Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πλανήτης ανέχειας…

» 805 εκατομμύρια άνθρωποι ψάχνουν ένα πιάτο φαγητό
Eνα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν την πρώτη μέρα της ζωής τους, κυρίως από αστοχίες των Συστημάτων Yγείας, αποκαλύπτει η UNICEF σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο ένας στους εννέα ανθρώπους εξακολουθεί να μη σιτίζεται επαρκώς, παρά τη μείωση του σχετικού αριθμού κατά το διάστημα 2012 – 2014 στα 805 εκατ. από άνω του 1 δισ. που ήταν το 1990 – 1992, όπως ανακοίνωσαν χθες σε κοινή τους έκθεση τρεις Υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.
Τα στατιστικά αυτά στοιχεία συνθέτουν την εικόνα ενός πλανήτη ανέχειας εν έτει 2014.
Σύμφωνα με την έκθεση προόδου της UNICEF για το 2014 με τίτλο “Δέσμευση για την παιδική επιβίωση: Η ανανέωση μιας υπόσχεσης” σχεδόν 2,8 εκατομμύρια βρέφη πεθαίνουν στις κρίσιμες πρώτες 28 μέρες της ζωής τους, ενώ 1 εκατομμύριο ζουν μόνο την πρώτη ημέρα της ζωής τους.
Οπως επισημαίνει η UNICEF σε σχετικό δελτίο Τύπου, πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν εύκολα να προληφθούν με απλές, χαμηλού κόστους παρεμβάσεις πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη γέννηση. Η ανάλυση των στοιχείων υποδεικνύει τις ελλείψεις στα συστήματα Υγείας στο κρίσιμο χρονικό διάστημα γύρω από τον τοκετό και δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα και μεταξύ πλούσιων και φτωχών στην αφομοίωση και την ποιότητα των Υπηρεσιών Υγείας που είναι διαθέσιμες για τις εγκύους και τα μωρά τους.
Οι χώρες που εμφανίζουν κάποιους από τους μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων νεογνών εμφανίζουν επίσης μικρή κάλυψη μεταγεννητικής φροντίδας για τις μητέρες και είναι η Αιθιοπία (84.000 θάνατοι, 7% κάλυψη), το Μπαγκλαντές (77.000 θάνατοι, 27%), η Νιγηρία (262.000 θάνατοι, 38%) και η Κένυα (40.000 θάνατοι, 42%).
Ωστόσο, στην ίδια έκθεση υπογραμμίζεται ότι από το 1990 και μετά ο απόλυτος αριθμός των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών έχει μειωθεί στο μισό από 12,7 εκατομμύρια σε 6,3 εκατομμύρια. Το ίδιο διάστημα στην Ελλάδα η παιδική θνησιμότητα στα παιδιά κάτω των πέντε ετών σημειώνει μείωση κατά 65% και ετήσιο ρυθμό μείωσης 4,5%. Η αντίστοιχη παγκόσμια μείωση είναι 49% και ο ετήσιος ρυθμός μείωσης 3%.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τα στοιχεία της έκθεσης για την Ελλάδα δείχνουν χαμηλά ποσοστά και στη νεογνική και βρεφική θνησιμότητα σε σχέση με τα παγκόσμια ποσοστά. Οσον αφορά στη νεογνική θνησιμότητα, στην Ελλάδα σημειώθηκαν εννιά θάνατοι κατά τον πρώτο μήνα της ζωής ανά χίλια ζώντα νεογνά το 1990 και 3 το 2013. Τα αντίστοιχα παγκόσμια ποσοστά είναι 33 το 1990 και 20 το 2013.
Σχετικά με τη βρεφική θνησιμότητα σημειώθηκαν στην Ελλάδα 11 θάνατοι κατά το πρώτο έτος της ζωής ανά χίλια ζώντα βρέφη το 1990 και 4 το 2013. Τα αντίστοιχα παγκόσμια ποσοστά είναι 63 το 1990 και 34 το 2013.

ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ
Δραματικά και στοιχεία που αναφέρουν στην κοινή τους έκθεση ο Οργανισμός του Ο.Η.Ε. για τα τρόφιμα και για τη γεωργία (FAO), το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων.
Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διατροφής έχουν βοηθήσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο να πλησιάσει στην επίτευξη του στόχου των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των υποσιτιζόμενων, αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο “η Κατάσταση της διατροφικής ανασφάλειας στον κόσμο”.
Η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τομέα της προμήθειας τροφίμων σε χώρες όπως η Βραζιλία επηρεάζει θετικά τη συνολική εικόνα, συγκαλύπτοντας όμως την δεινή κατάσταση που επικρατεί σε χώρες όπως η Αϊτή, που ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται αυξήθηκε από 4,4 εκατ. το 1990 – 92 σε 5,3 εκατ. το 2012 – 14, αναφέρει η έκθεση.
Κάποιες χώρες, περιλαμβανομένων της Βραζιλίας και της Ινδονησίας, έχουν ήδη επιτύχει τον αναπτυξιακό στόχο του Ο.Η.Ε. μειώνοντας κατά το ήμισυ το ποσοστό του υποσιτιζόμενου πληθυσμού τους μέσω επενδύσεων και προγραμμάτων που υιοθέτησαν σε τομείς όπως η γεωργία ή η παιδεία (ιδίως τα σχολικά γεύματα).
Στην έκθεση απευθύνεται η έκκληση να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες σε κάποιες περιοχές, ειδικά στην υποσαχάρεια Αφρική και στη νότια και δυτική Ασία, ώστε να μειωθεί μέχρι το τέλος του 2015 το ποσοστό των υποσιτιζόμενων στον πληθυσμό αναπτυσσόμενων χωρών σε 11,7% από 13,5% που είναι σήμερα.
Ο πιο φιλόδοξος στόχος της μείωσης κατά το ήμισυ του απόλυτου αριθμού των χρονίως υποσιτιζόμενων ανθρώπων μέχρι το 2015 έχει επιτευχθεί από 25 αναπτυσσόμενες χώρες από το 1990, αλλά δεν έχει υπάρξει αρκετός χρόνος για να επιτύχει τον στόχο αυτό ολόκληρος ο κόσμος, σημειώνεται στην έκθεση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα