Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Γράφει ο  ΣΤΑΜΑΤΗΣ Απ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ,
δάσκαλος – λαογράφος

Αγαπητοί αναγνώστες,
καλημέρα σας

Χρέος μας να ξεκινήσουμε από το τοπικό αγιολόγιο της ημέρας: Μεγάλη γιορτή για τον τόπο μας σήμερα (7/10) πρώτη Παρασκευή τ’ Οχτώβρη! Γιορτάζει ο Αζωγυρές – Παλαιόχωρας – Σελίνου, γιατί εδώ έφτασαν προερχόμενοι από τη Γαύδο οι Οσιοι -99- θεοφόροι Πατέρες. Εδώ, πάν’ από το χωριό, στο σπήλαιο «Ζουρές» έμειναν, ασκήτευσαν σ’ όλη τους τη ζωή οι -98- κι εδώ βρίσκονται και τα άγια λείψανά των! Ο -99ος-, ο όσιος Ιωάννης ο Ερημίτης, αναχώρησε περιπλανώμενος μόνος, για τόπο περισσότερης ησυχίας, πορεία που του στοίχισε τη ζωή του, γιατί στη βορεινή πλαγία πίσ’ από την Ι.Μ. Γουβερνέτου βρήκε, κατά λάθος, τραγικό θάνατο από όπλο κυνηγού. Τα άγια λείψανά του φυλάσσονται στην παραπάνω Ιερά Μονή.
– Και χθες βράδυ στον Εσπερινό και σήμερα κυριώνυμη ημέρα της εορτής των, όσοι μπορούμε ας πάμε στη χάρη Των!
***
– Και τώρα στη συνήθη ύλη της στήλης μας, αρχίζοντας από ένα ωραίο βιβλίο, συντοπίτη μας δασκάλου και λογοτέχνη.
Πρόκειται για το έργο:
Βασίλη Γ. Χαρωνίτη: «Τα Σαρχιανά» (Διηγήματα και μελέτες).
Σείσαρχα, Μάιος 2011, σχ. 8ο, σ. 203 + φωτογρ. υλικό.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σεισάρχων του Δήμου Ανωγείων, συνεπής στους στόχους του ν’ αναδεικνύει και να προβάλλει την ιστορική μνήμη του χωριού του, προέβη στην έκδοση του νέου πονήματος του συγχωριανού τους, διαλεχτού πνευματικού ανθρώπου, συν-χου εκπ/κού, εκλεκτού λογοτέχνη και συγγραφέα πολλών έργων, του αγαπητού Β.Γ. Χαρωνίτη: «Τα Σαρχιανά», στο οποίο καταχωρίζονται διηγήσεις από την ιστορική μνήμη κατοίκων του χωριού καθώς και μικρά μελετήματα ιστορικολαογραφικού περιεχομένου π’ ανασταίνουν την πνευματική παρουσία των Σαρχιανών μέσα στον χρόνο και αποθησαυρίζουν ψήγματα πολύτιμου λαογρ. υλικού.
Ετσι, από «το ζυμωτό ως το ψωμί και τις χρήσεις του», με κάποιες παροιμίες, μαντινάδες, παιδικά τραγούδια και νανουρίσματα, όρκους και καθαρογλωσσίδια με αναφορά στο ψωμί πάντα, έχουμε μιαν ενότητα που πολύ αρέσει.
Ο συγγραφέας του έργου: «Σαρχιανά» στέκεται ακόμη σε τοπωνυμίες του χωριού που έχουν προβλήματα ερμηνείας, σε θρύλους, αγαπημένο θέμα του και τομέας που μας έχει προσφέρει πολλά και μάλιστα σε παγκρήτια έκταση.
Τελευταία ενότητα, η προσφορά των Σεισάρχων και ευρύτερα των Ανωγείων, στην πατρίδα, με τα κείμενα επετειακών λόγων του, στους ιερούς αυτούς χώρους καθώς και πίνακα εκτελεσμένων από τους Γερμανούς -32- κατοίκων.
Πρόκειται, κοντολογίς, για ένα περιεκτικό έργο που πρέπει να διαβαστεί όχι μόνο από τους Σεισαρχιανούς, αλλά απ’ όλους μας.
***
Και πάλι για έργο συναδέλφου δ/λου, ο λόγος:
Αριστοφάνη Χουρδάκη: «Τα θρησκευτικά παραμύθια της Κρήτης», Ηράκλειο, 2011, σχ. 8ο, σ. 208.
Σκέφτομαι κάθε φορά που λαβαίνω νέα συλλογή παραμυθιών του αγαπητού και εκλεκτού φίλου Αριστοφάνη Χουρδάκη, που το βρίσκει το κουράγιο να διατρέχει συνεχώς απ’ άκρου σ’ άκρο την Κρήτη και να καταγράφει τον παραμυθιακό και λοιπό λαογραφικό πλούτο της.
Γιατί, ο Αριστοφάνης έχει αρχίσει και πάει να ξετελέψει από σιγά – σιγά, ένα έργο τιτάνιο. Ξεκίνησε με τις εύθυμες Κρητικές ιστορίες και τ’ ανέκδοτα και προχώρησε στα παραμύθια επαρχιών της Μεγαλονήσου. Ως τα σήμερα ξεπερνούν τους δεκατέσσαρες (14) τόμους τα ήδη δημοσιευμένα κι από τον ίδιο συλλεγμένα κρητικά παραμύθια του κι ο αριθμός κάθε χρόνο αυξάνεται!
Να του ευχηθούμε, για το καλό του Λαϊκού Πολιτισμού της Κρήτης, για χρόνους πολλούς, να καταγράφει και να εκδίδει. Εξάλλου, η εργασία π’ αγαπάς και κάνεις, σε ξανανιώνει, λέει ο λαός μας κι είναι αλήθεια!
Στον σημερινό πολύτιμο τόμο που κρατάμε στα χέρια μας, ύστερ’ από τον περιεκτικό πρόλογο του συγγραφέα για το έργο του αυτό και την εισαγωγή του φιλόλογου – θεολόγου καθηγητή Γιάννη Τσερεβελάκη, ακολουθούν -31- παρακαλώ θρησκευτικά παραμύθια του νησιού μας, πολύτιμο αποθησαύρισμα του αγαπητού μας Χουρδάκη. Απλό, κρητικό και καλοσχεδιασμένο και το χαρακτηριστικό εξώφυλλο του βιβλίου, έργο του ζωγράφου – αγιογράφου Μ. Σπανάκη.
Αγαπητέ Αριστοφάνη, προχώρα και συνέχιζε το έργο σου. Πλουτίζεις την Κρητική Λαογραφία και τιμάς και τ’ όνομά σου. Να ’σαι πάντα καλά!
***
Μηνιαία αδέσμευτη εφημερίδα: «ΗΧΩ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ»
Ανω Βιάννος, Σεπτέμβριος 2011, αρ. φύλλου 75, σχ. 42Χ32, σ. 32.
Η στήλη μας δεν παρουσιάζει συχνά εφημερίδες στην περίπτωση όμως της μηνιαίας αυτής εφημερίδας παραβαίνει τη γραμμή της, γιατί τ’ αξίζει και με το παραπάνω. Πάντα, η «ΗΧΩ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ» (εκδότης: Γιάννης Σπανάκης, δ/ντής: Μ. Σπανάκης), φιλοξενεί θέματα που δικαιούνται προβολής και ευμενών σχολίων. Αυτό όμως το φύλλο το παρααξίζει γιατί οι περισσότερες σελίδες του, από τη φωτό της α! σελίδας ως τα κείμενα της τρίτης και έπειτα σελίδων, κάνουν τον αναγνώστη τους να ξαναφέρει ζωηρά στη μνήμη του συγκλονιστικές τραγικές στιγμές από το Ολοκαύτωμα, ν’ αφυπνιστεί και ν’ αγωνιστεί για τα ευνόητα, ν’ αφουγκραστεί διασωθέντες των εκτελέσεων, να παρακολουθήσει τα λεχθέντα στο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα -που πραγματοποιήθηκε στην Ανω Βιάννο, 16 και 17 Σεπτ. τρ. έτους- στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι απ’ όλα τα Ολοκαυτώματα της χώρας μας -ανάμεσά τους και η Κάντανος με τον Μπάμπη Δασκαλάκη, εκ μέρους του Δικτύου Νεολαίας Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών- και βέβαια εκλεκτοί επιστήμονες, ιστορικοί, κλ. εισηγητές.
Η παραπάνω έγκριτη εφημερίδα, προβάλλει επίσης με διαλεχτές συνεργασίες τη σύγχρονη και παλαιότερη εποχή της Βιάννου, με πολλή αγάπη για τον τόπο και το ήθος του. Συνιστά δε, ένα έντυπο που τιμά και αναδεικνύει τον χώρο και το ανθρώπινο δυναμικό του, ενώ παράλληλα αγωνίζεται για τα δίκαιά του.
Θερμά, θερμότατα συγχαρητήρια στους συντελεστές και συνεργάτες της έκδοσης, είστε άξιοι προβολής σας ως πρότυπα.
***
Και θα κλείσουμε τη σημερινή μας συνεργασία με ένα υποδειγματικό περιοδικό σύγγραμμα ελευθερίας και γλώσσας. Πρόκειται για τη «Νέα Ευθύνη» (Αθήνα, Σεπτ. – Οκτ. 2011, τεύχος 7ο, σχ. 8ο, σ. 110).
Θα ξεκινήσουμε τη σύντομη παρουσίαση της περιεκτικής αυτής περιοδικής έκδοσης, με ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τους «Προσανατολισμούς» του τεύχους, αρκετά εύγλωττο και περιεκτικό, ώστε κάθε δική μας αναφορά περιττεύει, αφού προσυπογράφουμε τα παρακάτω:
«- Με το τεύχος αυτό η Νέα Ευθύνη περνά το κατώφλι του δεύτερου χρόνου της. Μες στη χρονιά που πέρασε πιστεύουμε πως κατόρθωσε πολλά, παρά τις αντίξοες οικονομικές συγκυρίες: παρουσίασε αξιόλογα κείμενα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων καθώς και ενδιαφέρουσες επιστολές σημαντικών λογοτεχνών, αύξησε τις σελίδες της και εμπλούτισε την ύλη της με νέες στήλες (τέχνη, θέατρο, Ετος Παπαδιαμάντη κ.λπ.), ετοίμασε ένα σημαντικό αφιέρωμα στους συγγραφείς της Κύπρου, το οποίο μάλιστα σημείωσε και δεύτερη έκδοση, διοργάνωσε μια εκδήλωση για τον Κώστα Ε. Τσιρόπουλο, προέβαλε τις εκθέσεις και τα έργα τριών νέων ζωγράφων και συνεργατών της (του Αλέκου Κυραρίνη, του Κώστα Σιαφάκα και του Γιώργη Βραχνού). Και το κυριότερο: πλάι στους παλαιούς φίλους και συνεργάτες της πρόσθεσε και νεότερους, διευρύνοντας τη συντροφιά του περιοδικού, στις σελίδες του οποίου η ευγενής άμιλλα των γενεών προωθεί δημιουργικά τον διάλογο και ανανεώνει το ενδιαφέρον για τις προγραμματικές αξίες της ελευθερίας και της γλώσσας που υπηρετεί το περιοδικό αυτό επί μισόν αιώνα.
Είναι σημαντικό στην εποχή που η έννοια του δημοσίου χώρου ευτελίζεται να υπάρχουν ως αντιστάθμισμα δημόσιοι χώροι πνευματικής συνάντησης, όπως είναι οι σελίδες του περιοδικού μας. Με τη βοήθειά σας, συνεχίζουμε» (σ. 515 – 516).
Ας ρίξουμε μια ματιά στους τίτλους των περιεχομένων του τεύχους:
Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος | Για τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας στο Δημοτικό.
Ι.Ν. Θεοδωρακόπουλος | Επιστολές προς τον Κωνσταντίνο Τσάτσο.
Ορέστης Αλεξάκης | Ιωάννης.
Λυκούργος Κουρκουβέλας | Ιδεαλισμός εναντίον μαρξισμού. Η περίπτωση του Κ. Τσάτσου (Β’).
Θανάσης Παπαθανασόπουλος | Τρία νέα ποιήματα.
Λουκία Δέρβη | Πως χάθηκε η πανσέληνος.
Γιάννης Παπαγιάννης | Άνθρωποι πραγματικοί και ανύπαρκτοι.
Π.Β. Πάσχος | Ποιήματα του κήπου μου.
Σταυρούλα Γ. Τσούπρου | Το μυθιστόρημα της Ιουλίας Ιατρίδη.
Ιουλία Ιατρίδη | Η θέση του μεταφραστή στην Ελλάδα.
Πέτερ Χούχελ | Τρία ποιήματα.
Γκέοργκ Χάυμ | Μία γκριμάτσα.
Κώστας Κουτσουρέλης | Για τη μετάφραση της νεότερης γερμανόφωνης ποίησης στα ελληνικά.
Θοδωρής Βοριάς | Χέρια.
Χουάν Γκοϋτισόλο | Η επιβίωση του Βερολίνου.
Πέδρο Ματέο | Semana civil.
Ακολουθούν οι καθιερωμένοι «Προσανατολισμοί» των σ. 515 – 550 με τους επί μέρους τίτλους: «Από τη σχεδία – Εύγλωττα – Κριτικές». Σελίδες που καθοδηγούν, κρίνουν, παρουσιάζουν, αντηχούν, μεταφέρουν ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις πνευματικών ανθρώπων υψηλού κύρους και τέλος σταματούν στους προβληματισμούς και προγραμματισμούς, δηλ. στα προσεχή σχέδια της έκδοσης! Σημαντικό το σχόλιο: «Σεπτέμβρης του 2011» της σ. 546. Χαρά μας θα ήταν να υπήρχε ο χώρος για αναδημοσίευσή του εδώ. Περιοριζόμαστε σ’ ό,τι χωρέσει:
«…Κι εμείς βαθύτατα θλιμμένοι κι ανήσυχοι όσο ποτέ άλλοτε, αισθανόμαστε ιερό το καθήκον να κρατήσουμε ζωντανούς τους αξιακούς κώδικες στους οποίους πιστεύουμε και όρθια τα λάβαρα του Ελληνισμού. Ας αντισταθούμε, λοιπόν, με όλες μας τις δυνάμεις. Ιστορικά τα έχουμε βγάλει πέρα σε ακόμη πιο δύσκολες περιόδους. Η Νέα Ευθύνη προσδοκά να ενώσει τη φωνή της με όλες τις εναπομένουσες υγιείς δυνάμεις του τόπου σ’ ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης. Κρυφή ελπίδα όλων μας μέσα από αυτό το μέτωπο να ζυμωθεί και να προκύψει ένα αύριο καλύτερο για την πατρίδα και για όλους μας!».
(από τον εκδότη: Γ. Γκέλμπεση)
Τελειώνοντας συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για περιοδική εκδοσή οδοδείκτη σωστής πορείας και παιδείας, που δεν μπορούμε ν’ αγνοούμε!
– Εδώ, όμως, φτάσαμε και σήμερα  -συν Θεώ- στο τέλος. Τα ξαναλέμε την άλλη Παρασκευή· κι ως τότε γεια Σας και καλό Σαββατοκύριακο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα