Μουσείο Τυπογραφείας

Φιλοτελικά Νέα

Αγαπητοί φίλοι
Ναυτικό Μουσείο και Φιλοτελισμός, είναι δύο Φορείς που εκ πρώτης όψεως δεν έχουν καμία σχέση. Και όμως. Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης φιλοξενεί τρεις φιλοτελικές θεματικές ενότητες: Φάροι του Κόσμου, Ναυσιπλοΐα και Θαλάσσιο Περιβάλλον.
Δύο φιλοτελιστές θεώρησαν ότι στο Μουσείο τα συγκεκριμένα εκθέματα, ταιριάζουν σε σχέση με τις θεματικές ενότητες που προβάλλονται στον χώρο του Μουσείου αλλά και θα είναι σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι θα ήταν στη ντουλάπα τους. Ενας επιπλέον λόγος που φιλοξενούμε σήμερα το Ναυτικό Μουσείο στη σελίδα μας, είναι η επιτυχία της πρότασής του στα ΕΛΤΑ για την έκδοση αναμνηστικής σειράς δύο (2) γραμματοσήμων (πρώτη ήμερα κυκλοφορίας 1η Δεκεμβρίου 2013) ενταγμένα στις εκδηλώσεις για τα “100 χρόνια  της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα”.
Δύο μεγάλες εκδηλώσεις, η πρώτη στα Χανιά την 11η Νοεμβρίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και η άλλη στην Αθήνα την 18η Νοεμβρίου 2013 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, ήταν αποτέλεσμα της εντατικής προσπάθειας, ολόκληρου του Δ.Σ. και προσωπικού του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης.

Συγχαρητήρια…
Και τώρα μια συμβουλή για τους φίλους φιλοτελιστές και μάλιστα για τους αρχάριους.
Ο μεγαλύτερος εχθρός του φιλοτελιστή είναι η υγρασία. Αποτέλεσμα της οποίας είναι να εμφανιστούν καφέ κίτρινα στίγματα στο γραμματόσημο που σημαίνουν την ολοκληρωτική καταστροφή του. Και το σπουδαιότερο; Δεν μπορεί κανείς να επέμβει. Μπορεί δε εάν παρουσιασθεί σε ένα φύλλο, να περάσει και σε όλα τα άλλα.
Γι’ αυτό προληπτικά προμηθευόμαστε μικρά φακελάκια που έχουν μέσα υλικό για την υγρασία. Τα τοποθετούμε στη ντουλάπα, αλλά και στη ράχη του album, με την ελπίδα να προλάβουμε την καταστροφή. Αν κάποιο album, έχει προσβληθεί, το απομακρύνουμε από τα άλλα γιατί υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μεταδοθεί και σε αυτά.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Ο Πρόεδρος της Φιλοτελικής
Πολιτιστικής Εταιρείας Χανίων “Ο Φάρος”
Πολύκαρπος Αποστολάκης

100 χρόνια Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα και φιλοτελισμός
Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την πολυπόθητη Ενωση της Κρήτης  με τη μητέρα Ελλάδα.
Εκατοντάδες χρόνοι αγώνων, θυσιών, ποταμών αίματος, επαναστάσεων, εξεγέρσεων, σφαγών και όμως το φρόνημα των Κρητών δεν αλλοιώθηκε καθόλου. Η επιθυμία για την πολυπόθητη Ένωση μία και μοναδική. Πολέμησαν για ένα και μόνο σκοπό, την Ένωση. Άλλοι φώναζαν Ελευθερία ή θάνατος, οι Κρήτες φώναζαν Ένωση ή Θάνατος. Έτσι μετά από χρόνια αγώνων έφτασε η πολυπόθητη ημέρα της 1ης Δεκεμβρίου, 1913 όπου σύσσωμη πολιτική και στρατιωτική εξουσία μαζί με όλους τους Κρήτες μετέβησαν στο Φρούριο Φιρκά και μέσα σε πανηγυρικές εκδηλώσεις και βαθύ αίσθημα συγκίνησης υψώθηκε η γαλανόλευκος, κι ενώθηκε μια για πάντα η μητέρα Ελλάδα με το παιδί της την Κρήτη. Την Κρήτη μας. Και πέρασαν τα χρόνια γρήγορα και τυχεροί εμείς φέτος έχουμε το προτέρημα να ευρισκόμεθα ελεύθεροι κοντά στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, τα Χανιά μας.
Εμείς δε, στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης που για 40 συναπτά χρόνια από την ίδρυση μας αποτελούμε κτηριακά αναπόσπαστο κομμάτι του Φρουρίου Φιρκά και με βαρύ συναίσθημα της ευθύνης που μας διακατέχει για τη διατήρηση της Πολιτισμικής κληρονομιάς και της Ναυτικής παράδοσης του τόπου μας δεν θα ήταν δυνατόν να μην συμμετέχουμε τουλάχιστον ενεργά στις εκδηλώσεις αυτές.
Για τους λόγους αυτούς και  λόγω της άριστης φιλοτελικής σχέσης που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με τα ΕΛΤΑ, έγκαιρα προτείναμε τη δημιουργία γραμματοσήμων και ένταξή τους στα ιστορικά γεγονότα του έτους 2013.
H πρότασή μας προς τιμήν τους όχι μόνο έγινε αποδεκτή  αλλά και χρησιμοποίησαν και υλικό από το Μουσείο μας. Έτσι λοιπόν, παρουσιάζονται την 2α Δεκεμβρίου 2013 (μία ημέρα μετά την Ενωση λόγω αργίας των ταχυδρομικών καταστημάτων της χώρας μας) δύο εξαιρετικά γραμματόσημα. Το ένα παρουσιάζει έναν ανέκδοτο χάρτη του Μουσείου μας από τη δωρεά του κ. Κώστα Τζωρτζάκη, την Κρήτη του Clouverius 1676 με τιμή 0,72€ και το άλλο μια ζωγραφική του Φρουρίου του Φιρκά και την Ελληνική Σημαία να κυματίζει στο πυργίσκο με τιμή 1,00€, παρμένη από φωτογραφία του αρχείου μας που έχει διαθέσει ο φωτογράφος κ. Φάνης Μανουσάκης.
Τα δύο αυτά εξαιρετικά  γραμματόσημα αποτελούν μέρος της φιλοτελικής σειράς:  ένα λεύκωμα, δύο (2) Κάρτες Μάξιμουμ, φάκελο 1ης ημέρας κυκλοφορίας με επετειακό δίευρω, φάκελο 1ης ημέρας κυκλοφορίας με μετάλλιο, φάκελο 1ης ημέρας κυκλοφορίας με τα δυο γραμματόσημα τα οποία θα παρουσιαστούν από την ηγεσία των ΕΛΤΑ στους χώρους μας, την 1η Δεκεμβρίου 2013, σε εκδήλωση στην οποία είχε προσκληθεί να παραστεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Παράλληλα θα παρουσιαστούν και Ελληνικά Γραμματόσημα των ΕΛΤΑ που αφορούν την ηρωική Κρήτη μας από το αρχείο του Μουσείου.
Η φιλοτελική αυτή προσπάθεια ευελπιστούμε ότι για ακόμα μια φορά θα τύχει της ευρείας αποδοχής όχι μόνο των πολιτών της πόλης μας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.
Στους πολύ δύσκολους καιρούς που όλοι μας περνάμε ας κρατήσουμε τουλάχιστον άσβεστη τη φλόγα της αγάπης για την πατρίδα μας, ας αναλογισθούμε τι έπραξαν οι πρόγονοί μας για να είμαστε εμείς ελεύθεροι και ας έχουμε κατά νου ότι στους άνισους αγώνες της πατρίδας μας δεν σκοτωνόμαστε ούτε πεθαίνουμε, αλλά θυσιαζόμαστε.
Εμμ. Πετράκης
Αρχιπλοίαρχος (Μ) Π.Ν. ε.α.
Πρόεδρος Ν.Μ.Κρήτης

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Επιχειρώντας ηγετικά σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό σε μια αγορά ουσιαστικά απελευθερωμένη και με οξείς οικονομικές πιέσεις, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία επιλέγουν να επενδύσουν στο μέλλον, σε τεχνολογικές υποδομές και εξοπλισμούς νέας γενιάς με στόχο τη μεταβίβαση του ταχυδρομείου στην επόμενη μέρα.
Στο πνεύμα αυτό κινείται και η νέα αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με θέμα “Από το φυσικό στο ψηφιακό ταχυδρομείο” με πρώτη ημέρα κυκλοφορίας 02-12-2013

Ειδική Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων
“ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΑΘΩ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΕΣ
– ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ Δ΄”
Πρώτη ήμερα κυκλοφορίας 05-12-2013
Μια καλαίσθητη
σειρά όπως όλες
οι προηγούμενες.
Ενας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα που
λέγεται “Αγιο Ορος”.

«Το κολλώ σε φακελάκι
και το ρίχνω σε κουτάκι,
Ταξίδι να πάει μακρινό,
σ’ ένα φίλο που αγαπώ.»

Επιθυμία μου να σας στείλω πολλά φιλοτελικά δωράκια με παραστάσεις από άγρια ζώα, πουλιά, ποδόσφαιρο, αθλητισμό, αστροναύτες, λουλούδια, παραμύθια και πεταλούδες.
Το μόνο που έχετε να κάνετε να μου στείλετε (όσες φόρες θέλετε) τα στοιχεία σας στην εξής διεύθυνση:
Πολύκαρπος Αποστολάκης
Γιάννη Ρίτσου 10
Τ.Κ. 73136, Χανιά
Τηλ.: 6974-167710

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: θερμή παράκληση γράψτε μου δυο λεξούλες, μην μου στέλνετε κενούς φακέλους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.