Μουσείο Τυπογραφείας

Της μούσας μου απανθίσματα

■ Βιβλίο του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή

Για άλλη μια φορά μου έκαμε την τιμή ο κ. Τυραϊδής και μου ‘στειλε το καινούργιο ντου βιβλίο “Της μούσας μου απανθίσματα”, τον οποίον από καρδιάς ευχαριστώ και για το βιβλίο και για τη φιλική του αφιέρωση.
Το ανήσυχο πνεύμα του κ. Δημήτρη τονε κρατά πάντα σε ετοιμότητα και δεν αφήνει να χαθεί ευκαιρία.
Γι’ αυτό και συχνά – πυκνά μας εκπλήσσει με κάποιο του καινούργιο βιβλίο και πότε καταπιάνεται με τσ’ αναμνήσεις του από την αγαπημένη ντου Ρούμελη κι αναθιβάνει τσοι συνήθειες και τσοι δυσκολίες τση ζωής του αθρώπου του βουνού και του κάμπου και πότε σεργιανίζει στα μονοπάθια τσ’ αγάπης και του έρωτα με τα καλογραμμένα διηγήματά του, προσφέροντας διάφορες συγκινήσεις κατά το διάβασμά ντωνε.
Μα κατά που λέει ο λαός απούχει δύο αγαπητικές έχει χαρά μεγάλη, γιατί, σα τα χαλάσει με τη μια, πηγαίνει με την άλλη. Ετσά κι ο κύριος Τυραϊδής έχει κι εκείνος δύο αγαπητικές, τη πεζογραφία και την ποίηση, μόνο πως αυτός τσ’ αγαπά και τσοι δύο.
Γι’ αυτό και με αξιοσύνη και τη δεξιότητά του στον γραφτό λόγο συνεργάζεται και με τσοι δύο άριστα. Δασκαλεμένος κιόλας από τσ’ εξωσχολικούς του δασκάλους απού συχνά ευγνωμονεί με τα καλά ντου λόγια όπως τον αείμνηστο Ν. Μαραγκουδάκη απού κι εγώ έχω ακούσει τα καλά ντου λόγια, γι’αυτό και του εύχομαι να είναι αιωνία η μνήμη ντου.
Οπως επίσης και τον σεβαστό αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο, τον ακάματο εργάτη του καλού απού κι εγώ σέβομαι, εκτιμώ και θαυμάζω και από καρδιάς του εύχομαι υγεία και αντοχή για τον καλό αγώνα απού συνεχίζει εκ νεότητός του. Ομως τουτηνέ τη φορά ο κ. Δημήτρης Τυραϊδής άφησε τσοι νουβέλες και τα διηγήματα που διηγάται τη βασανισμένη και δύσκολη ζωή των αθρώπω του βουνού και του κάμπου και τα ήθη και έθιμά τωνε και ενεργοποίησε την ευαίστητη μούσα ντου, τσ’ οποίας τ’ απανθίσματα μας προσφέρει σε τουτονέ το βιβλίο ντου κι είναι στ’ αλήθεια ένας κήπος εύοσμος το βιβλίον του αυτό, απού αποπνέει το άρωμα των ευαίστητων αιστημάτων ντου που περιγράφει με ιδιαίτερη αρμονία τσοι συγκινήσεις απού δέχεται από τα διάφορα ερεθίσματα από τσ’ εμπειρίες τση καθημερινής του ζωής. Για ούλα γνοιάζεται ο κ. Τυραϊδής και τα πάντα τονε συγκινούνε.
Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση όμως καλωσορίζει τον δεύτερο εγγονό του
Το ώριο περβόλι μου, έλειπε ένα λουλούδι
κι ήρθες εσύ γλυκιέ μου ανθέ μ’ αιθέριαν ομορφιά,
η χαρά ντου είναι ανείπωτη, γι’ αυτό και εύχεται τα ίδια και στους συνανθρώπους του στ’ άγονο περβόλι τους την άνοιξη να δουν. Παρακάτω εκφράζει την ευαρέσκειά ντου για τσ’ ομορφιές τσ’ αθάνατης Ελλάδας μας:
Ευγνωμονώ το πλάστη μου που τ’ άχραντό του χέρι
μ’ έφερε από τ’ άπειρο να δω εδώ το φως
στο χώρο σου, Ελλάδα μου, απού δεν έχουν ταίρι,
οι ομορφιές σου οι υπέροχες κι ο αιθέριος σου ουρανός.
Αναστοράται και στοχάζεται ακόμη ο κ. Τυραϊδής τσ’ ομορφιές τση φύσης
Οταν στις ρεματιές βρεθώ και βλέπω πως κυλάει
ανάλαφρα τραγουδιστά, το γάργαρο νερό,
θαρρώ το χέρι του Θεού πως πάνω μου ακουμπάει
και νοιώθω ρίγος στο κορμί και δέος ιερό.
Για τσοι δυσκολίες και τα βάσανα προτείνει ελπίδα, θάρρος και όνειρα γλυκά.
Μην τα διπλώσεις τα φτερά,
ο αετός στην καταιγίδα
περήφανος κι ατρόμητος πετάει στα ψηλά…
Κλείσε στα φυλοκάρδια σου τη φεγγοβόλα ελπίδα
και πλέξε όνειρα γλυκά για τη ζωή πολλά.
Ενδεικτικά αναφέρθηκα σε κάποια χαρακτηριστικά ποιήματα από αυτά που περιλαμβάνει στο βιβλίο ντου ο κ. Τυραϊδής. Ομως ο ποιητής δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτά αλλά ενεργοποιεί την ποιητική του δεξιοτεχνία, πάντα με ιδιαίτερη επιτυχία για ό,τι διεγείρει τσ’ ευαιστησίες του και του προκαλούν συγκίνηση, αγανάκτηση, συμπόνοια και νοσταλγία και εκφράζεται ανάλογα κατά περίπτωση.
Γι’ αυτό και τα ποιήματά του ποικίλουν σε περιεχόμενο και επομένως, προσφέρουνε στσ’ αναγνώστες τους τσ’ ανάλογες συγκινήσεις και προβληματισμούς και μεγάλη ευχαρίστηση όταν τα διαβάζεις γιατί είναι αλήθεια πως αναφέρονται σε κάποιες αλήθειες που κάνουνε δύσκολη τη ζωή και τη συναναστροφή των αθρώπω.
Κύριε Δημήτρη σ’ ευχαριστώ και πάλι και για τουτονέ το βιβλίο σου και σου εύχομαι καλή υγεία και καλή συνέχεια για τσοι πνευματικές σου δραστηριότητες και πάντα άξιος.
Με εκτίμηση

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.