Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Η αθλιότητα έλλειψης έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης για λύση σοβαρότατου προβλήματος για τις εξαγωγές ελαιολάδου προς τις ΗΠΑ
Και πάνω στον ορυμαγδό πολλαπλών εκλογών, με διακύβευμα την άνοδο φασιστικών και ναζιστικών δυνάμεων, ελέω Γερμανίας, η προσπάθεια για φρενάρισμα των άκρατων νεοφιλελεύθερων δυνάμεων, έσκασε και το νέο: η Boeing  και ο πόλεμος με την Airbus  μας στοιχίζει, τις εξαγωγές μας ελαιολάδου προς ΗΠΑ, αλλά και βρώσιμων ελιών, ύψους $ 90 εκατομμυρίων ετησίως, και μάλιστα αυτή τη φορά ίσως όχι μόνο υπέρ των Τούρκων, αλλά και υπέρ των Ιταλών που εκμεταλλεύονται σε σημαντικό βαθμό χύδην ελαιόλαδο, δηλαδή μη τυποποιημένο. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η μη έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση εκ μέρους των αρμόδιων κρατικών φορέων.
Λάθος το Μάαστριχ, λάθος η επανένωση των δυο Γερμανιών, με αντάλλαγμα για τους Γάλλους το ενιαίο νόμισμα, έναρξη παγκοσμιοποίησης, έχει και θετικά, αλλά για τη χώρα μας, υπερτέρησαν τα αρνητικά, γιατί χάσαμε αγορές υπέρ των Τούρκων, που βρήκαν ευκαιρία και ύψωσαν τους τόνους φωνής τους. Λάθος η στήριξη και όχι η εξαίρεση του ρωσικού εμπάργκο για το θέμα της Κριμαίας (Ουκρανία) γιατί χάσαμε και τα τελευταία μετερίζια εξαγωγών μας προς Ρωσία, και πάλιν υπέρ των Τούρκων, ανάθεμα και αν βρίσκω κάποια απόφαση υπέρ της Ελλάδος να έχει παρθεί από Έλληνες πολιτικούς στα ευρωπαϊκά φόρα. Ούτε καν να έχουν υποστηρίξει κάποια θέση με δικαιώματα που σαφώς προσδιορίζουν θετικό υπόβαθρο προς τη χώρα μας..
Μια περίεργη κατρακύλα, που εμπλέκεται τώρα και το λάδι μας: Το κρητικό, και γενικότερα το ελληνικό λάδι, αυτό το ευγενές υγρό που έτρεψε έναν ολόκληρο πληθυσμό και τον γλύτωσε από τα νύχια της άθλιας πείνας, που μεγάλωσε γενιές και οι προηγούμενοί μας με κόπους και θυσίες κατόρθωσαν δειλά-δειλά να εξάγουν σε διάφορες περιοχές του κόσμου, δέχτηκε ανελέητο και άδικο χτύπημα από τις ΗΠΑ και κανείς δεν έχει αρθρώσει ούτε κουβέντα μέχρι σήμερα, (άσε που ίσως δεν το γνωρίζουν ακόμη, αλλά οι ημερομηνίες αντίδρασης ολοένα και μειώνονται και απομένουν δεν απομένουν καμιά 20ριά μέρες ακόμη για να σταματήσουν οι εξαγωγές μας ελαιολάδου και ελιών στις ΗΠΑ. Μια σημαντική αγορά 90 εκατ. δολαρίων το χρόνο, αλλά αν χαθούν για την ελληνική οικονομία, τότε κλείνει και η αγορά που για να ανοίξει πρέπει να δαπανηθούν νέοι πόροι, με αμφίβολα αποτελέσματα. Έτσι, για να αναλύσω καλύτερα τα γεγονότα θα αναδημοσιεύσω σημαντικά μέρη από άρθρο που μόλις πριν λίγες μέρες δημοσίευσε στην ιστοσελίδα www.pronews.gr η έγκριτη δημοσιογράφος κα Κύρα Αδάμ1.
Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσίευση: «Οι ελληνικές ελιές και το ελαιόλαδο που εξάγονται στις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 90 εκατομ. δολαρίων, αναμένεται να είναι και αυτά θύματα των δασμών που έχουν αποφασίσει να επιβάλουν οι ΗΠΑ  σε ευρωπαϊκά προϊόντα ως αντίποινα  στην μακρά αντιδικία  μεταξύ των κολοσσών Airbus και Boeing  που σοβεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Η χρονική διορία για την αντίκρουση των αμερικανικών αποφάσεων έχουν διάρκεια μόνον 26 ημέρες , δηλαδή μέχρι τις 6 Μαΐου 2019. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 8 Απριλίου ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου δημοσίευσε κατάλογο με τα προϊόντα της ΕΕ για τα οποία προτείνει πρόσθετους δασμούς εισαγωγής, ( που μπορεί να φτάσουν και το 100%) ως αντίποινα για την άρνηση της ΕΕ να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις επίλυσης Διαφορών του ΠΟΕ, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες επιδοτήσεις της ΕΕ προς την Airbus  είναι ασυμβίβαστες με τον ΠΟΕ και στρέφονται σε βάρος της Boeing.
Σύμφωνα με την επίσημη λίστα του Αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, τα προϊόντα ελαιολάδου που περιλαμβάνονται στην αμερικανική λίστα είναι:
• 1509.10.20: Παρθένο ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, έστω και εξευγενισμένα, μη χημικώς μετασχηματισμένα, σε δοχεία κάτω των 18 kg
• 1509.10.40: Παρθένο ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, έστω και εξευγενισμένα, μη χημικώς μετασχηματισμένα, σε δοχεία 18 kg ή περισσότερο
• 1509.90.20: Ελαιόλαδο, εκτός από παρθένο ελαιόλαδο, και τα κλάσματά του, μη χημικώς τροποποιημένα, σε δοχεία κάτω των 18 kg
• 1509.90.40: Ελαιόλαδο, εκτός από το παρθένο ελαιόλαδο, και τα κλάσματά του, μη χημικώς τροποποιημένα, σε δοχεία 18 kg ή περισσότερο
Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία επιτρέπεται  στα ενδιαφερόμενα μέρη (π.χ. εξαγωγείς στοχευθέντων αγαθών της ΕΕ και ενώσεις τους, εισαγωγείς των ΗΠΑ, παραγωγοί ανταγωνιστικών αγαθών από τις ΗΠΑ) να σχολιάσουν τον κατάλογο των αντιποίνων και να ζητήσουν την εξαίρεση ορισμένων προϊόντων από αυτά βάσει ορισμένων κριτηρίων.
Σημειώνεται  ότι η διαδικασία αφορά σε ενώσεις και  εταιρείες κλπ. και όχι σε εμπλοκή κρατών και κυβερνήσεων στη διαδικασία.
Η σχετική έρευνα που θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον έχει ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, ήτοι
• 6 Μαΐου 2019: Ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των αιτημάτων που θα υποβληθούν στη δημόσια ακρόαση.
• 15 Μαΐου 2019: Η επιτροπή του άρθρου 301 θα συγκαλέσει δημόσια ακρόαση στην  Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ,  στην Ουάσιγκτον.
• 28 Μαΐου 2019: Ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής γραπτών παρατηρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων μετά την ακρόαση.
Οι επιβαλλόμενοι δασμοί μπορούν να είναι απαγορευτικοί και σε παρεμφερείς περιπτώσεις στο παρελθόν ήταν μέχρι και 100%. Οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου η ΕΕ συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΠΟΕ, κάτι που μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια.
Φυσικά θα απαιτηθεί έγκριση του ΠΟΕ για την ορθότητα των αμερικανικών μέτρων αντιποίνων, αλλά συνήθως ο ΠΟΕ δέχεται τα μέτρα αντιποίνων που προτείνονται από τα μέλη του εάν είναι λογικά βάσει των δασμών που θα εισπραχθούν σε σχέση με το ποσό της ασυμβίβαστης με τον ΠΟΕ επιδότησης της ΕΕ.
Ήδη στις Βρυξέλλες  έχουν  κινητοποιηθεί ιδιωτικές νομικές εταιρείες για την στήριξη των ελληνικών συμφερόντων τυποποίησης και εμπορίου του ελληνικού ελαιολάδου σε συνεργασία  και  βοήθεια των Αμερικανών πελατών των Ελλήνων εξαγωγέων (εισαγωγείς-χρήστες στις ΗΠΑ).
Σημειώνεται ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασχολείται κι αυτή με την υπόθεση, αλλά η διπλωματική πίεση που μπορεί να ασκήσει είναι μικρή λόγω της έντασης των σχέσεων με την αμερικανική κυβέρνηση στο θέμα αυτό.
Για την ιστορία, οι ΗΠΑ ύστερα από αναποτελεσματικές διαβουλεύσεις με την ΕΕ και τέσσερα κράτη μέλη ( Γαλλία Γερμανία Ισπανία και Βρετανία) να σταματήσουν τις επιδοτήσεις τους προς την Airbus, έφεραν το θέμα ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, (ΠΟΕ) το 2004.
Ο ΠΟΕ πιστοποίησε ότι η ΕΕ είχε χορηγήσει στην Airbus επιδοτούμενες επιχορηγήσεις ύψους 18 δισ δολαρίων από το 1968 ως το 2006, ενώ επιχορήγησε με άλλα 5 δισ δολάρια το Α350ΧWB και Α380.
Ο ΠΟΕ τον Μάιο του 2018 κατέληξε ότι η χρηματοδότηση της Airbus οδήγησε την Boeing σε απώλεια πωλήσεων πάνω από 300 αεροσκαφών και απώλειες στην παγκόσμια αγορά.
Ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ ζήτησαν να επιβάλουν αντίποινα  ύψους 11,2 δισ δολαρίων ετησίως.
Η ΕΕ έχει αμφισβητήσει τα αμερικανικές απαιτήσεις και αυτή την στιγμή ο ΠΟΕ αξιολογεί το θέμα.»

Ας ελπίσουμε να μην κοιμηθούν οι έμποροι και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

1. https://www.pronews.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/764502_apokleistiko-kyroseis-ipa-stis-ellinikes-elies-kai-elaiolado


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα