Μουσείο Τυπογραφείας

“Τρικυμία εν κρανίω” λόγω “Brexit”

Μετά τις τραγελαφικές σκηνές στο Κοινοβούλιο του H.B., που απορρίφθηκε ξανά η πιθανότητα του “Brexit” και ταπεινώθηκε κυριολεκτικά η πρωθυπουργός, η Τερέζα Μέι υποχρεωτικά πήγε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και ζήτησε αναβολή ως τον Ιούνιο. «Είμαι εδώ, δήλωσε, να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για παράταση ως τον Ιούνιο». Γιατί ζήτησε παράταση του “Brexit” ως τότε; Ολοι τους στις Βρυξέλλες μπερδεύτηκαν. Περίμεναν πρόταση για παράταση μέχρι 29 Μαρτίου με παράλλη λη υποβολή νέου σχεδίου μεταβατικής περιόδου, που να διαμορφώνονται οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε.
Προβληματισμένος ο Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βλέποντας ότι η Μέι κάνει προτάσεις χωρίς την έγκριση του Υπουργικού της Συμβουλίου, θεώρησε, ότι μια τρίμηνη παράταση ως το τέλος Ιουνίου εγκυμονεί πολιτικούς και άλλους Ενωσιακούς κινδύνους. Εάν οι Αγγλοι είχαν ψηφίσει τη συμφωνία του Νοεμβρίου και έπαιρναν παράταση ως το τέλος Ιουνίου, θα μπορούσαν να μην συμμετέχουν στις εκλογές της 23ης – 26ης Μαΐου. Τώρα, εφ’ όσον απερρίφθη η συμφωνία, είναι κατοχυρωμένοι, να λάβουν μέρος και να εκλέξουν ευρωβουλευτές, γιατί το Η.Β. συνεχίζει να είναι μέλος της Ε.Ε. με τις υποχρεώσεις τους και τα δικαιώματά του.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το “Brexit” ζήτησε από τη Μέι να μάθει πού το πάει, τι ακριβώς ζητάει και πώς θα χρησιμοποιήσει τον χρόνο της παράτασης μέχρι τον Ιούνιο. Η Γερμανία τηρεί στάση ουδέτερη, μη θέλοντας να εξωθήσει τα πράγματα στα άκρα, περιμένοντας και τις απόψεις μερικών από τα κράτη-μέλη, που συμμαχούν μαζί της. Τέλος ο Μακρόν είναι αδιάλλακτος ζητώντας απ’ τους Αγγλους την τήρηση της Συμφωνίας και διευκρινΊσεις για την παράταση, επιπλέον δε εγγυήσεις και δεσμεύσεις εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτν Τούσκ δήλωσε, ότι ενέκριναν παράταση του “Brexit” εφόσον συμβούν δύο προϋποθέσεις. Εάν η συμφωνία αποχώρησης εγκριθεί απ’ τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, θα δοθεί παράταση μέχρι την 22α Μαΐου. Εάν απορριφθεί και πάλι η παράταση, θα μετατεθεί για την 12η Απριλίου και η Ε.Ε. θα περιμένει ως τότε, να προτείνει το Η.Β. τις επόμενες κινήσεις του. Σημειωτέον, ότι οι Ευρωεκλογές γίνονται 23-26 Μαΐου και η Μέι θεωρεί λάθος τη συμμετοχή του Η.Β. σ’ αυτές.
Το Η.Β. κινδυνεύει, να βρεθεί αντιμέτωπο με νομικά κενά. Υπάρχει το πρόβλημα των Ευρωεκλογών, η προκήρυξη των οποίων σύμφωνα με την αγγλική νομοθεσία πρέπει να γίνει το βραδύτερο μέχρι 12 Απριλίου. Αν δεν προκηρυχθούν ως τότε, το Η.Β. τα τεθεί εκτός Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.
Ολα στο Λονδίνο είναι ρευστά. Εξοδος από την Ε.Ε. με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία και μεγάλη παράταση ή ακύρωση του Brexit, είναι στη διακριτική ευχέρεια των Αγγλων ν’ αποφασίσουν.
Οι παραλογισμοί, τα παζάρια και ο εμφύλιος μέσα στη Βουλή των Κοινοτήτων έχει καταντήσει πονοκέφαλος για την Τερέζα Μέι, αλλά για τους Ευρωπαίους δεν ιδρώνει τ’ αυτί τους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.