σύγχρονοι μας έβαλαν τη σφραγίδα της κακογουστιάς και της ασυδοσίας.
  1)Καμάρες και πέτρινες επιγραφές κρύβονται από τις πλαστικές τέντες,τα τραπεζοκαθίσματα και τις ανεξέλεγκτες επεκτάσεις των μαγαζιών
  2)Πεζόδρομοι πάρκινγκ.Ο καθένας μπορεί να παρκάρει όπου θέλει χωρίς καμία συνέπεια.Αρκεί μια βόλτα αυτη την εποχή στην Κονδυλάκη,τη Μπετόλο ή το διάσημο πάρκινγκ της Μητρόπολης για να το καταλάβει κανείς.
  3)Ανεξέλεγκτη φασαρία. Ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να στήνει ηχεία και μικροφωνικές ή να παίζει μουσική στη διαπασών στο μπαρ του χωρίς να σέβεται κανέναν και χωρίς έλεγχο από κανέναν. Ίσως νομίζουν ότι δε ζουν άνθρωποι τριγύρω που εργάζονται το πρωί.
  Φυσικά και να δουλέψουν όλοι αυτοί αλλά με σεβασμό. Πέρα από τον τουρισμό και το χρήμα,υπάρχουν και οι άνθρωποι. Και όλα πρέπει να γίνονται με σεβασμό στους άνθρωπους είτε είναι ο μόνιμος κάτοικος είτε είναι ο τουρίστας που έρχεται να περάσει τις διακοπές του εδώ. Πρέπει να το καταλάβουν αυτό και οι επιχειρηματίες και ο δήμος.Αλλιώς γρήγορα θα ξεφουσκώσει η φούσκα του τουρισμού.Γιατί να πληρώνει κάποιος τόσα χρήματα για διανυκτέρευση σε μια πόλη που δεν έχει να προσφέρει ούτε υποδομές ούτε ποιότητα;

 • [Coba] ~ 12 Φεβρουαρίου 2018 ~ 22:38 ~ Απάντηση

  Σωστα ομιλει ο παραπανω αναγνωστης….πως πολεις αλλες στην Ευρωπη διατηρούν με τοση φροντιδα τον ιστορικο πυρηνα τους….έτσι και στα Χανια θα πρέπει η παλια πολη να διατηρηθει ως ένα ανοιχτο μουσειο!!!!!!Ετσι το τουριστικο προιον θα αναβαθμιστεί ποιοτικα με τουρισμο που θα ενδιαφέρεται περαν από τον ηλιο την θαλασσα θα ενδιαφέρεται και για τον πολιτισμο την ιστορια τα ηθη και εθιμα του τοπου που επισκέπτεται!!!!!!!

 • [Γιάννης] ~ 13 Φεβρουαρίου 2018 ~ 00:38 ~ Απάντηση

  Τι θα γίνει με τα κτίρια φαντάσματα Καραολή-Δημητρίου και Σήφακα θα πέσουν επιτέλους. Είχαν πει ότι απαλλοτριώθηκαν και θα έπεφταν Νοέμβριο τι απέγινε ? πότε επιτέλους θα αναδειχτεί αυτό το τοίχος και οι πύλες. Τα κτίρια αυτά αποτελούν κίνδυνο για τους περαστικούς, εστία μόλυνσης και κρύβουν ένα διαμάντι στην καρδιά της παλιάς πόλης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.