Μουσείο Τυπογραφείας

“Αξίες και Αξιώματα: Η γυναίκα σε μια μεταβαλλόμενη κοινωνία”*

Yστερα από τους εξαιρετικούς ύμνους στη Μεγαλόχαρη· κατά τους πρώτους Χαιρετισμούς στην Υπέρμαχο Στρατηγό, Θεοτόκο και κορυφαία Γυναίκα της Χριστιανοσύνης, στην Ιερά Μονή Γωνιάς.
Εφτά Μαρτίου, και Οικουμενική Ημέρα Προσευχής, για τη Γυναίκα, τη δε επαύριο, οκτώ Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα του εορτασμού της, με αφορμή -όπως είναι γνωστό τα αιματηρά γεγονότα του Σικάγου με πρωταγωνίστριες τις φτωχές υφάντριες, που ζητούσαν δικαιότερη μεταχείριση…
Την αρχή της εσπερίδας, χαιρετίζουν ο δρ Κων/νος Ζορμπάς και γεν. δ/ντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας, καθώς και ο δρ Λουκάς Ανδριανός, υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της Ο.Α.Κ.
Η κα Κατερίνα Καρκαλά – Ζορμπά, επιστημονική συνεργάτης της Ο.Α.Κ., καλωσορίζει κοινό και ομιλήτριες θερμά, αναφέρεται στο σκεπτικό περί την ημερίδα, με αναφορά στην Παναγία της καρδιάς και της Πίστης μας, και καλεί στο βήμα την πρώτη ομιλήτρια κα Κυριακή Γιαννουδάκη, ψυχοθεραπεύτρια, προκειμένου ν’ αναπτύξει το θέμα της… “Θεολογία και ψυχολογική ανάλυση των αξιών”.
Μια ανάπτυξη, την οποία “βάπτισε” στο θρησκευτικό πνεύμα, αγάπης, μ’ ένα “διά ταύτα” κατά την εισηγήτρια -που αφορά την ενδοσκόπηση και τη γνωριμία με τον εαυτό σου, ως απαραίτητη προϋπόθεση, και, πλέον, να είσαι σε θέση να βοηθήσεις και τον άλλο.
Η κα Κωνσταντίνα Στεφανάκη, υπεύθυνη του Εργαστηρίου της Αγιογραφίας της Ο.Α.Κ., αφού με πολλή τρυφερότητα και αγάπη μας έδειξε την “εικαστική ευλάβεια” και τον σεβασμό της προς το Αγιογραφείν, στο οποίο επιδίδεται με φροντίδα και διδαχή ακόμη, κάλεσε στο βήμα τη δεύτερη ομιλήτρια κα Φωτεινή Τζόμβρα, μουσειοπαιδαγωγό, για να υποστηρίξει το θέμα της “Εκπαίδευση και καλλιέργεια των αξιών”.
Μέσω του οποίου θέματος και των θαυμάσιων εικόνων που προβάλλει, συνδέει πρόσωπα της Ιεροσύνης με το τοπίο, αλλά και τη ζωική οντότητα, με τρόπο ελκυστικό και γλυκό, στον οποίο λανθάνει το Μέγα Οικολογικό Ζητούμενο, ως εντολή θεϊκή.
Πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή, την οποία παραχωρεί αμιγή Παιδεία, στα Μουσεία με τα οποία συνεργάζεται.
Τέλος, η κα Βίκη Αρβελάκη, τηλεοπτική παραγωγός, καλείται από την κα Εμμανουέλα Λαρετζάκη.
Η οποία επίσης ως επιστημονική συνεργάτης της Ο.Α.Κ., καλωσορίζει και τοποθετείται με ωραίο παιδαγωγικό φωτισμό, στη γυναικεία υπόσταση και τους ρόλους τους οποίους διαδραματίζει.
Στο θέμα της κας Αρβελάκη “Μεταλλαγή και προβολή των αξιών μέσω των Μ.Μ.Ε. και του Διαδικτύου” τονίστηκε, όπως ήταν φυσικό και υπερτονίστηκε, η ραγδαία αλλαγή της αισθητικής, αλλά και ο “εκφυλισμός” εντός ή εκτός εισαγωγικών των παραδοσιακών αξιών που παρατηρείται           -δυστυχώς και προβάλλονται με ισχύ και ταχύτητα από τα Μ.Μ.Ε. μοντέλα συμπεριφοράς που αμφισβητούν ή ακυρώνουν πλήρως τα δοσμένα.
Ωστόσο, στα video που προέβαλε, τρεις κυρίες γνωστές, η κα Παπαδερού, η κα Δαμιανάκη και η κα Κουργιεντάκη τοποθετήθηκαν σε συνέντευξή τους, αποδίδοντας στη γυναίκα το μέτρο, την προσφορά, τα συναισθήματα, τους κόπους, τις αγωνίες σ’ όλες τις εκφάνσεις του βίου τους.
Μάλιστα η τελευταία συνεντευξιαζόμενη, κα Κουργεντάκη, με ρεαλιστική και αγωνιώδη αλήθεια, μίλησε δραστικά, για το βάρος και τις ευθύνες της γυναίκας που εισέρχεται στο γάμο και η ζωή της πια, περνάει δεύτερη, από το σύζυγο και τα παιδιά.
Καταθέτοντας  και οι έξι κυρίες  το προσωπικό τους “ένθετο” να το πω έτσι, το βίωμα και την ιδιότητά τους δηλαδή, συναρμόσαμε με πλουραλισμό, αγάπη και χρώμα μια σαφή και ωραία εικόνα της ΓΥΝΑΙΚΑΣ της καθημερινότητας! Εκείνης της “αντιηρωίδας” που κρατά τον οικογενειακό και κοινωνικό ιστό όσο γίνεται πιο ανθεκτικό και υγιή.
Ας είναι καλά, λοιπόν. Συγχαρητήρια για την ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Ευχαριστούμε.
*Είναι ο τίτλος της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στην Ο.Α.Κ. την Παρασκευή το βραδάκι.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.