Μουσείο Τυπογραφείας

Moody’s: Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης το 2017-2018

epa03596305 (FILE) A file picture dated 13 July 2011 shows the Moody's logo outside the offices of Moody's Corporation in New York, New York, USA. The ratings agency Moody's on 22 February 2013 lowered Britain's top AAA credit rating to AA1, citing a weak economy and rising debt.  EPA/ANDREW GOMBERTΗ ελληνική οικονομία θα σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης φέτος και το 2018, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του, με τίτλο: «Προοπτικές για το αξιόχρεο των χωρών της Ευρωζώνης: Σταθερές προοπτικές εν μέσω υποτονικής ανάπτυξης και αυξανόμενου πολιτικού κινδύνου».

Ο Moody’s αναμένει ότι η Ευρωζώνη ως σύνολο θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% το 2017 και το 2018, αλλά με διαφορές στους ρυθμούς ανάπτυξης των χωρών της. «Ορισμένες μικρότερες χώρες – όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Σλοβακία – είναι πιθανόν να σημειώσουν ισχυρότερη ανάπτυξη, πάνω από 3% και τα δύο έτη. ‘Αλλες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Σλοβενία θα αναπτυχθούν με χαμηλότερο ρυθμό, αλλά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης – Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία – θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ρυθμούς αρκετά κάτω από το 2% και τα δύο έτη», σημειώνει η έκθεση.

«Οι προοπτικές μας για το αξιόχρεο των χωρών της Ευρωζώνης το 2017 είναι σταθερές συνολικά», δήλωσε η Σάρα Κάρλσον, ανώτερη αντιπρόεδρος του Moody’s και εκ των συγγραφέων της έκθεσης, προσθέτοντας: «Η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2017-18 θα είναι σε γενικές γραμμές ουδέτερη αναφορικά με το αξιόχρεο και οι δείκτες του χρέους έχουν σταματήσει να επιδεινώνονται για τις περισσότερες, αλλά όχι όλες, τις χώρες της Ευρωζώνης. Ωστόσο, η αύξηση του πολιτικού κινδύνου και του κινδύνου για τις πολιτικές σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούσε να υπονομεύσει τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».

Για πολλές, αν όχι για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ο κρατικός ισολογισμός παραμένει σημαντικά πιο αδύναμος από ότι ήταν πριν από την κρίση, σημειώνει ο Moody’s. Ένα ευρύ φάσμα πολιτικών κομμάτων έχει εμφανισθεί σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, αμφισβητώντας τη συναίνεση στην κατεστημένη πολιτική. «Η βασική υπόθεση του Moody’s είναι ότι λίγα από αυτά τα κόμματα κατά της συναίνεσης είναι πιθανόν να σχηματίσουν κυβερνήσεις, αλλά τα περισσότερα έχουν τις προοπτικές να επηρεάσουν σημαντικά την πολιτική συζήτηση, αυξάνοντας το πολιτικό κόστος για την υποστήριξη μη δημοφιλών οικονομικών ή δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων από τα κεντρώα κόμματα». Οι εκλογικοί κύκλοι το 2017 στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και ίσως την Ιταλία θα δείξουν την έκταση της στήριξης σε αυτά τα αναδυόμενα κόμματα και κινήσεις, σημειώνει η έκθεση του Moody’s.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.