Μουσείο Τυπογραφείας

Ενα πρωί στη ΧΙΡΟΣΙΜΑ άλλαξε η μοίρα της ανθρωπότητας και της γης

ΜΑΡΙΟΣ ΒΕΡΕΤΤΑΣ
Συγγραφέας-Ερευνητής

ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΟΡΟΡΑ
Το σωστό βιβλίο τσέπης
Αύγουστος 1983

Μέσα σ’ αυτή την πυρηνική παραμόρφωση χάθηκε το χριστιανικό πνεύμα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Όρος ΘΑΒΩΡ  γιατί όλα έγιναν ΕΝΑ ΘΕΑΜΑ ΥΠΕΡΤΡΟΜΟΥ.

Mε το πνεύμα της νομιμότητας, των συνεχών εξουσιαστικών παραμορφώσεων να αποτελεί πάντοτε (κατά τον Μπερδιάεφ) μια απειλή, συνεχούς παραμόρφωσης των πάντων, όπως συμβαίνει. Με τη βόμβα της Χιροσίμα, της οποίας οι οδυνηρές συνέπειες, από το Ένα πρωί στη Χιροσίμα, έχει χιλιόχρονες δραματικές συνέπειες.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Αυτό το σημαντικό κείμενο περιλαμβάνεται στο όγδοο κεφάλαιo του A΄ Μέρους του σημαντικού ερευνητικού συγγραφέα ΜΑΡΙΟΥ ΒΕΡΕΤΤΑ, που έχει το γενικό τίτλο:
Ένα πρωί στη ΧΙΡΟΣΙΜΑ
Το κείμενο αυτό εκτείνεται σε 14 σελίδες και από αυτό θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε μερικά αποσπάσματα, αρχίζοντας από το τέλος της τέταρτης σελίδας.
Α:   ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 6 Αυγούστου 1945, στις 1.45 πρωί, από την αμερικανική βάση του νησιού Γκουάμ στα ανατολικά των Φιλιππίνων. Την μεσονύκτια αυτή ώρα απογειώθηκε ένα σμήνος αεροπλάνων, που το αποτελούσαν τρία βομβαρδιστικά τύπου Β29. Ενώ μια ώρα αργότερα αυτά συναντήθηκαν στον αέρα με ένα δεύτερο σμήνος, πάλι από τρία βομβαρδιστικά Β29

ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Τότε όλος αυτός ο σχηματισμός των έξι αεροπλάνων στράφηκαν προς τις Γιαπωνέζικες ακτές, που απείχαν μια ώρα πτήσης.
Ο πιλότος του ενός βομβαρδιστικού είχε ονομάσει το σκάφος του «Ενόλα Γκέη». Αυτό το αεροπλάνο  διαφέρει από τα υπόλοιπα από το γεγονός πως μεταφέρει έναν πρωτότυπο μηχανισμό τον «Λιτλβου». Είχε μήκος τρία μέτρα, πλάτος 70 εκατοστά και βάρος 4.100 κιλά.
Στις 8,45 το σμήνος έφθασε πάνω από τη βιομηχανική περιοχή-ζώνη του μεγάλου γιαπωνέζικου λιμανιού της Χιροσίμα. Τότε, ο πιλότος του «Ενόλα-Γκέη» τραβάει τη μανέλα και αφήνει να πέσει, πάνω στην  ανύποπτη πολιτεία η «ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ». Ένα λεπτό αργότερα  το πρώτο από τα διαβολικότερα όπλα που επινόησε ποτέ ο διεστραμμένος νους του ανθρώπου έσκασε η πρώτη ατομική ΒΟΜΒΑ.

ΣΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΑΚΑΡΙΑΙΑ
Ακαριαία το σύνολο του κέντρου της Χιροσίμα μεταμορφώθηκε σε ερείπια. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάηκαν, κομματιάστηκαν, αφανίστηκαν στη στιγμή.
Μερικές άλλες χιλιάδες άνθρωποι δηλητηριάστηκαν σε θανατηφόρο βαθμό, από την ακτινοβολία.
Και είδαν στα σώματά τους ν’ ανοίγουν φριχτές πληγές και αποκρουστικά εγκαύματα. Σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το επίκεντρο της έκρηξης ξεριζώθηκαν όλα τα δένδρα, και σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων το τελευταίο κλαδί και φύλλο μεταμορφώθηκαν σε κάρβουνο.
Ενώ σε ακτίνα είκοσι χιλιομέτρων έσπασαν όλα τα τζάμια των σπιτιών. Αλλά, μισή ώρα μετά την έκρηξη η θερμική ακτινοβολία άναψε τεράστιες πυρκαγιές και συμπλήρωσαν το έργο του κρουστικού κύματος. Για να παραδοθούν όλα τα συντρίμμια των σπιτιών σε θύελλα φωτιάς. Ο πεντακάθαρος ουρανός σκοτείνιασε, για να τον καλύψει ένα τεράστιο σύννεφο σαν μανιτάρι.

Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ
Στη συνέχεια άρχισε να βρέχει μια κατάμαυρη βροχή. Ήταν σκόνη γεμάτη από θανατηφόρα ραδιενεργά ισότοπα. Σηκώθηκε ένας φοβερός άνεμος, που ήρθε να καλύψει το κενό του αέρα, που προκάλεσαν οι πιέσεις της έκρηξης. Μέσα σε μια ώρα είχαν πεθάνει εβδομήντα χιλιάδες κάτοικοι, ενώ άλλοι τόσοι αργοπέθαιναν από  κάθε λογής αιτίες.
Τραύματα, εγκαύματα, ραδιενέργεια μέσα στους επόμενους μήνες, επτά στα 10 κτίρια καταστράφηκαν εντελώς και το κέντρο της Χιροσίμα, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ σε μιαν άμορφη επίπεδη έκταση κατάστικτη από τα απομεινάρια που δεν είχαν πια τίποτα να κάψουν. Αλλά, ανάμεσα στα άλλα εμφανίστηκε και μια φοβερή καινούργια αρρώστια της ακτινοβολίας. Οι άρρωστοι αυτοί που απορρόφησαν στα κορμιά τους ισχυρές δόσεις ακτινοβολίας, είδαν τα  σώματά τους, λίγες μέρες μετά την έκρηξη να γεμίζει από μικρά σκουρόχρωμα στίγματα, με  τοπικές αιμορραγίες που ανέβαιναν κάτω από την επιδερμίδα τους, με ταυτόχρονους εμετούς, με σπασμούς. Κι όταν πια δεν είχαν να βγει τίποτα από τα στομάχια τους, τους κυρίεψε ένα φοβερός πυρετός

Η ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΣ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΕΡΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
Ύστερα από τα πρώτα συμπτώματα οι άρρωστοι της ακτινοβολίας άρχισαν να εξαντλούνται. Οι αχτίνες είχαν καταστρέψει την αναπαραγωγική δύναμη των κυττάρων τους. Τα λευκά αιμοσφαίρια μειώθηκαν κι ο οργανισμός δεν αντιδρούσε σε αυτές τις μολύνσεις. Δηλαδή: Τα βακτηρίδια και τους ιούς τα αιμοπετάλια μειώθηκαν κι έτσι το αίμα δεν μπορούσε να πήξει τις πληγές τους, έπειτα έχασαν τα μαλλιά τους, είχαν ακατάσχετη διάρροια και τα έντερα αιμορραγούσαν μέχρι θανάτου.
Όσοι επέζησαν ανάπτυξαν διαφόρων ειδών καρκίνους, γέννησαν μωρά ακέφαλα, καθυστερημένα, στειρώθηκαν, τυφλώθηκαν και πέθαιναν από λευχαιμία.
Ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν είχε σημειωθεί μια παρόμοια καταστροφή…. το, άκρως σημαντικό και εφιαλτικό γεγονός είναι ότι η ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΣ ΕΙΚΟΝΑ που παραμένει στην ατμόσφαιρα εμπεριέχει ένα πλήθος από ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΙΣΟΤΟΠΑ-τουλάχιστον τριακόσια – που όλα αυτά εξασθενούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Όμως άλλα  συνεχίζουν τη θανατηφόρα εκπομπή τους  για ολόκληρους αιώνες.

Ο ΡΟΥΣΒΕΛΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ ΜΕ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΪΝΣΤΑΙΝ
Αλλά, σε ποιον ανήκει η τελική ευθύνη για τη σφαγή της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Μήπως,   στον Αντουάν Ανρί Μπέκερελ που παρατήρησε πρώτος τις ακτινοβολίες του ουρανίου; ή μήπως στον Πέτρο και την Μαρία Ελντοβα-Κιουρή που εντόπισαν και κατέγραψαν τις ιδιότητες των ραδιενεργών στοιχείων, που συνέλαβε την αλυσιδωτή αντίδραση ή μήπως στον Λεο Σίρλαντ που κίνησε ουρανό και γη να πείσει τις συμμαχικές κυβερνήσεις να αποκτήσουν την ατομική βόμβα πριν από τους Ναζί ή μήπως τον Ρούσβελτ που δέχτηκε να χρηματοδοτήσει το Σατανικό Σχέδιο ΜΑΝΧΑΤΑΝ;
Και ακόμα, μήπως ο Πεχάιμερ που προθυμοποιήθηκε να σχεδιάσει τη βόμβα, ή μήπως στον Αϊνστάϊν που βρήκε τη θεωρητική ερμηνεία του φαινομένου των ακτινοβολιών ή μήπως σε τόσους άλλους επιστήμονες και πολιτικούς και στρατιωτικούς ακόμα και ο Άλμπερτ Αϊνστάϊν που βρήκε τη θεωρητική ερμηνεία του φαινομένου των ακτινοβολιών ή μήπως ακόμα οι δύο πιλότοι που έριξαν τις βόμβες. Ακόμα όμως μήπως φταίει ο Δημόκριτος που πρώτο;  διατύπωσε την ατομική θεώρηση.

ΟΙ ΔΥΟ  ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ
Όλοι αυτοί  όμως έγιναν ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ποτέ και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μια δίκη τύπου Νυρεμβέργης, για όλους αυτούς που αναμείχθηκαν στη σύλληψη, στο σχεδιασμό και την εκτέλεση του ανεπανάληπτου εγκλήματος ενάντια στην ανθρωπότητα…
Ωστόσο, παραμένει τεράστια η διαπίστωση ότι αυτό που συνέβη στις δύο γιαπωνέζικες πόλεις ήταν ο προάγγελος της τύχης που περιμένει όλη την ανθρωπότητα….. Εκτός, κι αν αυτή η συνεχής καταστροφική ανθρωπότητα μεταμορφωθεί πνευματικά.
Το βιβλίο «ΕΥΘΥΝΗ» έχει 4 μέρη με τους εξής τίτλους:
Α μέρος: ΤΟ ΤΕΡΑΣ, που στους 8 υπότιτλους του ο 8ος είναι «ΕΝΑ ΠΡΩΙ ΣΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ»
Β΄ μέρος: Η ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ με 7 κείμενα, με πρώτο: Η ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ»

ΣΤΟΝ ΠΥΡΙΝΟ ΟΛΕΘΡΟ ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΤΟΥ ΘΑΒΩΡ
Γ΄ μέρος:    Το ΥΠΕΡΤΕΡΑΣ, τόσο το αμερικανικό, όσο και το, τότε Σοβιετικό.
Δ΄ μέρος: Ο ΟΛΕΘΡΟΣ
… ο ΠΡΙΝ προλάβουν κάποια καθάρματα να πατήσουν τα κουμπιά του ΟΛΕΘΡΟΥ θυσιάζοντας το ανθρώπινο γένος στο βωμό της μιας ή της άλλης  σκοπιμότητας, μέσα από τις πολλές ενδείξεις κρίσιμων καταστάσεων που η υπερκυριαρχία και τα συμφέροντα βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τις αντιπαλότητες ανατολής και δύσης, χωρίς πια να αγωνίζεται για την ειρήνη….
Προσωπικά και με άλλους αγωνίσθηκα γι’ αυτή την ειρήνη με πλείστες όσες προσπάθειες.  Με την πιο μεγάλη να είναι το Ακρωτήριο της Ειρήνης το οποίο το διέλυσαν…. Εμείς όμως ψάλουμε: «Μεταμορφωθείς εν τω όρει Χριστέ ο θεός ημών ΔΕΙΞΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΟΥ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΣΟΥ…. με την υπερούσια λάμψη του ΘΑΒΩΡ. Όμως η απανθρωπιά των κατασκευαστών των βομβών της πυρηνικής εποχής είναι  ότι άφησαν τον κατακυριευμένο από τύψεις πιλότο που έριξε τη βόμβα LITTLE BOY στη Χιροσίμα να πεθάνει ψάχνοντας στα σκουπίδια για να επιζήσει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.