Μουσείο Τυπογραφείας

Η Ελλάδα της διεθνούς φιλελεύθερης τάσης

H Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απούσα από τη μεγάλη ανακατάταξη που συμβαίνει στον κόσμο σήμερα με την Ασία, ως πρωταγωνίστρια των διεθνών εξελίξεων

Β΄ Κείμενο από την ανοιχτή συζήτηση του κύκλου ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση

Δημήτριος Καιρίδης            Καθηγητής Διευθύνων Σχέσεων
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Εκδόσεις
ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ  Α.Ε.
Θεσσαλονίκη 2017
πρώτη έκδοση

Προκλήσεις, κίνδυνοι και στρατηγικές με κρίση στην Αμερική, στην Ευρώπη, στον κόσμο αλλά και στην αμφισβήτηση των φιλελεύθερων ΕΛΙΤ, μέσα από συνεχή, αδιανόητα λάθη.
Mε αυτές τις ΕΛΙΤ κάνουν τη μια ανοησία μετά την άλλη. Για να καταλήξει η Αμερική στην εκλογή (κατά δήλωσή του) απομονωτιστή Προέδρου, ο οποίος δηλώνει ότι δεν πιστεύει στον διεθνή ρόλο της Αμερικής που θα πρέπει ν’αποχωρήσει από Διεθνείς Θεσμούς ή, τουλάχιστον από κάποιους από αυτούς, όπως το ΝΑΤΟ. Αλλά και να υψώσει τείχη, να διώξει τους μετανάστες και να  αποπαγκοσμιοποιηθεί. Όμως, ο  καθηγητής κ. Καιρίδης τόνισε στην δική του εισήγηση  την ιδιαίτερη σημασία που έχει αυτό τούτο το γεγονός, αφού η χώρα  που υπήρξε η μηχανή της παγκοσμιοποίησης ήταν η Αμερική και στα περισσότερα μέρη του κόσμου μιλώντας για παγκοσμιοποίηση εννοούσαν κυρίως την αμερικανοποίηση.
Για να αμφισβητήσει η ίδια η Αμερική, τώρα, το παγκόσμιο σύστημα που η ίδια δημιούργησε, με εμφανή όμως αποδυνάμωσή της, όμως, για να πει ο καθηγητής Καιρίδης «ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε περιδίνηση και μεγάλη κρίση εσωστρέφειας, έχοντας δημιουργήσει τα δικά της μεγάλα προβλήματα που, ήδη, έχουν οδηγήσει στη δική της  αποδυνάμωση για να είναι αντιμέτωπη από πολλούς κινδύνους οι οποίοι  μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε μια Ευρώπη των παλιών ηγεμονιών».
Όμως ο Δημ. Καιρίδης αναφέρθηκε και στα δικά μας προβλήματα: για την οικονομία, την Τουρκία, την Κίνα και για τις δυνατότητές μας να αξιοποιήσουμε τις δικές μας δυνάμεις. Μίλησε για την Ευρώπη  ότι δεν μπορεί α εξαρτηθεί  από την Τουρκία. Αλλά δεν μπορεί  να  αγνοήσει τις ακροδεξιές προκλήσεις. Για να τονίσει τελικά, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απούσα από τις μεγάλες ανακατατάξεις που συμβαίνουν στον κόσμο με  πρωταγωνιστές την Ασία».

ΣΕ ΔΥΣΒΑΤΗ ΠΟΡΕΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
Ενώ, το δράμα επιβίωσης της κάθε ελληνικής οικογένειας – αλλά και ης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού – έχουν  φθάσει στη όριά τους, ενώ η ελληνική πολιτική πραγματικότητα, καθολικά, βρίσκεται σε κρίσιμο αδιέξοδο.
Με το γεγονός αυτό εντείνει την ελληνική κρίση σε όλα τα επίπεδα της κρατικής λειτουργίας μας. Αλλά, και σε όλο το φάσμα των εθνικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην καθολικά απειλούμενη ελληνική μας οντότητα.
Για την ελληνική εξέλιξη, στις νέες παγκόσμιες συνθήκες της Νέας- Νέας Τάξης πραγμάτων που ήδη αποτελούν μια πραγματικότητα η Ελλάδα καταναγκάζεται να πορεύεται σε οδό δύσβατη, με ιδιαίτερα  επικίνδυνη την διαπόρευσή της.
Όμως, σε όλα αυτά τα προβλήματα της Ευρώπης-  μέγιστης νομισματικής και οικονομικής κρίσης λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων, αλλά και ουσιαστική «Στρατηγική» των ευρωπαϊκών χωρών  δημιουργήθηκε ένα ακόμα θέμα με αφορμή τις δηλώσεις του αρχηγού της  ακροδεξιάς αντιπολίτευσης της Ολλανδίας  Γκεερτ Βίλντερς ο οποίος κήρυξε «πόλεμο» κατά του «κατακλυσμού» της Μουσουλμανικής Μετανάστευσης στην Ευρώπη.
Αυτό τούτο το γεγονός δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις του προέδρου Ερντογάν, του μουσουλμανικού κόσμου της Ευρώπης και του τουρκικού μουσουλμανικού κόσμου γενικά– και λόγω της άρνησης της Ολλανδικής κυβέρνησης να δεχθεί επίσκεψη συζητήσεων και του τούρκου υπουργού των εξωτερικών.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
Όπου ο ακροδεξιός αρχηγός Γκεερτ Βίλντερς σε προεκλογικό παραλήρημα έφτασε να πει για απαγόρευση του κορανίου (που το σύγκρινε με τη βίβλο του Χίτλερ «Ο ΑΓΩΝ ΜΟΥ», να κλείσουν όλα τα τζαμιά κ.λπ.
Αυτές οι ακραίες δηλώσεις, τον έφεραν στις πρώτες θέσεις στις κοινοβουλευτικές εκλογές που έγιναν την προχθεσινή Τετάρτη στην Ολλανδία. Για να ενισχυθεί η Ολλανδική ακροδεξιά, ως δεύτερο κόμμα και παράλληλα να δοθεί δυνατότητα στον Ερτογάν να ενδυναμωθεί στο δικό του αγώνα της ακραίας αντιδημοκρατικής του διακυβέρνησης.
Στο επίκεντρο, όμως, όλων των ακροδεξιών τάσεων στην Ευρώπη, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία κ.λπ. η αμερικανική πλευρά μέσα από τις σελίδες TIME (φύλλο 20 Μαρτίου) με το καθοριστικής σημασίας εξώφυλλο του,  εκφράζει  μια ισχυρή ανησυχία.

Ο ΝΕΟΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΙΣΩ
Γα να διατυπωθεί το κρίσιμο ερώτημα, πολλών δυνάμεων και συμφερόντων νέας εποχής του προέδρου Τραμπ, γράφοντας:
Can (μπορεί)
Europe  (η ευρώπη
SURVIVE (να επιβιώσει
The New (στον νέο
populism (λαϊκισμό
όπου, βεβαίως εννοεί, τον ακροδεξιό λαϊκισμό, που αναπτύσσεται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη, με ισχυρή ενδυνάμωσή του τώρα.
Στο ιδιαίτερης σημασίας αυτό εξώφυλλο το διεθνούς κυκλοφορίας περιοδικό ΤΙΜΕ παρουσιάζονται τα πρόσωπα της Μαρί Λεπέν προέδρου του κόμματος «ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ» καθώς και του Γκεερτ Γουαϊλντερ ηγέτη του Ολλανδικού κόμματος για ελευθερία

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΤΡΙΓΥΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ… ΛΥΚΟΥΣ
Γενικά, όμως, η Ευρώπη και ο κόσμος βιώνουν μια πραγματική ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η οποία σηματοδοτεί την κρίση της Φιλελεύθερης Διεθνούς Τάξης ως προκλήσεις, κινδύνους και στρατηγικές θέματα, προβλήματα τα οποία δεν είναι δυνατόν να παραβλεφθούν από την Ελλάδα, η οποία είναι περιτριγυρισμένη  από μαύρους, γκρίζους και καφετί λύκους, που μας έχουν, ήδη σπαράξει, και είναι έτοιμοι να μας αποκατασπαράξουν με υποσχέσεις, επισχέσεις, κατασχέσεις και καταστρεμούς. Ακόμα και αυτοκτονίες.
Όμως οπωσδήποτε θα υπάρξουν συνεχείς αντιδράσεις κατά όλων των  Ευρω-ατλαντικών, ανατολικών και δυτικών  εκμεταλλευτικών πολιτικών της  καταναγκασμών.

Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ-ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ
Για όλες αυτές τια ανασφάλειες, διαταραγμένες και επικίνδυνες καταστάσεις ο καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης στο θέμα του με τίτλο «η Ελλάδα και η κρίση της Φιλελεύθερης διεθνούς τάξης: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ είπε πολλά και ενδιαφέροντα στη ανοιχτή συζήτηση του «κύκλου ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση».
Κατ’ αρχήν αναφέρθηκε στην αμφισβήτηση της διεθνούς τάξης πραγμάτων, όπως αυτή εγκαθιδρύθηκε με την  πτώση του κομμουνισμού μετά το 1989. Για να πει, «τολμώ να την αποκαλέσω, τη φιλελεύθερη διεθνιστική τάξη πραγμάτων, στην οποία  οι ΗΠΑ έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτή η Φιλελεύθερη Τάξη για την Ευρώπη σήμαινε περισσότερο Ευρώπη και μεγαλύτερη Ευρώπη.

ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΑΝΟΗΣΙΕΣ
Για να συνεχίσει ο καθηγητής Δ. Καιρίδης λέγοντας: «Όμως, μέσα από πολλά λάθη που διαπράχθηκαν στην Αμερική και στην Ε.Ε. καθώς και αδιανόητες ανοησίες όπως Δημοψηφίσματα εκλογές, αποδυνάμωσαν με αμφισβητήσεις τις Νέο-Φιλελεύθερες αντιλήψεις. Ενώ, σημαντικές ανοησίες,  όπως αυτή που έκαμε η Αγγλία το 2004 που έγινε ευρωπαϊκή διεύρυνση προς ανατολάς, η Ευρώπη έβαλε περιορισμούς για την ελεύθερη κίνηση εργαζομένων. Αλλά, η Αγγλίας άνοιξε τις πύλες της και δέχθηκε τους πάντες, αποτέλεσμα ήταν να πάνε στην Αγγλία κάπου 10 εκατομμύρια και μετά 10-12 χρόνια ν’αρχίσουν οι μεγάλες αντιδράσεις για να οδηγηθεί, εντέλει ολόκληρη η Ευρώπη να γίνει περίκλειστο φρούριο. Με ακραίες καταστάσεις βίας και προκλήσεων, όπως αυτές που υφίσταται η ίδια η Αγγλία, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη και η Ελλάδα.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΕΘΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΗΓΕΜΟΝΕΣ…
Αλλά, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η χώρα που υπήρξε η μηχανή της παγκοσμιοποίησης, τώρα φαίνεται ν’αποδυναμώνεται, ενώ, η Ευρώπη έχει τα δικά της μεγάλα προβλήματα, χωρίς η ισχυρή Γερμανία να μπορεί να διαδραματίσει αποτελεσματικό ρόλο, για έξοδο της Ευρώπης και της Ελλάδας – πραγματικά – από την κρίση. Με υπαρκτή εξέλιξη την αποδυνάμωση της Ευρώπης η οποία μπορεί να ξαναφεθεί σε ηγεμόνες, να επεκτείνουν την ηγεμονία τους, τελικά.
Ο Καθηγητής Δημ. Καιρίδης έκαμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για την κρίση με  την Τουρκία, για τον περαιτέρω αραβικό κίνδυνο «Μπόμπα και για εμάς». Ενώ, επισήμανε την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη τη δική της άμυνα.
Πάντως, τώρα, δεν υπάρχει πραγματική άμυνα για την Ευρώπη. Ιδιαιτέρως όμως δεν υπάρχει για την Ελλάδα η οποία από πολλές πλευρές κινδυνεύει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.