Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

 Θεσμικό πλαίσιο για “πράσινα κτήρια” στην Ευρώπη

Με την ψήφιση δύο ευρωπαϊκών οδηγιών «είναι σαφές ότι την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα διαμορφώνεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο σταδιακά τα νέα κτήρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πλέον πράσινα μειώνοντας την ενεργειακή τους κατανάλωση και το οικολογικό τους αποτύπωμα λόγω της χρήσης ενέργειας σε αυτά». Αυτό επισημαίνεται στο νέο ενημερωτικό δελτίο (Newsletter) του Ευρωμεσογειακού έργου SHAAMS στην υλοποίηση του οποίου συμμετέχει ως εταίρος το Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Το πρόγραμμα αυτό, στο οποίο επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Εφαρμογών Τ.Ε.Ι. Κρήτης κ. Γιάννης Βουρδουμπάς και υπεύθυνη επικοινωνίας η κα Μαρία Περακάκη, στοχεύει στην προώθηση της ηλιακής ενέργειας. Οπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο «καθώς σήμερα τα προβλήματα αφενός της εξάντλησης των φυσικών πόρων και αφ’ ετέρου της ρύπανσης του περιβάλλοντος οξύνονται, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η κατασκευή νέων πράσινων κτηρίων, αλλά και η ανακατασκευή παλιών με στόχο να μετατραπούν σε πράσινα.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά επίσης η κατανάλωση ενέργειας σε ένα κτήριο για πολλούς λόγους καθώς μεταξύ άλλων η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και άλλων καυσίμων αυξάνεται σταδιακά. Όπως είναι γνωστό ενέργεια δαπανάται σε ένα κτήριο για την κάλυψη των αναγκών σε φωτισμό, για τη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών, για την παραγωγή θερμού νερού χρήσης και για τη θέρμανση και τη ψύξη του χώρου. Εάν θεωρήσουμε μία κατοικία 100 τ.μ. στην Κρήτη και υπολογίσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου θέρμανσης σε αυτή για διάστημα μιας σαρακονταετίας, θα διαπιστώσουμε ότι το κόστος της δαπανώμενης ενέργειας στην κατοικία την περίοδο αυτή, υπερβαίνει τα δύο τρίτα του κόστους αγοράς της. Εάν δε η κατοικία αυτή βρίσκεται στη βόρειο Ελλάδα όπου οι ανάγκες θέρμανσης είναι αρκετά περισσότερες σε σχέση με την Κρήτη, διαπιστώνουμε ότι το κόστος της δαπανώμενης ενέργειας στη κατοικία το διάστημα αυτό της σαρακονταετίας υπερβαίνει το κόστος αγοράς της. Συνεπώς με τις σημερινές υψηλές τιμές της ενέργειας και τις προοπτικές ανόδου τους στο μέλλον σε ποσοστό μεγαλύτερο του πληθωρισμού καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική για τον ιδιοκτήτη ή το χρήστη ενός κτηρίου η καλή ενεργειακή συμπεριφορά του, δηλαδή η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ενέργειας για την επίτευξη ικανοποιητικού αποτελέσματος».

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος, η δημιουργία πράσινων κτηρίων έχει πολλά οικονομικά οφέλη στους χρήστες τους, στην τοπική και την εθνική οικονομία. Για τον χρήστη ενός πράσινου κτηρίου, η μειωμένη κατανάλωση ενέργειας έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους αγοράς της απαραίτητης ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων. Ταυτόχρονα η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη παραγωγή θερμότητος, ψύξης και ηλεκτρισμού, έχει σαν αποτέλεσμα τη χρήση τοπικών ανανεώσιμων φυσικών πόρων, ενώ ταυτόχρονα δίδει τη δυνατότητα σε τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς να αναπτυχθούν. Για περισσότερες πληροφορίες πάνω σε θέματα ηλιακής ενέργειας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου: www.shaams.org


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα