Μουσείο Τυπογραφείας

Η “τηλεμαχία” των οχτώ

Κάτι από… δημοτικό συμβούλιο του μέλλοντος θύμισε το ντιμπέιτ των υποψηφίων δημάρχων Χανίων το βράδυ της Δευτέρας στη “Νέα τηλεόραση”, το οποίο συντόνισε με επιτυχία ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κουρκουλός (φωτ.).
Oι υποψήφιοι δήμαρχοι ήταν πολλοί και ο χρόνος λίγος, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να αναπτύξουν τις απόψεις τους όπως ήθελαν. Φανταστείτε τι θα γίνεται στα δημοτικά συμβούλια του χρόνου και πόση ώρα θα διαρκούν, μέχρι να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις…

Πέρα από τις θέσεις – προτάσεις των υποψηφίων, ξεχώρισαν αρκετά στιγμιότυπα από αυτή την τηλεοπτική αναμέτρηση.

• Με διάθεση να μην αφήσει τίποτε να πέσει κάτω εμφανίστηκε ο νυν δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος είχε και το αβαντάζ να μιλήσει για τα πεπραγμένα της δημοτικής του αρχής. Ο ίδιος δήλωσε σίγουρος για την επανεκλογή του αλλά παρασύρθηκε μεταφέροντας στην τηλεμαχία τις κόντρες του δημοτικού συμβουλίου.

•Σε επίπεδο αντιπαραθέσεων, οι τόνοι ανέβηκαν στο φινάλε ανάμεσα σε Παπαδογιάννη – Σημανδηράκη. Ο Σημανδηράκης δεν δίστασε να πιάσει την “καυτή πατάτα” που ακούει στο όνομα Κεμεσίδης, φωτογραφίζοντας τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και κατηγορώντας τον κ. Παπαδογιάννη ότι τον συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιό του απλά και μόνο ως ψηφοσυλλέκτη. Ο Αρης Παπαδογιάννης, που σε όλη την αναμέτρηση είχε τη σιγουριά και τον “αέρα” του φαβορί -φανερά εκνευρισμένος- απάντησε πως ο κόσμος έχει λόγο που στηρίζει διαχρονικά υποψηφίους σε όποιο συνδυασμό και αν βρίσκονται.
Αμφότεροι πάντως “έχασαν” στο τέλος των τοποθετήσεών τους.  Ο κ. Παπαδογιάννης επαναλαμβάνοντας συνεχώς τον χαρακτηρισμό «νεαρός» με απαξιωτικό τρόπο για να περιγράψει τον αντίπαλό του.
Ο κ. Σημανδηράκης από μεριάς του, έκανε “φάουλ” καθώς στο τέλος έθεσε ουσιαστικά το δίλημμα “νέοι – γέροι”, σχολιάζοντας πως η νέα γενιά είναι και οι πιο μορφωμένοι. Αστοχη και άκομψη παρατήρηση.

• Στο “καρφί και στο πέταλο” ο Νίκος Βουρλάκης, ο οποίος χωρίς ακρότητες δεν δίστασε να είναι αιχμηρός όπου έκρινε, προβάλλοντας τις θέσεις της παράταξης που εκπροσωπεί.

• Στις σημειώσεις του έδειχνε να χάνεται αρκετές φορές ο Γιάννης Σαρρής, ο οποίος είχε αντιπαράθεση με τον Αρχοντάκη. Κάλεσε δε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί απέναντι στην «αθέατη κάστα συμφερόντων που έχει τη δυνατότητα να εμφανίζεται κάθε φορά με διαφορετικά πρόσωπα και να επιβάλει τις ίδιες πολιτικές». Θύμισε κάτι από “μας ψεκάζουν”.

• Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης έδειξε εκνευρισμένος με τη μομφή του αντιπάλου του για το ζήτημα του κτηρίου της Μεραρχίας, όμως μάλλον το περίμενε καθώς άμεσα του απάντησε ότι έχει τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος και η θέση του ήταν ξεκάθαρη.
Κι όντως, αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, καθώς ο κ. Αρχοντάκης είχε τολμήσει σε καιρούς που αρκετοί σιωπούσαν, να πάρει θέση.

• Από τις αναφορές Αρχοντάκη, ξεχώρισε επίσης αυτή στη Νάνσυ Αγγελάκη, με τον υποψήφιο δήμαρχο να απαντά σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, πως αν εκλεγεί η κα Αγγελάκη θα αναλάβει αντιδήμαρχος, χωρίς πάντως να προσδιορίσει το “χαρτοφυλάκιό” της.

• Το “κλου” τη τηλεμαχίας ήρθε από τον Σεραφείμ Ρίζο. Ο επικεφαλής της “ΑΝΤΑΡΣΙΑ στα Χανιά”, στο σημείο που κάθε υποψήφιος είχε το δικαίωμα να ρωτήσει έναν αντίπαλό του, επέλεξε να ρωτήσει τον εαυτό του! Ο λόγος -σύμφωνα με τον ίδιο- ήταν ότι θεώρησε πως με αυτή τη διαδικασία δεν υπήρχε ισότιμη προβολή, άρα έδωσε έτσι περισσότερο χρόνο στον εαυτό του. Αλλωστε αριστερά χωρίς εσωτερική αναζήτηση και διάλογο δεν νοείται…

• Βάσει των παραπάνω, διαπιστώνεται ότι χρειαζόταν και μια ψύχραιμη φωνή στον χώρο. Τον ρόλο της “ήρεμης δύναμης” λοιπόν, ανέλαβε ο Ευτύχης Δαμιανάκης, ο οποίος δεν ήρθε σε αντιπαράθεση με κανέναν, ήταν σαφής στις απαντήσεις του συνοψίζοντας θέσεις και προτάσεις.
Επέλεξε μάλιστα να μην ρωτήσει κάποιον αντίπαλό του, εξηγώντας πως δεν έχει τόση σημασία μια σύντομη αναφορά σε επιμέρους έργα, αλλά το σημαντικό είναι να υπάρξει μια «ατζέντα προτεραιοτήτων, άμεσων μέτρων, μεσοπρόθεσμων μέτρων, μακροπρόθεσμου σχεδιασμού», σε πνεύμα συνεργασίας. Για πολλοστή φορά έδειξε ο κ. Δαμιανάκης ότι έχει αντιληφθεί πλήρως την μετεκλογική κατάσταση που θα επικρατήσει στο δημοτικό συμβούλιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.