Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

“Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος”

Εκτός απ’ τα οικονομικά, τις πολιτικοστρατιωτικές συγκρούσεις και τα προβλήματα που προκαλεί το μεταναστευτικό, υπάρχουν και άλλα σημαντικά θέματα, το σοβαρότερο των οποίων για τη χώρα μας είναι το δημογραφικό. Γίνονται έρευνες, γράφονται μελέτες, που δημοσιεύονται στον Tύπο και σε έγκριτα περιοδικά, διοργανώνονται δε και εκδηλώσεις, όπου εκφράζονται οι γνώμες δημοσιογράφων και υπευθύνων επιστημόνων με πλούσιες διατριβές στο θέμα τούτο.
Μία εκδήλωση περί του δημογραφικού διοργάνωσε η Eνωση Γυναικών Ελλάδος (Ε.Γ.Ε.) στo πλαίσιo της ετήσιας Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, η οποία φέτος έγινε στη Χαλκίδα. Συμμετείχαν αντιπρόσωποι απ’ όλη την Ελλάδα, όπου λειτουργούν παραρτήματά της.
Σ’ αυτή τη δραστηριότητα παρέστησαν εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών του τόπου και καθηγητές, οι οποίοι ανέλυσαν διεξοδικώς το θέμα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι μεταξύ των αιτίων, που δημιουργούν το δημογραφικό πρόβλημα, την πρώτη θέση κατέχει η υπογεννητικότητα και η θεραπεία είναι η στήριξη απ’ την πολιτεία της οικογένειας, να αυξηθεί η γονιμότητα, η οποία δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό φαινόμενο.
Μεταξύ των ομιλητών εντύπωση έκανε ο κ. Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφικών και Κοινωνικών αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικώς τις πολλαπλές πτυχές του δημογραφικού προβλήματος και τις συνέπειες που το προκαλούν. Είναι δε ο χαμηλός δείκτης γονιμότητας, αποτέλεσμα της κρίσης, η στρατηγική της χώρας στα γεωπολιτικά, το αναπτυξιακό, τα εργασιακά κ.ά.
Σημειώθηκε ότι στη χώρα μελλοντικά σε 20-40 χρόνια ο αριθμός των θανάτων θα αυξάνεται και ο αριθμός των γεννήσεων θα μειώνεται. Η γονιμότητα εξαρτάται απ’ τη μέση ηλικία τεκνογονίας. Φεύγουν τα νιάτα στο εξωτερικό και τα μέτρα που παίρνει η πολιτεία για τη συγκράτηση της φυγής είναι “ατάκτως ερριμμένα”. Ειπώθηκε ότι ανατρέπεται η αριθμητική, διότι 2 + 2 δεν κάνουν 4, αλλά μηδέν. Από δύο γονείς γεννιούνται δύο παιδιά. Πεθαίνουν οι γονείς και μένουν πάλι δύο, άρα αύξηση μηδέν. Πάλι 2 + 4 δεν κάνουν 6 αλλά 2. Πεθαίνουν οι δύο γονείς και μένουν τέσσερα, άρα αύξηση δύο.
Ο πληθυσμός της χώρας, ενώ μέχρι το 2010 αυξανόταν, μετά άρχισε μειωμένος και το 2015 έφτασε κάτω από 10.900.000 που ήταν το 2002. Η μεταβολή οφείλεται στην αρνητική εξέλιξη της κρίσης, στα τροχαία, που πλήττουν τη νεολαία, στην απόφαση των ζευγαριών να μην παντρεύονται σε μικρότερες ηλικίες και να μην θέλουν να τεκνοποιήσουν, λόγω των οικονομικών συγκυριών. Η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν κατόρθωσε να κρατήσει τους νέους που επένδυσε να τους κάνει επιστήμονες και να τους εντάξει στην παραγωγική διαδικασία, στην αύξηση της γονιμότητας. Η αποδημία των επιστημόνων το λεγόμενο “Brain-Drain” είναι η μεγαλύτερη πληγή.
Η κρίση περιόρισε τα περιθώρια κοινωνικής πολιτικής, να διευκολυνθούν οι γάμοι και οι γεννήσεις. Σε μερικές 10ετίες ένεκα των μεταναστευτικών ροών θα αλλοιωθεί ο εθνικός χαρακτήρας, διότι δεν πρόκειται περί ομοεθνών προσφύγων ή μεταναστών, αλλά αλλοεθνών. Δεν πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα τα εμφανιζόμενα αρνητικά στοιχεία απ’ τις δραματικές εκκλήσεις των αναλυτών του δημογραφικού. Αν συνεχίσει ο χαμηλός δείκτης γονιμότητας σε 30 – 40 χρόνια ο πληθυσμός της χώρας θα είναι σημαντικά μειωμένος και απογοητευτικά γηρασμένος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα