Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πρώτο κουδούνι: Γιατί στις 8.15 και όχι στις 9.00

Κύριε διευθυντά,
προ ολίγων ημερών, σε ερώτηση δημοσιογράφων, η νέα υπουργός Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής ώρας στην έναρξη του ωρολογίου προγράμματος τω μαθητών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η ερώτηση έγινε με αφορμή τα όσα είχαν προηγηθεί με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού κ. Γαβρόγλου.
Ο κ. Γαβρόγλου από τον περσινό Αύγουστο και κατά διαστήματα στη συνέχεια, δήλωνε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να μετατεθεί κατά μία διδακτική ώρα η ώρα έναρξης λειτουργίας των Σχολείων και στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, δηλαδή το πρώτο κουδούνι να χτυπά στις 9 το πρωί.
Μεταξύ δε αστείου και σοβαρού δήλωνε ότι «έτσι θα κοιμούνται οι μαθητές λίγο παραπάνω και ότι έτσι θα σταματήσουν οι καυγάδες στα σπίτια σχετικά με το πρωινό ξύπνημα».
Στη συνέχεια, για να στηρίξει την πρότασή του, δήλωσε, στα τέλη Φεβρουαρίου 2019, ότι συγκροτήθηκε επιστημονική επιτροπή να εξετάσει το θέμα και ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένει το σχετικό πόρισμα.
Σε νεότερη δήλωσή του, ανέφερε ότι από την προτεινόμενη ρύθμιση θα εξαιρεθούν τα Δημοτικά Σχολεία.
Όσον αφορά δε το πόρισμα της Επιτροπής, καμία ανακοίνωση για το περιεχόμενό του.
Εν τω μεταξύ, μεσολάβησαν οι εκλογές, δίχως να προλάβει ο κ. υπουργός να υλοποιήσει την πρότασή του και η νέα υπουργός “σοφά ποιούσα” δεν άλλαξε τίποτα, δίχως όμως να “υπερασπιστεί” την απόφασή της.
Κύριε διευθυντά, επιτρέψτε μου, από την εμπειρία του λειτουργήματός μου να αναφέρω μερικά επιχειρήματα που συνηγορούν στο να παραμείνει η ώρα έναρξης των μαθημάτων στις 8.15. Ανέκαθεν και οι επιθεωρητές παλιά και πιο πρόσφατα οι σχολικοί σύμβουλοι, απαιτούσαν τα μαθήματα που χρειάζονται κάποια επιπλέον προσοχή και καθαρό μυαλό να μπαίνουν τις πρώτες ώρες, με δεδομένη την ώρα έναρξης 8.15. Τα ίδια μαθαίναμε στις παλιές Παιδαγωγικές Ακαδημίες, τα ίδια μαθαίνουν και τώρα οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια.
Λόγω κλίματος στην πατρίδα μας, τους ζεστούς μήνες του χρόνου, μετά τη 1 το μεσημέρι, σε πολλά Σχολεία, δεν μπορείς να κάνεις ούτε το πιο “ελαφρύ” μάθημα.
Η εμπειρία σε όλους τους χώρους εργασίας δείχνει ότι οι πιο αποδοτικές ώρες είναι οι πρωινές ώρες.
Υποχρέωση της Πολιτείας, της Κοινωνίας και της Οικογένειας είναι να περάσει το μήνυμα στη Νεολαία μας ότι: «Για να πετύχεις σε οποιοδήποτε τομέα, οφείλεις να εργαστείς με επιμονή και για να πετύχεις την αριστεία ίσως να στερηθείς και κάποιες μικροχαρές».
Το να λέμε: “Κοιμηθείτε μια ώρα παραπάνω το πρωί”, ακούγεται πολύ ευχάριστο στα παιδιά και σε κάποιους γονείς, τελικά όμως τα οδηγεί στην “ήσσονα προσπάθεια” δηλαδή στην αποτυχία στη ζωή.
Με εκτίμηση
Γεώργιος Δ. Μανιαδάκης
συνταξιούχος δάσκαλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα