Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Είμαστε μια ωραία… Περιφέρεια

Κύριε διευθυντά,
για την… παράλειψη του καστάνου -ενδεχομένως και άλλων κρητικών προϊόντων- από το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης, που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, τα γεγονότα φαίνεται ότι έχουν, λίγο – πολύ, ως εξής:
Εκατό επιστήμονες απ’ όλη την Κρήτη συμμετείχαν αφιλοκερδώς στις ομάδες εργασίας για την εκπόνηση του συγκεκριμένου σημαντικού -αν δεν παραμείνει στα χαρτιά- σχεδίου.
Αρμόδια για το θέμα ήταν και παραμένει η -εξ Ηρακλείου- αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής, Αλιείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη, η οποία προφανώς και απηύθυνε το προσκλητήριο συμμετοχής των επιστημόνων αυτών.
Από τα Χανιά επροσκλήθησαν… τέσσερις! Και πολλοί ήταν, ίσως να πουν ορισμένοι κακοπροαίρετοι.
Ενας, τουλάχιστον, εξ αυτών, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, Κώστας Χαρτζουλάκης, κατέθεσε δύο προτάσεις, στις οποίες γινόταν σαφή αναφορά στο κάστανο.
Η πρώτη πρόταση, εκτός διαδικασιών στρατηγικού σχεδίου, κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 απευθείας στην Περιφέρεια Κρήτης και αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την ανασύσταση και επέκταση των καστανεώνων του νησιού.
Η δεύτερη πρόταση κατατέθηκε από το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην εκπόνηση του στρατηγικού σχεδιασμού και αφορούσε «την τεχνική υποστήριξη για ανάπτυξη της καλλιέργειας παραδοσιακών δενδρωδών καλλιεργειών της Κρήτης, όπως της καστανιάς και της χαρουπιάς».
Αναγκαίες διευκρινίσεις οι παραπάνω. Πριν οι ευθύνες για τις όποιες… ελλείψεις και παραλείψεις αποδοθούν στους εύκολους στόχους, δηλαδή στους επιστήμονες. Για ευνόητους λόγους, βεβαίως – βεβαίως.
Από ’κει και πέρα, είναι προφανές ότι μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος θα υπάρξει μέριμνα. Αλλωστε, αναμένεται να γίνει και δημόσια διαβούλευση.
Δεν είναι, ωστόσο, το ίδιο προφανές ότι θα υπάρξει ανάλογη μέριμνα για να μη σημειωθούν -ξανά και ξανά- ανάλογες… παραλείψεις!
Με εκτίμηση
Γ. Γεωργ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα