Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αναβάλλεται η Γ.Σ., το πρωτάθλημα A’ Εθνικής και το final four του κυπέλλου

Tο ΔΣ της Ομοσπονδίας με βάση τα σημερινά δεδομένα και τον αυξημένο κίνδυνο εστιακής αναζωπύρωσης του covid-19, αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη για τις 30/9 ή στις 3/10/2020 Γενική Συνέλευση, με θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2021, την προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ, καθώς και τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων Πανελλήνιων διοργανώσεων εντός του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα της τελικής φάσης του Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής Κατηγορίας 2020 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (26-31/10/2020) και της τελικής φάσης (final 4) του Ομαδικού Κυπέλλου Ελλάδας (τέλος Οκτωβρίου).
Η ΕΣΟ ήταν η πρώτη Ομοσπονδία που με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα σωματεία και στους αθλητές της, ανέστειλε τον περασμένο Μάρτιο το αγωνιστικό πρόγραμμά της για όσο διάστημα δεν επέτρεπαν οι επιδημιολογικές συνθήκες.
Στη συνέχεια και στο πλαίσιο των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων που έθεσε η πολιτεία, διοργάνωσε με επιτυχία τον περασμένο Αύγουστο και στις αρχές Σεπτεμβρίου τα πανελλήνια ατομικά νεανικά πρωταθλήματα στα Τρίκαλα, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και τους μαθητικούς αγώνες στην Αθήνα.
Και σήμερα, με βασικό μας μέλημα την προστασία των μελών μας αλλά και της δημόσιας υγείας γενικότερα, και στο πλαίσιο των νέων μέτρων της κυβέρνησης, οδηγούμαστε στην αναβολή των προαναφερόμενων σκακιστικών εκδηλώσεων.

Νέος αθλητικός νόμος 4726/2020
Δημοσιεύτηκε στις 18/9/2020 και ισχύει ο νέος υπ. αριθ. 4726 αθλητικός νόμος (ΦΕΚ 181 Α΄ 18/9/2020).Με το νέο νόμο ρυθμίζονται ο τρόπος διεξαγωγής των αρχαιρεσιών των σωματείων, ενώσεων, ομοσπονδιών, τα κωλύματα και οι περιορισμοί εγγραφής μελών, η λειτουργία των οργάνων διοίκησης, η συμμετοχή των αντιπροσώπων των σωματείων στα όργανα διοίκησης των ενώσεων και των ομοσπονδιών, θέματα που αφορούν στη χορήγηση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης των σωματείων, ο τρόπος διεξαγωγής των ΓΣ. (μέρος Α άρθρα 1 έως και 7).Δύο επίσης σημαντικές διατάξεις που αφορούν στα σωματεία και στους σκακιστές είναι:η κατάργηση της υποχρέωσης απασχόλησης προπονητή από τα σκακιστικά σωματεία (άρθρο 11 παρ. 5δ) και η εξαίρεση των σκακιστών από την υποχρέωση πιστοποίησης της υγείας τους και έκδοσης της κάρτα υγείας ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες. (άρθρο 12 παρ.9)
Το άρθρο 27 προβλέπει ότι ειδικά για το έτος 2020, οι αρχαιρεσίες των αθλητικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών για την ανάδειξη των καταστατικών τους οργάνων και οι θητείες των διοικητικών τους συμβουλίων παρατείνονται έως τις 15/2/2021.
Το άρθρο 30 παρ. 1 προβλέπει ότι τα αθλητικά σωματεία, οι ενώσεις και οι Ομοσπονδίες οφείλουν να τροποποιήσουν το καταστατικό τους έως τις 30/6/2021.
Ειδική μνεία γίνεται στην παρ. 2 του άρθρου 30, για τα αθλητικά σωματεία τα οποία κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι ήδη εγγεγραμμένα σε αθλητική ένωση ή ομοσπονδία, χωρίς να έχουν λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση. Τα σωματεία αυτά μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση της αναγνώρισης αυτής το αργότερο εντός χρονικού διαστήματος δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου. Αθλητικά σωματεία που δεν θα λάβουν την ειδική αθλητική αναγνώριση εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος διαγράφονται αυτοδικαίως από το οικείο μητρώο μελών και δε δύνανται να συμμετέχουν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας.

Γιατί να μάθω στο παιδί μου σκάκι;
Ένα από τα αρχαιότερα παιχνίδια λογικής, το σκάκι αποδεδειγμένα είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να ακονίσετε το μυαλό σας. Τι οφέλη, όμως, μπορεί να έχει το να μάθετε στο παιδί σας να παίζει σκάκι;
Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει κάποια «σίγουρη» ηλικία για να ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε με το σκάκι, και θα μπορούσαμε να πούμε πως εξαρτάται από το άτομο. Υπάρχουν παιδιά που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το παιχνίδι από μικρή ηλικία, αλλά αν έπρεπε να κάνουμε μια γενίκευση, γύρω στα 7-8 είναι η περίοδος που το παιδί σας θα καταφέρει να κατανοήσει τους βασικούς κανόνες με μεγαλύτερη ευκολία.
Η φύση του παιχνιδιού είναι τέτοια, που το παιδί αναπτύσσει τις ικανότητές του να αναλύει καταστάσεις και να λαμβάνει αποφάσεις. Ακόμα πιο σημαντικό, το γεγονός ότι όσο περισσότερο εξασκείται, θα μπορεί να λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις χωρίς να σας συμβουλεύεται, κάτι που βοηθάει στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής του.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν το σκάκι σαν μια αλληγορία για την ζωή, και δεν έχουν άδικο. Μιας και κάθε κίνηση πρέπει να είναι σοβαρά προμελετημένη, το παιδί μπαίνει στην διαδικασία να σχεδιάζει καλύτερα τις «κινήσεις» του, κυριολεκτικά και μεταφορικά – μια δεξιότητα που θα φανεί πολύ σημαντική στο μέλλον. Όπως μια λάθος κίνηση μπορεί να σε κάνει να χάσεις το παιχνίδι, έτσι και στην αληθινή ζωή αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες για τις πράξεις μας. Αυτό είναι ένα καλό μάθημα για το πώς πρέπει το παιδί να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να πειθαρχεί στους κανόνες. Ταυτόχρονα, προωθείται μία υγιής αίσθηση του ανταγωνισμού και το παιδί μαθαίνει να την διαχειρίζεται σωστά.
Σε εγκεφαλικό επίπεδο, έχει αποδειχθεί πως το σκάκι εξασκεί και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Το αριστερό ημισφαίριο ευθύνεται για την αναλυτική σκέψη, ενώ το δεξί για την κατανόηση αφηρημένων όρων και την δημιουργικότητα. Ενισχύεται η μνήμη, καθώς το παιδί πρέπει να θυμάται κινήσεις, συνδυασμούς και διαφορετικούς τρόπους παιξίματος, όπως και η προσαρμοστικότητα, μιας και κάθε διαφορετικός αντίπαλος έχει την δική του τεχνική. Οι συνδυασμοί των θέσεων και κινήσεων βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα μαθηματικά προβλήματα, καθώς εκπαιδεύονται να παρατηρούν το θέμα από διάφορες οπτικές στην αναζήτηση λύσης. Τίθενται οι βάσεις για καλύτερη, πιο οργανωμένη έρευνα – το αγωνιστικό σκάκι είναι ένα σπορ που χρειάζεται πολλή μελέτη. Όταν έρθουν τα δύσκολα χρόνια της εφηβείας, που η προσοχή μπορεί να διασπαστεί με το παραμικρό, οι μικροί μας φίλοι δεν θα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στο να μείνουν προσηλωμένοι και να κατανοούν όσα διαβάζουν.
Είναι πολύ σημαντικό το πώς θέλουμε να διδάξουμε στο παιδί μας σκάκι. Αν αποφασίσουμε να το γράψουμε σε κάποιον σύλλογο, καλό θα ήταν να μιλήσουμε με τον εκπαιδευτή σχετικά με τους τρόπους διδασκαλίας που ακολουθεί. Αν έχουμε οι ίδιοι γνώσεις που θέλουμε να του μεταδώσουμε, η καλύτερη συμβουλή είναι να διδάξουμε όπως θα θέλαμε να διδαχθούμε. Ποιος είναι ο στόχος μας και πώς βλέπουμε το σκάκι; Είναι απλά ένα παιχνίδι; Είναι μια πλατφόρμα από την οποία το παιδί μας θα πάρει πολύτιμα μαθήματα, χωρίς την πίεση που ήδη δέχεται από το σχολείο; Τέλος, ενώ είναι θεμιτό να… υποβαθμίζουμε λίγο το παιχνίδι μας για χάρη του παιδιού, αν το αφήνουμε να νικήσει εύκολα, μάλλον θα κάνουμε περισσότερο κακό από καλό. Άλλωστε, κανείς δεν γίνεται καλύτερος χωρίς να ξεπεράσει δυσκολίες.

Πηγή: in2life.gr

ΣΚΑΚΙ ΣΤΟΝ ΚΥΔΩΝΑ: ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!
Ο Α.Ο. ΚΥΔΩΝ και το συνεργαζόμενο σωματείο του ΟΦΣΧ πραγματοποιούν και φέτος μαθήματα σκάκι για αρχάρια και προχωρημένα παιδιά, καθώς και για ενήλικες.
Τα μαθήματα γίνονται σε ολιγομελή τμήματα με ελάχιστο αριθμό 3 και μέγιστο ως 6 άτομα, με χρήση μάσκας και τήρηση των κανόνων της Ε.Σ.Ο. και της Γ.Γ.Α.
Εναλλακτικά, αν ο γονέας το επιθυμεί, ο Κύδωνας προσφέρει και διαδικτυακά μαθήματα, εφόσον βέβαια υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον και δημιουργηθεί γκρουπ.
Τα μαθήματα θα γίνονται στη λέσχη του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, στη λέσχη του Παγχανιακού στην Νέα Χώρα καθώς και στο ενοριακό κέντρο των Κουνουπιδιανών.
Πληροφορίες: Επικεφαλής προπονητής: Γιώργος Μυλωνάκης 6972442935
Τμήματα Ενηλίκων: Νίκος Σγουρός 6978777543
Εκμάθηση αρχαρίων και Νέα Χώρα: Δημήτρης Λαδάς 6943801862
Κουνουπιδιανά & Ακρωτήρι: Φώτης Τόλιας 6946636405


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα