Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΝ ΤΑΧΕΙ

Επιμέλεια: Γιώργος Μαρκατατος
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, η βιοοικονομία της ΕΕ έχει ήδη κύκλο εργασιών περίπου 2 τρισεκατομμύρια ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 22 εκατομμύρια ανθρώπους, ήτοι το 9% του συνόλου της απασχόλησης στην ΕΕ. Περιλαμβάνει τη γεωργία, τη δασοκομία, την αλιεία, την παραγωγή τροφίμων, χαρτιού και χαρτοπολτού, καθώς και τμήματα της χημικής βιομηχανίας, της βιοτεχνολογικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας ενέργειας.
Κάθε ευρώ που επενδύεται σε χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ έρευνα και καινοτομία στη βιοοικονομία εκτιμάται ότι θα αποφέρει 10 ευρώ προστιθέμενη αξία στους τομείς της βιοοικονομίας έως το 2025.
Η στρατηγική έχει τρεις κύριους πυλώνες:
1) Επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και τις δεξιότητες στη βιοοικονομία. Απαιτούνται χρηματοδότηση από την ΕΕ, εθνική χρηματοδότηση, ιδιωτικές επενδύσεις και ενίσχυση των συνεργιών με άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες.
2) Ανάπτυξη των αγορών και της ανταγωνιστικότητας σε τομείς της βιοοικονομίας μέσω βιώσιμης εντατικοποίησης της πρωτογενούς παραγωγής, της μετατροπής των ροών αποβλήτων σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας, καθώς και μηχανισμών αμοιβαίας μάθησης για βελτίωση της παραγωγής και της αποδοτικότητας των πόρων.
3) Ενίσχυση του συντονισμού της πολιτικής και της συμμετοχής των ενδιαφερομένων μερών, μέσω της δημιουργίας ομάδας βιοοικονομίας, παρατηρητηρίου βιοοικονομίας και διοργάνωσης τακτικών συνεδριάσεων των ενδιαφερομένων μερών.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ: Διαβάστε τη συνέχεια…
Εμπόριο βιολογικών προϊόντων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνάπτουν ιστορική νέα εταιρική σχέση για το εμπόριο βιολογικών προϊόντων. Αυτός είναι ο τίτλος ανακοίνωσης τύπου της Κομισιόν χθες, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2012. Τα βιολογικά προϊόντα πιστοποιημένα στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να πωλούνται εκατέρωθεν ως βιολογικά. Αυτή η εταιρική σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων στον κόσμο παραγωγών βιολογικών προϊόντων θα αποτελέσει ισχυρό θεμέλιο για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας, προς όφελος του αναπτυσσόμενου κλάδου της βιολογικής γεωργίας, καθώς και της απασχόλησης και των επιχειρήσεων σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο κλάδος των βιολογικών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί αποτιμάται σε € 40 δις περίπου και αυξάνεται κάθε χρόνο.
Τις επίσημες επιστολές για τη σύσταση αυτής της εταιρικής σχέσης υπέγραψαν στις 15 Φεβρουαρίου 2012 στην Νυρεμβέργη της Γερμανίας, ο αρμόδιος για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης Επίτροπος Dacian Cioloş, η υφυπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Kathleen Merrigan και ο Πρέσβης Isi Siddiqui, εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ επικεφαλής διαπραγματευτής γεωργικών θεμάτων. Η υπογραφή έλαβε χώρα στη BioFach World Organic Fair, τη μεγαλύτερη στον κόσμο εμπορική έκθεση βιολογικών προϊόντων.
«Η συμφωνία αυτή έχει διπλή προστιθέμενη αξία. Από τη μία πλευρά, οι βιοκαλλιεργητές και οι παραγωγοί τροφίμων θα ωφεληθούν από την ευκολότερη πρόσβαση, με λιγότερη γραφειοκρατία και λιγότερο κόστος, στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου αυτού. Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία αυτή βελτιώνει τη διαφάνεια σχετικά με τα πρότυπα βιολογικής παραγωγής και ενισχύει την εμπιστοσύνη των».
«Αυτή η εταιρική σχέση συνεπάγεται ευρύ φάσμα νέων ευκαιριών στην αγορά για τους βιοκαλλιεργητές και τις επιχειρήσεις από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού» δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Γεωργίας κα Merrigan. «Αποτελεί επιτυχία για την αμερικανική οικονομία και τη στρατηγική του προέδρου Ομπάμα για την απασχόληση. Αυτή η εταιρική σχέση θα ανοίξει νέες αγορές για τους Αμερικανούς γεωργούς και κτηνοτρόφους βιολογικής παραγωγής, θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στις μικρές επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις αμερικανικές επιχειρήσεις που συσκευάζουν, αποστέλλουν και εμπορεύονται βιολογικά προϊόντα.»
Επί του παρόντος η συμφωνία καλύπτει μόνο τα εξαγόμενα προϊόντα που είναι πιστοποιημένα στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα