Μουσείο Τυπογραφείας

Κάμποι Κεραμειών

Η μνήμη των πεσόντων σε εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες τιμάται και στους Κάμπους Κεραμειών.
Στην κεντρική πλατεία Κάμπων (πλατεία Συνταγματάρχη Γεωρ. Παπουτσάκη, ήρωα των απελευθερωτικών αγώνων και ευεργέτη) βρίσκεται το μνημείο για τους αγωνιστές  που συμμετείχαν στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του έθνους.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 10 Ιουνίου 1973.
Στο βιβλίο της: «Οι εραστές της Λευτεριάς” (Χανιά 2011) η Ευαγγελία Νικολακάκη – Μανιουδάκη, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στους αγώνες των Κάμπων και των κατοίκων τους για την ελευθερία.
Αναφέρεται (σελίδα 214) στη μάχη των Κάμπων στην επανάσταση του 1895, επισημαίνει (σελ.: 220) ότι όταν εξαπλώθηκε η επανάσταση σε όλη την Κρήτη η Μεταπολιτευτική επιτροπή μετονομάστηκε σε “Γενική Επανασταστική των Κρητών συνέλευση” και ορίστηκε στις 18 Αυγούστου 1896 στους Κάμπους Κυδωνίας να γίνουν οι εκλογές για το καινούργιο Προεδρείο.
Επίσης, παραθέτει (σελ. 224) ονόματα και βιογραφίες Καμπιανών αγωνιστών τονίζοντας ότι «κάθε οικογένεια του χωριού αυτού, όπως και όλα τα χωριά της Ρίζας, από την εποχή της Τουρκοκρατίας ή και παλαιότερα, και μέχρι τη γερμανική κατοχή, έχει προσφέρει στον αγώνα για μια ελεύθερη πατρίδα».
Επίσης, τα γεγονότα που σημειώθηκαν στους Κάμπους τον Μάιο του 1944 με τη θυσία κατοίκων του χωριού, περιγράφει σε ιστορικό της κείμενο που δημοσιεύτηκε στα “Χανιώτικα νέα” στις 8 Ιουνίου 2018 η Ευαγγελία Νικολακάκη, με αφορμή την επέτειο βύθισης του Ταναίς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.