Μουσείο Τυπογραφείας

Ρέθυμνο: Δράση αλληλεγγύης της ΕΛΜΕ για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

prosfugesO Μπαρχάμ και ο Καβιάρ, είναι δύο ανήλικα αγόρια από το Ιράκ που έφυγαν από την πατρίδα τους χωρίς συνοδεία, με προορισμό κάποια χώρα της βόρειας Ευρώπης.

Στις 20 Σεπτέμβρη μαζί με άλλους 42 πρόσφυγες ναυάγησαν στα Παξιμάδια, νότια του Ρεθύμνου και ευτυχώς διασώθηκαν. Αφού για αρκετές μέρες κρατήθηκαν στο Λιμεναρχείο και το Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου, τελικά, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Ανώγεια. Εκεί βρέθηκαν με άλλα παιδιά με παρόμοιες ιστορίες. Ανήλικα αγόρια που άφησαν μόνα τους την πατρίδα ή που στο ταξίδι «έχασαν» τους γονείς τους.
Έμπρακτη αλληλεγγύη στα παιδιά πρόσφυγες δείχνει η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου με τους καθηγητές να πρωταγωνιστούν στις εκδηλώσεις.
Καλεί εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, αλλά και όλη την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου, να στηρίξουν τα παιδιά που βιώνουν την οδύνη του πολέμου και με ανακοίνωσή της ζητεί να προσφέρουν ρούχα και παπούτσια -αρκεί  να είναι σε καλή κατάσταση και φρεσκοπλυμένα, εσώρουχα και παπούτσια χρειάζεται να είναι καινούρια- για τα παιδιά στο «Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ανωγείων».
Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, η παράδοση των ειδών θα γίνει την εβδομάδα από Δευτέρα 20/11 έως και Παρασκευή 25/11, στο Στέκι των Καθηγητών κατά τις ώρες λειτουργίας του (7-10 μ.μ.). Παράλληλα, το διάστημα που θα τρέχει η δράση αλληλεγγύης, όπως αναφέρει η ΕΛΜΕ, θα αξιοποιηθεί ως αφορμή για να συζητήσουν για τις αιτίες και τις συνέπειες του ξεριζωμού των προσφύγων και θα αποτελέσει ευκαιρία να καλλιεργηθεί στους μαθητές η ενσυναίσθηση, το αίσθημα προσφοράς σε αυτόν που έχει ανάγκη, η αλληλεγγύη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.