Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στις παραμυθένιες πόλεις: Κρακοβία

Βιέννη, Πράγα, Βουδαπέστη, Κρακοβία! Οι τέσσερις πανέμορφες αδελφές, πόλεις πρωτεύουσες, νυν και πριν, της ευ-ρ-ωπαϊκής (ευ-όψη=οπή), εύμορφη όψη, κεντρικής γηραιάς ηπείρου μας.
Aυτό, το οποίο διαμορφώνει την αισθητική των πόλεων αυτών, είναι η διατήρηση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα και της παλαιάς ομορφιάς τους. Αυστηροί νόμοι προστατεύουν τα κτήρια. Το νεοελληνικό εφεύρημα της αντι-παροχής είναι άγνωστο εκεί. Αν η Αθήνα του ’30 υπήρχε σήμερα θα μπορούσε ο Ελληνας να καταλάβει τι σημαίνει ομορφιά εις το κλεινόν άστυ. Εγκλωβιστήκαμε εις τας πολυκατοικίας και τα αυτοκίνητα. Χάσαμε ποιότητα ζωής. Εκεί όμως σε άλλους παράλληλους όπου οι άνθρωποι διατηρούν τον πολιτισμό και την παράδοσή τους, το να περιφέρεσαι στους δρόμους των παραμυθένιων πόλεων όπως ειναι η Βιέννη, η Κρακοβία και η Πράγα είναι ηδονή! Ο τουρισμός στις πόλεις αυτές αποδίδει πολύ περισσότερα έσοδα από αυτόν της παραλίας. Η Βιέννη έχει περισσότερο τουρισμό απ’ ό,τι η Ελλάδα το καλοκαίρι. Η Κρακοβία απέχει οκτώ ώρες περίπου ταξίδι με το λεωφορείο από τη Βιέννη.
Από τον 11ο αιώνα έως το 1596 ήταν πρωτεύουσα της Πολωνίας (Απολλωνίας-Pol-ska) γης, κέντρο πολιτισμού και πόλις στέψεως των Βασιλέων έως το 1764! Κατά την τρίτη διαίρεση της Πολωνίας το 1795 προσαρτήθη στην Αυστρία. Κατά τους Νεαπολεόντιους πολέμους όταν πολωνικά στρατεύματα βρίσκονταν στο πλευρό του Ναπολέοντα, η πόλη ανήκε στην κομητεία της Βαρσοβίας από το 1809 έως το 1814.
Στο Συνέδριο της Βιέννης το 1815 η Κρακοβία έγινε ανεξάρτητο κράτος για να προσαρτηθεί το 1846 στην Αυστρία. Η περίπου εκατονταετής αυστριακή κατοχή επηρέασε θετικά τον πολιτισμό της πόλεως σε συνδυασμό με την καλλιέργεια των γραμμάτων και των τεχνών που προϋπήρχαν.
Από το 1918 η Κρακοβία ανήκει στο νεοδημιουργηθέν πολωνικό κράτος. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν κατεστράφη και σήμερα είναι ένα από τα μνημεία-πόλεις που προστατεύονται από την UNESCO. Ειναι ίσως η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Πολωνίας αλλά η ομορφότερη! Ο ποταμός Βίζουα, τα πάρκα της, τα πανέμορφα κτήρια, οι φαρδείς οδοί, αλλά και τα στενά εις την παλαιά πόλη, τα μουσεία και οι χώροι αναψυχής κάνουν την Κρακοβία μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης, την οποία επισκέπτονται κάθε έτος χιλιάδες περιηγητές απ’ όλο τον κόσμο.
Ο μύθος λέει ότι η πόλη αυτή εκτίσθη πάνω στη σπηλιά όπου ο βασιλιάς Κρακ -από τον οποίο πήρε το όνομά της- σκότωσε (έστειλε εις το σκότος) τον Δράκ-ο που για χρόνια βασάνιζε τους γύρω κατοίκους.
Μάλλον ο ήρως στέλνει εις το σκότος τον Δράκ-οντα (Δρακ-Κρακ) και παίρνει το σπήλαιο-μαντείο υπό την εξουσία του (βλέπε σπήλαιο Δελφών, ο Απόλλων (ήλιος) σκοτώνει τον όφι (δράκο) και εγκαθιδρύεται η Απολλώνεια λατρεία εκεί! Από την αρχαία Πολωνία μεταφέροντο κάθε καλοκαίρι σιτηρά εις το Ιερό του Απόλλωνος εις την Δήλο, μέσω Ευξείνου Πόντου!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα