Μουσείο Τυπογραφείας

Ανθρώπινα δικαιώματα – ανάγκη αλλαγής πρακτικών και κατεύθυνσης

Το διεθνές κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται σε κρίση, όπως και οι περισσότερες κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται. Έπειτα από δεκαετίες προόδου τώρα φαίνεται ότι σε σχεδόν κάθε κράτος τα ανθρώπινα δικαιώματα χάνουν έδαφος
Επαμεινωνδας Φαρμακης..
Το διεθνές κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται σε κρίση, όπως και οι περισσότερες κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται. Έπειτα από δεκαετίες προόδου τώρα φαίνεται ότι σε σχεδόν κάθε κράτος τα ανθρώπινα δικαιώματα χάνουν έδαφος.Ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, ο Ντουέρτε στις Φιλιππίνες, ο Τραμπ στην Αμερική, ο Μαδούρο στη Βενεζουέλα, ο Ερντογάν στην Τουρκία καθώς και άλλοι λαϊκιστές/ακροδεξιοί σε διάφορες χώρες εκφράζουν περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους υπερασπιστές αυτών. Αλλά το κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φαίνεται ότι λαμβάνει λάθος συμπεράσματα από τα εμπόδια και τις δυσκολίες.
Συνήγοροι προάσπισης δικαιωμάτων χρησιμοποιούν για μια ακόμα φορά παλιές στρατηγικές νομίζοντας ότι θα ονοματίσουν και θα ντροπιάσουν πρόσωπα και αφηγήματα ενώ το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργήσουν μεγαλύτερα αποθέματα θυμού. Έχουν δυστυχώς αγνοήσει τα παράπονα μεγάλου αριθμού ατόμων με αποτέλεσμα να μη γίνεται δυνατή η βελτίωση των συνθηκών για ευάλωτες ομάδες.  Εκλεγμένοι ηγέτες σε διάφορα κράτη έχουν υποβαθμίσει βασικές δημοκρατικές αρχές και αξίες ενώ έχουν μειώσει ή εξαφανίσει ανεξάρτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινήθηκε παράλληλα τα τελευταία χρόνια με τις οικονομικές ανισότητες και άλλες αιτίες που πολλαπλασίασαν τα νούμερα οπαδών του ακραίου λαϊκισμού και εθνικισμού. Το 1948 η Παγκόσμια Διακύρηξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έθεσε τα θεμέλια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο στόχος ήταν να θεμελιωθεί και ένα κοινωνικό δίκτυο προστασίας και ασφάλισης – ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες. Τα τελευταία χρόνια επικεντρωθήκαμε στα θύματα(δικαίως) αλλά θα έπρεπε παράλληλα να υπάρξει μέριμνα για την ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών με τις τοπικές κοινότητες και τη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων. Δε μπορέσαμε να αποτρέψουμε ολιγάρχες που εκμεταλλεύονται πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες και συγκεντρώνουν στα χέρια τους κρατικούς παραγωγικούς οργανισμούς και δημοσιογραφικά συγκροτήματα.
Photo Credits Amnesty International
Πρόσφατα μεγάλα ιδρύματα όπως το «Ford» και τα «Open Society Foundations» ανακοίνωσαν προγράμματα τα οποία προωθούν την οικονομική δικαιοσύνη και τη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων. Μερικοί υποστηρίζουν ότι τα κινήματα και οι ακτιβιστές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα με παραδοσιακές μεθόδους. Αυτό είναι πολύ αμφίβολο. Κανένας δε θέλει να πέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα θύματα ευκαιριακών προβλημάτων.
Η ελευθερία και η δημοκρατία απειλείται και στην Ελλάδα από την ακροδεξιά φασιστική ρητορική και τους ενισχυμένους παραδοσιακούς ολιγάρχες. Ήδη βλέπουμε μία απόπειρα επανάκαμψης της νεοναζιστικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, αλλά και νεότερων φασιστικών οργανώσεων, όπως η Κρυπτεία. Συνεχή περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων και παρενοχλήσεων ξαναγίνονται καθημερινότητα, η ρουτινοποίηση των διακρίσεων και του θεσμικού ρατσισμού εναντίον των ευάλωτων ομάδων συμβάλλε ιστην αυξανόμενη κοινωνική ένταση, ενώ η στοχοποίηση έχει γίνει πλέον καθημερινότητα για οργανώσεις και ανθρώπους που εργάζονται στην προάσπιση δικαιωμάτων. Όλα αυτά είναι απότοκα της διαρκούς θεσμικής αμεριμνησίας και της άρνησης της συντεταγμένης Πολιτείας να παρέχει ένα επαρκές πλέγμα προστασίας για όλους και να εξασφαλίσει το κράτος-δικαίου.
Η άνοδος αυτών των καταστροφικών δυνάμεων στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη ενόψει των εκλογών του Μαΐου θα σημαίνει μια περιφρόνηση της δημοκρατίας και των ισότιμων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα για την Ευρωβουλή ας μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι ετερόκλητες συμμαχίες με έντονη ξενοφοβική, ρατσιστική και αντισημιτική ρητορική θα συνεργασθούν με σκοπό το μπλοκάρισμα κοινωνικών και προσφυγικών δαπανών καθώς και προοδευτικών προγραμμάτων. Η ακροδεξιά στην Ευρώπη έχει στοχεύσει τις ευρωεκλογές και πολύ φοβόμαστε ότι συλλογικά θα έχει μια μεγάλη επιτυχία. Αυτή την Ευρώπη θέλουμε;

Γιατροί του Κόσμου  – Υεμενη
Διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις καταδίκασαν με εμφατικό τρόπο τις νέες επιθέσεις στην περιοχή Hajjah της Υεμένης, οι οποίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στοίχησαν τη ζωή σε 22 ανθρώπους, όλοι τους γυναίκες και παιδιά.
Με την ένταση των συγκρούσεων να αυξάνεται καθημερινά, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Ακόμα περισσότεροι έχουν εγκλωβιστεί και δε μπορούν να μετακινηθούν προς ασφαλέστερες περιοχές.
Για άλλη μια φορά γίνεται σαφές ότι το τίμημα του πολέμου το πληρώνουν οι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών. Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε στην Στοκχόλμη πριν από λίγο καιρό, φαίνεται τώρα ότι καταρρέει καθώς οι συγκρούσεις εντείνονται επίσης και στην Hodeidah μετά από κάποιους μήνες σχετικής ηρεμίας.
Ο πόλεμος στην Υεμένη βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο του ενώ ο πόλεμος στη Συρία συμπληρώνει τα εννιά χρόνια. Η κρίση στη Λιβύη μαίνεται από το 2011. Φαίνεται πως είμαστε μπροστά σε ένα νέο μοντέλο σύγκρουσης με περισσότερους εγχώριους και διεθνείς «μετόχους συμφερόντων». Η σύνθεση αυτή παρατείνει την σύγκρουση στον χρόνο. Το νέο αυτό μοντέλο σύγκρουσης χαρακτηρίζεται επίσης από απόλυτο κυνισμό και απίστευτη βιαιότητα. Τα απροκάλυπτα χτυπήματα νοσοκομείων και σχολείων είναι η θλιβερή επιβεβαίωση. Οι πόλεμοι της εποχής μας αφήνουν ολόκληρες χώρες και περιοχές «άδεια κελύφη»: εκατομμύρια άμαχοι μετατρέπονται σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες. Ως πότε?
«Καλούμε όλες τις εμπόλεμες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες άμεσα αναλογιζόμενες το καταστροφικό τους τίμημα για τους αθώους άμαχους της Υεμένης», συνεχίζει η δήλωση. «Καλούμε επίσης την διεθνή κοινότητα να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα και να φέρει τους υπαίτιους της κρίσης αυτής ενώπιον της δικαιοσύνης» #DoctorsofTheWorld #saveYemen#endthewarinYemen #justiceforwarvictims

Médecins du Monde Greece – Γιατροί του Κόσμου
Τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας το Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης My Checkpointτης οργάνωσης Θετική Φωνή (Positive Voice) που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης με προφανή ομοφοβικά και ρατσιστικά κίνητρα.
Οι Γιατροί του Κόσμου καταδικάζουν τη βία και τη στοχοποίηση οργανώσεων, συλλόγων και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης των φωνών που πρωτοστατούν στην εξάπλωση των ανθρωπιστικών αξιών για την εξάλειψη των προκαταλήψεων, των διακρίσεων και των στερεοτύπων.
Ευτυχώς αυτήν τη φορά δε θρηνήσαμε θύματα. Η σημαία με το ουράνιο τόξο κυματίζει ακόμα.

Τα στατιστικά  από 04/03.2019
έως και 15/03/2019 είναι
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ   ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ                40
ΣΥΡΙΑ                    14
ΜΑΡΟΚΟ              13
ΠΑΚΙΣΤΑΝ             12
ΑΛΓΕΡΙΑ                  8
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ             7
ΑΛΒΑΝΙΑ                7
ΝΙΓΗΡΙΑ                 5
ΑΙΓΥΠΤΟΣ              3
ΡΟΥΜΑΝΙΑ            3
ΙΡΑΚ                      3
ΠΟΛΩΝΙΑ             2
ΣΕΝΕΓΑΛΗ            1
ΙΤΑΛΙΑ                  1
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ    1
ΣΟΜΑΛΙΑ             1
ΑΥΣΤΡΙΑ               1
ΣΟΥΔΑΝ               1
ΓΚΑΝΑ                  1
ΣΥΝΟΛΟ          126

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.