Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Μια πρώτη πληροφόρηση αντλούμε από το άρθρο “Μυστικό έγγραφο κατονομάζει εχθρούς και συμμάχους της στρατηγικής για το μέλλον της ΕΕ”[1], που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, και είχε ως βασικό μίγμα την ετήσια ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης που εκφώνησε στο Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στις 14 Σεπτεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιόρισε τους αντιπάλους των εμβληματικών πρωτοβουλιών της σε ένα εσωτερικό έγγραφο για την αξιολόγηση της δυνατότητας να εφαρμοστούν οι προτάσεις της για την “επανένωση της Ευρώπης” στον απόηχο της Brexit.
Και ο κ. Γιούνκερ δήλωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι επόμενοι δώδεκα μήνες «είναι το κρίσιμο διάστημα για να παραδώσει μια καλύτερη Ευρώπη». Από το σημείο αυτό φαίνεται ότι έχουν εντοπιστεί ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά μας περισσότερο ενδυναμωμένης Ευρώπης…
Εντύπωση προξενεί ότι η Κομισιόν συνήθως δεν κατονομάζει τις χώρες που τάσσονται υπέρ ή κατά μιας πρότασής της, το έγγραφο παρουσιάζει μια λεπτομερή εικόνα των κρατών – μελών που στηρίζουν όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.
Το διάγραμμα, που ήλθε στη δημοσιότητα, περιλαμβάνει προτάσεις που έχουν ήδη γίνει, όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Αλλά περιλαμβάνει επίσης και άλλες ιδέες που θα κατατεθούν επίσημα μέσα στους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένης μιας «δημοσιονομικής ικανότητας» για την οικονομική και νομισματική ένωση ή εναλλακτικές που θεωρούνται πολύ φεντεραλιστικές, όπως η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής περιφέρειας για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία υποστηρίζεται μόνο από την Ιταλία και το Βέλγιο, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Ως μέρος της στρατηγικής του για την εμβάθυνση της Ενωσης, ο Γιούνκερ παρουσίασε προτάσεις για την ενίσχυση του υφιστάμενου επενδυτικού σχεδίου (Σχέδιο Γιούνκερ), τη μεταρρύθμιση του τομέα των τηλεπικοινωνιών, και την ανάκαμψη των Κεφαλαιαγορών της Ενωσης. Υπενθυμίζουμε ότι, από σχετικά δημοσιεύματα φαίνεται ότι μουχλιάζουν περίπου 40 επενδυτικά σχέδια στα συρτάρια του Γιούνκερ, που έχουν κριθεί ως “ανώριμα”!
Γι’ αυτό το λόγο, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες για να προχωρήσει σε φιλόδοξες προτάσεις που θεωρούνται ως βασικά σχέδια για την προστασία της Ευρώπης έναντι μελλοντικών κρίσεων, όπως ένα νέο ταμείο για τη στήριξη των χωρών κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής ύφεσης ή ένα πραγματικά Ευρωπαϊκό Σύστημα Άμυνας.
Μιλώντας πριν την ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ο Γιούνκερ είπε χαρακτηριστικά ότι «ποτέ άλλοτε δεν έχω δει τόσο λίγο κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών μελών μας».
Οι λόγοι είναι η άνοδος του λαϊκισμού σε όλη την Ευρώπη και η πολιτική επιβράδυνση του γαλλο-γερμανικού άξονα λόγω των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος και στις δύο χώρες.
Αν και η νέα ώθηση για την επανένωση της Ευρώπης είναι μια άμεση απάντηση στο Brexit, η Επιτροπή διαπίστωσε μεγαλύτερη υποστήριξη για τα σχέδια που απαιτούν μια ελαφρύτερη ρυθμιστική προσέγγιση, όπως η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.
Επίσης, η Επιτροπή διαπιστώνει περισσότερη δυσκολία να βρει υποστήριξη για τις πιο σύνθετες προτάσεις της, με στόχο την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ. Μόνο η πρόταση για τη μεταρρύθμιση των κανόνων κινητικότητας του εργατικού δυναμικού και του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου έχουν λάβει την υποστήριξη από το ένα τρίτο των κρατών μελών. Εξι Ανατολικές και Βαλτικές χώρες είναι κατηγορηματικά αντίθετες με το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, παρά το γεγονός ότι η μεταναστευτική κρίση ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για κοινούς κανόνες ασύλου στην ΕΕ. Μια μεγαλύτερη ομάδα Ανατολικών χωρών και χωρών της Βαλτικής αμφισβητεί επίσης τη μεταρρύθμιση των κανόνων για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, με στόχο να μπει ένα τέλος στο κοινωνικό ντάμπινγκ εντός των συνόρων της ΕΕ, όπως είπε ο Γιούνκερ στους ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης μια ισχυρή ομάδα που αποτελείται από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, η οποία τάσσεται κατά ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων. Ταυτόχρονα, αυτή η ομάδα υποστηρίζει περισσότερο το συντονισμό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο και τη στροφή του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) σε νέες προτεραιότητες.
Επιπλέον, στο διάγραμμα της, η Επιτροπή αναγνωρίζει την Ουγγαρία και την Πολωνία ως τις δύο χώρες που θα ηγηθούν του αγώνα για επανεθνικοποίηση αρμοδιοτήτων που έχουν μεταβιβαστεί στις Βρυξέλλες ή για παροχή μεγαλύτερου λόγου στα εθνικά κοινοβούλια ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το διακυβερνητικό όργανο της ΕΕ.
Η Σλοβακία, η οποία επί του παρόντος κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία (η λεγόμενη ομάδα του Βίσεγκραντ), αναμένεται να παρουσιάσουν κοινό μέτωπο, καλώντας για επανεθνικοποίηση των πολιτικών της ΕΕ.
Το συμπέρασμα από το σημερινό μας σημείωμα είναι η απόδειξη παλαιότερης εκτίμησής μας, σύμφωνα με την οποία η πρόωρη διεύρυνση με τις πρώην ανατολικές χώρες της Ευρώπης, που ήταν επιβολή πολιτικής από την κυρία Μέρκελ, οδηγεί σε αποσύνθεση της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία είχε δομηθεί με μύριες όσες δυσκολίες και πισωγυρίσματα.
Η στάση αυτή των πρώην ανατολικών χωρών εδράζεται στο ότι η απομύζηση την οποία υπέστησαν από το κομμουνιστικό καθεστώς της πρώην ΕΣΣΔ, τους έδωσαν την ευκαιρία να θεωρούν ότι εντασσόμενες στην ΕΕ, τουλάχιστον θα μπορούσαν να κινούνται στα πλαίσια των 4 ελευθεριών.
Δε θα μπορούσαν λοιπόν να δουν με καλό μάτι να έρχονται Αραβες και Αφρικανοί στην ΕΕ, γνωρίζοντας ότι μειώνονται τα δικά τους περιθώρια.
Αυτό δείχνει εξάλλου, ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν αποτελεί μέρος της σκέψης των Ευρωπαίων πολιτικών, πράγμα που στηλιτεύεται από κάθε γνώστη των τεκταινομένων στην ΕΕ.
Για τον λόγο αυτό θα προσπαθήσουμε να δείξουμε τις κατευθύνσεις της ανάπτυξης στο ερχόμενο σημείωμά μας.

[1] http://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/mystiko-engrafo-katonom
azi-echthrous-ke-symmachous-tis-stratigikis-gia-to-mellon-tis-ee/?utm_source =wysija
<http://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/mystiko-engrafo-katono
mazi-echthrous-ke-symmachous-tis-stratigikis-gia-to-mellon-tis-ee/?utm_sourc
e=wysija&utm_medium=email&utm_campaign=NewsletterList>
&utm_medium=email&utm_campaign=NewsletterList


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα