Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ Τ´ ΑΥΤΑ

Λίγες μέρες απομένουν για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης και η αγωνία των Ελλήνων πολιτών για το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα, ´χτυπάει κόκκινο´.
Δεν είναι δα και λίγα τα δεινά των τελευταίων μηνών, τα οποία μάλιστα ήρθαν από… ’κει που δεν το περίμεναν, αφού «λεφτά υπήρχαν». Σκέφτονται, λοιπόν και αναρωτιούνται, τι να περιμένουν τώρα… που «λεφτά δεν υπάρχουν».
Στην αντίπερα όχθη, η νέα κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί
μετά τις εκλογές αντιμέτωπη με πολλαπλά διλήμματα, όταν θα κληθεί, από τον προσεχή Ιούνιο, να εξειδικεύσει τις περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση.
Παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι στόχος της τρόικας, που επιστρέφει στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου για διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση, είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης στον δημόσιο τομέα, που σήμερα καλύπτει το 32,5% των δαπανών του προϋπολογισμού.
Όμως, από το καλοκαίρι, αναμένονται και οι αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, με στόχο τη διετία 2013 – 2014, να εξοικονομηθούν 602 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 362 εκατ. αφορούν σε περικοπές δαπανών, που σημαίνει και μείωση στους μισθούς των εργαζομένων.
Μέσα σε όλα αυτά, ανησυχία προκαλούν οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, διά στόματος του διοικητή της, Γ. Προβόπουλου, ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα πλησιάσει το 5% εφέτος.
Το ιστορικό διακύβευμα κατά τον κ. Προβόπουλο, είναι η συντεταγμένη και επίπονη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ με τη συμπαράσταση των εταίρων μας ή η άτακτη οπισθοδρόμηση, οικονομική και κοινωνική, δεκαετίες πίσω, που θα οδηγούσε τελικά τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ και της Ε.Ε.
Ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποίησε επίσης ότι «αν μετά τις εκλογές τεθεί εν αμφιβόλω η βούληση της νέας κυβέρνησης και της κοινωνίας να εφαρμοστεί το δημοσιονομικό  πρόγραμμα, οι ευνοϊκές προοπτικές θα αντιστραφούν και η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει σε κατάσταση δυσχερή με αρνητικό αντίκτυπο και στην ψυχολογία των πολιτών».
Μα μήπως τώρα, η ψυχολογία των πολιτών, είναι καλύτερη; Μάλλον όχι. Και η αγωνία, το άγχος που καθημερινά αυξάνονται, ´παρέα´ με τα λογής προβλήματα, κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μηνύματα γεννούν. Τα χειρότερα, λοιπόν, έπονται;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα