Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Κάθε χρόνο μού σαπίζουν τα σταφύλια. Τι φταίει;
pro_eudemidaΗ ευδεμίδα είναι ένα μικρό καστανοπράσινο πεταλουδάκι μήκους 6 – 8 χιλιοστών που αποτελεί τον κυριότερο εντομολογικό εχθρό της αμπελοκαλλιέργειας της χώρας μας. Η ευδεμίδα καταστρέφει τα άνθη και προκαλεί ποιοτική υποβάθμιση και σάπισμα στα σταφύλια, ειδικότερα σε κληματαριές και αμπέλια που έχουν πυκνόρραγους καρπούς. Συγκεκριμένα, η πρώτη πτήση των πεταλούδων της ευδεμίδας ξεκινά στα μέσα Απριλίου και αφήνουν τα αυγά τους στις ταξιανθίες των αμπελιών. Οι ανθοφάγες κάμπιες που βγαίνουν, προσβάλλουν και καταστρέφουν τα άνθη και τα συνδέουν με χαρακτηριστικά μετάξινα νημάτια. Οι πεταλούδες της επόμενης γενιάς, κατά τον Ιούνιο, ωοτοκούν στα τσαμπιά και οι κάμπιες τρέφονται από τα άγουρα σταφύλια προκαλώντας την πτώση τους. Στο επόμενο διάστημα (Ιούλιο – Σεπτέμβριο), οι κάμπιες της τρίτης γενεάς προκαλούν τις σοβαρότερες ζημιές διότι προσβάλλουν τα ώριμα σταφύλια και προκαλούν σάπισμα.Η βιολογική καταπολέμηση της ευδεμίδας γίνεται αποτελεσματικά με το σκόνισμα ή ψεκασμό με βιολογικό σκεύασμα βακίλου Θουριγγίας, όταν γίνεται έγκαιρα, με την έναρξη των πτήσεων των πεταλούδων.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τη θειοχαλκίνη στα φυτά;
θειοχαλκινηH θειοχαλκίνη χρησιμοποιείται στις γεωργικές καλλιέργειες για να προστατεύει οικολογικά τα κηπευτικά, το αμπέλι και τα καρποφόρα δένδρα από το μύκητα του ωιδίου και του περονοσπόρου. Επίσης, λόγω του θειαφιού που περιέχει, διαθέτει και ήπια ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στον τετράνυχο.
Με τη θειοχαλκίνη, σκονίζουμε όλα τα φυτά του λαχανόκηπου μας κάθε δεκαπέντε μέρες, ενώ σε περίπτωση που βρέξει πρέπει να επαναλάβουμε. Χρειάζεται μια σχετική προσοχή στη δοσολογία για τα κολοκυνθοειδή (κολοκύθι, αγγούρι, πεπόνι, καρπούζι) ειδικά κατά την περίοδο της άνθισης, ίσως παρουσιάσουν φυτοτοξικότητα. Η γενική δοσολογία είναι δύο με τρία κιλά το στρέμμα, αν και το εύρος της δόσης είναι ανάλογο με την ένταση της προσβολής. Τελευταία επέμβαση είναι οι 7 ημέρες πριν τη συγκομιδή για τομάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι και αγγούρι και οι 21 μέρες πριν τη συγκομιδή για πεπόνι, καρπούζι και πατάτα.

Πώς να περιποιηθώ τη γαρυφαλλιά για να είναι ανθισμένη συνέχεια;
γαρυφαλλοH γαρυφαλλιά χρειάζεται πλούσιο, γόνιμο υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση, γιατί είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία και μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες της. Για την καλύτερη ανάπτυξή της χρειάζεται φωτεινά και ηλιόλουστα μέρη, ενώ θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς μπορεί να εξασθενήσουν το φυτό και να ξεραθεί. Ειδικά άμα είναι φυτεμένη σε μικρή γλάστρα, θα πρέπει να της εξασφαλίζουμε επαρκή υγρασία τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Η γαρυφαλλιά είναι ανθεκτική στο ψύχος και αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.Η γαρυφαλλιά έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα, δυο φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης. Βέβαια, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά όταν βρίσκεται σε μικρές γλάστρες, χρειάζεται αρκετά συχνό πότισμα, κάθε δύο μέρες, για να ανταπεξέλθει στα πολύ υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας. Χρειάζεται λίπανση ανά τακτά διαστήματα, από την περίοδο της άνοιξης μέχρι το τέλος φθινοπώρου, για να δίνει συνεχή πλούσια ανθοφορία.

Τι πρέπει να κάνω για να  μη χαλάσει το γιασεμί μου;
γιασεμιΤο γιασεμί αν και αντέχει στην ξηρασία, θα χρειαστεί τακτικό πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικότερα, αν το έχουμε φυτεύσει σε γλάστρα, θα χρειαστεί τακτικό πότισμα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, 2 φορές τη βδομάδα και αραιότερα το χειμώνα. Σχετικά με τη λίπανση, την περίοδο της ανθοφορίας, είναι απαραίτητη η εφαρμογή με ένα υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε δυο βδομάδες. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λιπαίνουμε με ένα πλήρες λίπασμα σε κοκκώδη μορφή μια φορά το μήνα.Κλαδεύουμε αρχικά το γιασεμί στα τέλη του φθινοπώρου, μετά το τέλος της ανθοφορίας, αφαιρώντας τα ξερά λουλούδια και μικρούς ξεραμένους βλαστούς. Στις αρχές της άνοιξης, μόλις ζεστάνει ο καιρός, πραγματοποιούμε σχετικά αυστηρό κλάδεμα για να ελέγξουμε το μέγεθος και τη διαμόρφωση του γιασεμιού αφαιρώντας εσωτερικούς και αδύναμους βλαστούς και συντέμνοντας τους δυνατότερους.

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα