Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Γνωρίστε τον επιβλητικό Torvosaurus gurneyi

Επιστήμονες στην Πορτογαλία εντόπισαν απολιθώματα πιθανότατα του μεγαλύτερου σαρκοφάγου δεινόσαυρου που περπάτησε ποτέ στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο BBC, πρόκειται για τον Torvosaurus gurneyi, που πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια, ζούσε στην Ευρώπη και κυρίως στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Πορτογαλία. Το τεράστιο και φοβερό ζώο είχε μήκος 10 μέτρων και ήταν “φόβος και ο τρόμος” για τα υπόλοιπα ζώα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Torvosaurus gurneyi είναι το δεύτερο είδος του γένους Torvosaurus . Την ίδα περίοδο, το “αδελφάκι” του, ο Torvosaurus tanneri, ζούσε στη Βόρεια Αμερική στις πολιτείες του Κολοράντο, της Γιούτα και του Ουαϊόμινγκ. Αυτός, ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες το 1979, που τον ονόμασαν έτσι εξαιτίας των χαρακτηριστικών του (σ.σ: Torvosaurus, σημαίνει «άγρια σαύρα»).

« Καλύτερα να μην επιχειρούσε κανείς να διασχίσει την περιοχή που ζούσε αυτός ο μεγάλος σαρκοβόρος δεινόσαυρος», είπε ο παλαιοντολόγος Κρίστοφ Χέντριξ του πανεπιστημίου της Λισαβόνας και του Μουσείου της Λουρίνχα στην Πορτογαλία.

“Ενα επιβλητικό θηρίο με πανίσχυρα σαγόνια”

Ο Torvosaurus gurneyi ήταν ένα επιβλητικό θηρίο. Ήταν δίποδο, με τα άλλα δυο άκρα του υπερβολικά μικρά σε σχέση με τον σωματότυπό του, ζύγιζε 4 με 5 τόνους, είχε μακρύ κρανίο μήκους 1,2 μέτρων, και διέθετε πανίσχυρα σαγόνια με κοφτερά δόντια μήκους 10 εκατοστών που έμοιαζαν με καλοακονισμένες λεπίδες, ανέφερε ο Χέντριξ και εξήγησε: «Ο Torvosaurus gurneyi ήταν ένας ανελέητος θηρευτής που τρεφόταν κυρίως με μεγαλόσωμα ζώα, όπως οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι».

Για την ιστορία, τα απομεινάρια του είδους ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στην Πορτογαλία από έναν ερασιτέχνη κυνηγό απολιθωμάτων το 2003 στα βράχια της Λουρίνχα, μιας μικρής πόλης περίπου 72 χιλιόμετρα βόρεια της Λισαβόνας. Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως είναι πως πέρσι, ανακαλύφθηκαν και απολιθωμένα έμβρυα που κατά πάσα πιθανότητα ανήκουν σε αυτό το είδος δεινόσαυρου .

Ολόκληρη η μελέτη των επιστημόνων, μαζί με χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τα ευρήματα, δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα