Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Τι πρέπει να ξέρω για να φυτέψω ραπανάκια;
rapanakiaΤο ραπανάκι είναι από τα κηπευτικά που μπορούμε πολύ εύκολα να καλλιεργήσουμε στον κήπο μας και να μας δώσει γρήγορα παραγωγή. Ραπανάκια στρογγυλά, μικρά αλλά και μεγαλύτερα, ραπάνια μακριά με κόκκινη φλούδα ή λευκή, αποτελούν αγαπημένη επιλογή για φύτευση την φθινοπωρινή περίοδο και την πρώιμη ανοιξιάτικη. Το ραπανάκι ευδοκιμεί σε δροσερό, σχετικά ψυχρό καιρό, με ιδανικές θερμοκρασίες 13-19 °C και είναι ανθεκτικό σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και στον παγετό. Είναι ευαίσθητο σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς σε αυτή την περίπτωση το ραπανάκι παρουσιάζει πρόωρη άνθιση, κακή ανάπτυξη της ρίζας και καυτερή γεύση. Προτιμούμε να φυτεύουμε τα ραπανάκια σε ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις ανάλογα με την περίοδο φύτευσης. Επιλέγουμε αφράτα εδάφη, ψιλοχωματισμένα, πλούσια σε οργανική ουσία, με καλή αποστράγγιση.Τα ραπανάκια φυτεύονται με σπόρο, το φθινόπωρο από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου καθώς και στα τέλη του χειμώνα, Φεβρουάριο-Μάρτιο. Για να προετοιμάσουμε το έδαφος για να σπείρουμε τα ραπανάκια, πρέπει να αφαιρέσουμε πέτρες και να σκαλίσουμε για να ψιλοχωματίσουμε το έδαφος. Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ για να εμπλουτίσουμε με οργανική ουσία και να έχουμε καλύτερη παραγωγή. Σπέρνουμε τα ραπανάκια, αραιά, πάνω σε γραμμές, σε αποστάσεις ανά 20-30 εκατοστά μεταξύ τους, σε βάθος χώματος 1-2 εκατοστά.

 

Μπορώ να φυτέψω το δίκταμο σε γλάστρα  στο μπαλκόνι;
δικταμοΤο δίκταμο είναι δημοφιλές αρωματικό φυτό της κρητικής γης που, πλέον, μπορούμε πολύ εύκολα να το καλλιεργήσουμε σε γλάστρα και να αξιοποιήσουμε την ευεργετική του δράση για την υγεία μας. Αποτελεσματικό φάρμακο για τις στομαχικές διαταραχές, το δίκταμο αναφέρεται ως στομαχοβότανο σε περιοχές της Κρήτης, ενώ είναι ιδανικό για πονοκεφάλους, για ηπατικές παθήσεις αλλά και πόνους περιόδου. Το δίκταμο είναι σχετικά ανθεκτικό στην παγωνιά του χειμώνα. Επιλέγουμε ηλιόλουστη ή ημισκιερή θέση για τη γλάστρα με το δίκταμο στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Θα χρειαστούμε σχετικά ρηχή αλλά πλατιά γλάστρα, καθώς το δίκταμο διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα που απλώνεται με παραφυάδες. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ μεγαλύτερη από τη γλάστρα που τον αγοράσαμε από το φυτώριο, καθώς το δίκταμο έχει σχετικά αργή ανάπτυξη. Σχετικά με το υπόστρωμα που θα χρησιμοποιήσουμε στη γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο ειδικό για αρωματικά φυτά που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να σαπίσει τους βλαστούς του.Το δίκταμο σε γλάστρα έχει μικρές απαιτήσεις ως προς το πότισμα, εκτός από τη θερμή καλοκαιρινή περίοδο που θα χρειαστεί πότισμα οπωσδήποτε δυο φορές τη βδομάδα.
Σε τι θέσεις φυτεύουμε τον καλλιστήμονα για να αντέχει;
καλλιστημοναςΟ καλλιστήμονας είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που κατάγεται από τη μακρινή Αυστραλία και ανθίζει από το Μάιο ως τον Σεπτέμβριο. Ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά επιμήκη λουλούδια με τους κόκκινους στήμονες που μοιάζουν με βούρτσες. Aπό εκεί, άλλωστε, πήρε και το όνομα του. Ο καλλιστήμονας ανήκει στην ίδια οικογένεια με την μυρτιά και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 3-4 μέτρα. Δημοφιλές φυτό για τους κηποτέχνες, ο καλλιστήμονας επιλέγεται για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο αλλά και σε μεγάλες γλάστρες. O καλλιστήμονας ευδοκιμεί σε περιοχές με θερμό, ξηρό καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα καθώς είναι ευαίσθητος σε παρατεταμένη παγωνιά και στους βοριάδες. Καλό είναι να τον φυτεύουμε σε ηλιόλουστες προφυλαγμένες θέσεις. Ο καλλιστήμονας αναπτύσσεται καλύτερα σε όξινα εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Κατά τη μεταφύτευση του καλλιστήμονα, θα πρέπει να προσέξουμε να μην σπάσει η μπάλα χώματος γύρω από τη ρίζα, καθώς διαθέτει ευαίσθητο ριζικό σύστημα και ίσως δημιουργηθεί πρόβλημα.
Υπάρχει ένα χρωματιστό λάχανο που  δεν τρώγεται.
Το ξέρετε;
λαχανο καλλωπιστικοΤο καλλωπιστικό λάχανο είναι ετήσιο καλλωπιστικό φυτό του χειμώνα και το συναντάμε σε πολλούς χρωματισμούς από λευκό, κρεμ και πράσινο, μέχρι ροζ και μωβ. Δεν είναι τόσο σφικτό σαν το κανονικό λάχανο, καθώς τα φύλλα του είναι πιο ανοικτά και καταλήγουν σε λεία ή δαντελωτή άκρη. Το καλλωπιστικό λάχανο δεν τρώγεται, αλλά χρησιμοποιείται για καλλωπιστική χρήση για να δώσει εντυπωσιακούς χρωματισμούς μέσα στο χειμωνιάτικο σκηνικό. Το καλλωπιστικό λάχανο μπορεί να φυτευτεί με σπόρο στο παρτέρι ή σε γλάστρα στα τέλη του καλοκαιριού. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά από τα φυτώρια για να φυτέψουμε απευθείας στα μέσα φθινοπώρου. Για το καλλωπιστικό λάχανο, επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις για να έχει καλύτερη ανάπτυξη. Χρειάζεται έδαφος που να στραγγίζει καλά, καθώς δεν είναι ανθεκτικό στην υπερβολική υγρασία. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το καλλωπιστικό λάχανο παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες.

 

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα