Μουσείο Τυπογραφείας

Ας γίνει η 21η Μαρτίου εθνική εορτή (αντί της 25ης)

Κύριε διευθυντά,
«Και δε φτάνει μόνο η αποβολή του θρύλου από την Ιστορία, αλλά να αποκατασταθεί και η ιστορική αλήθεια, της έναρξης της Επανάστασης του Εικοσιένα, που είναι η 21η Μάρτη, όπως η Ιστορία την έχει ορίσει, όταν ο Παν. Καρατζάς στις 21 Μάρτη κάλεσε το λαό της Πάτρας στα όπλα και την άλλη μέρα την ελευθέρωσαν. Και έτσι η 21η Μάρτη καθορίζεται ως ημέρα της Εθνικής μας γιορτής και συγχρόνως καταργείται η 25η Μάρτη, ως εθνική γιορτή, που αυθαίρετα ορίστηκε.»
[από “Ρ” 28-3-2009, σελ.22].
Συμφωνώ πλήρως με το να γίνει η 21η Μαρτίου η εθνική εορτή. Επίσης την 23η Μαρτίου απελευθερώθηκε η Καλαμάτα. Στην πραγματικότητα, την 25η Μαρτίου δεν έγινε τίποτα. Εως το 1838 εθνική εορτή ήταν η 1η Ιανουαρίου, διότι τότε, το 1822, η Συνέλευση της Επιδαύρου ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Ελλάδας και καθόρισε το πολίτευμά της Δημοκρατία και όχι Βασιλεία. Με διάταγμα της 15ης Μαρτίου 1838 του Οθωνα καταργήθηκε η 1η Ιανουαρίου και θεσμοθετήθηκε η 25η Μαρτίου έως και σήμερα ακόμα (έως πότε;;).

Με τιμή,
Θωμάς Ακρωτηριανάκης

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.