Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο Αντενάουερ “παζάρευε” εδάφη της Γερμανίας

Βερολίνο
Με την ιδέα της ανταλλαγής του Δυτικού Βερολίνου με τμήματα της Ανατολικής Γερμανίας φαίνεται ότι «φλέρταρε» ο τότε καγκελάριος της Δ. Γερμανίας, Κόνραντ Αντενάουερ, όπως αποκαλύπτεται από απόρρητα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού ´Spiegel´ αναφέρει ότι o Αντενάουερ είχε αναλύσει το σχέδιό του σε Αμερικανό διπλωμάτη λίγες μέρες προτού ξεκινήσει η ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου, το 1961:
´Είναι προφανές ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα υπάρξει ενοποίηση της Γερμανίας´ είχε πει ο καγκελάριος, κατά συνέπεια αυτό που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν η παράδοση του Δυτικού Βερολίνου στην Ανατολική Γερμανία (την οποία ο Αντενάουερ αποκαλούσε «στρατόπεδο συγκέντρωσης») με αντάλλαγμα το κρατίδιο της Θουριγγίας, τμήματα της Σαξονίας και του Μέκλενμπουργκ.
Αν το σχέδιο είχε υλοποιηθεί, πόλεις όπως η Λειψία, θα είχαν περάσει στην τότε Δυτική Γερμανία αρκετά χρόνια πριν την ενοποίηση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, ο Αντενάουερ δεν εγκατέλειψε την ιδέα, αλλά την έθεσε και στον Αμερικανό πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι, ακόμα και μετά την περάτωση του Τείχους.
Μάλιστα, για αρκετό διάστημα η Ουάσιγκτον φαίνεται να έβλεπε σοβαρά το ενδεχόμενο αυτής της ανταλλαγής, η οποία ασφαλώς θα στερούσε από την τότε Ανατολική Γερμανία σημαντικές βιομηχανικές περιοχές, αλλά θα της έδινε το γόητρο του ελέγχου όλου του Βερολίνου.
Τελικά, το σχέδιο ναυάγησε. Για την ιστορία ο Αντενάουερ επισκέφθηκε μαζί με τον Κένεντι το Δυτικό Βερολίνο σε εκείνη την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, παρουσία και του τότε δημάρχου Βίλι Μπραντ.
Ο Αντενάουερ παρέμεινε καγκελάριος της Γερμανίας έως τις 16 Οκτωβρίου 1963. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στο Ντάλας, δολοφονήθηκε ο Τζον Κένεντι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα