Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ενα ενδιαφέρον μυθιστόρημα

Το πρώτο της βιβλίο, «ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και τολμηρό μυθιστόρημα, που βασίζεται σε προσωπικά βιώματα και αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά, τα ανομολόγητα, τα αποσιωπημένα μιας μικρής κλειστής κοινωνίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Βασίλης Βασιλικός, παρουσίασε χθες στα Χανιά η εκ Καντάνου καταγόμενη συγγραφέας Αντωνία Μποτονάκη.
Το μυθιστόρημα με τίτλο «Ασ’ το κι ας αποθάνει» ή ´Το νεραγδαλλαγμένο´», από τις εκδόσεις «Ιβίσκος», παρουσιάστηκε στο «Kibar» (Μοναστήρι του Καρόλου), σε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που περιελάμβανε, παράλληλα, μουσική βραδιά με τους «Εν χορδαίς» Ειρήνη Δερέμπεη και Κάρολο Κουκλάκη.
«Είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδω. Έγραφα πάρα πολλά χρόνια, τα πέταγα στα σκουπίδια. Κάποια στιγμή διάβασε κάποιο κομμάτι μου ένας άνθρωπος και μου είπε μία φράση, που ήταν καταλυτική. Είπα, λοιπόν, “δεν γίνεται, πρέπει κάπου να τα δείξω. Και ήμουν πάρα πολύ τυχερή, γιατί στον πρώτο εκδοτικό οίκο που το έδειξα έγινε η έκδοση μέσα σε δύο μήνες», σημείωσε η κα Μποτονάκη, μιλώντας στα «Χ.Ν.».
Αναφερόμενη στην ιστορία που ξετυλίγεται στο μυθιστόρημα η Χανιώτισσα συγγραφέας ανέφερε ότι «το πρώτο περίβλημα είναι η ιστορία μιας ψυχανάλυσης. Στο τέλος, δηλαδή, αποκαλύπτεται ότι όλη αυτή η ιστορία είναι μία αφήγηση σε έναν ψυχαναλυτή επί δεκατρία χρόνια. Αυτό είναι το ένα επίπεδο. Το δεύτερο επίπεδο είναι η ιστορία μίας γυναίκας, η οποία εξαφανίστηκε όταν ήταν 27 ετών. Είναι η γιαγιά της ηρωίδας. Έχει καλυφθεί με ένα μυστήριο ο θάνατός της. Το μυστικό δεν αποκαλύπτεται εξαιτίας του “νόμου της σιωπής”, όμως η συνονόματη εγγονή της και συνονόματή της, Αντιγόνη, βάζει ως στόχο της ζωής της να αποκαλύψει την αλήθεια, για να αναγκαστεί η ίδια να… επαναλάβει την ιστορία. Το τρίτο επίπεδο είναι ότι μέσα σε αυτή την προσπάθεια που κάνει η μικρή Αντιγόνη να αποκαλύψει την αλήθεια, αποκαλύπτονται και άλλες πάρα πολλές αλήθειες, που όπως είπε ο Γιάννης Μαρκάκης, ο διευθυντής του Μουσείου Λυχνοστάτης στο Ηράκλειο, “είναι ένα σκοτεινό άγημα νεκρών που ζητά δικαίωση και αλήθεια”. Όλα αυτά τα επίπεδα είναι “κεντημένα” πάνω σε ένα φυσικό “χαλί”, που περιγράφει τη φύση της Κρήτης με γλαφυρότητα και λυρικότητα, πράγμα που δεν σε αφήνει να πονέσεις από τα δύσκολα πράγματα που περιγράφονται. Εν τέλει -και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό- όταν τελειώνει το βιβλίο δεν είναι κανείς ένοχος. Είναι ένοχη η ιστορία…».
Σημειώνεται ότι τη χθεσινή εκδήλωση διοργάνωσαν η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η Πυξίδα της Πόλης, οι εκδόσεις «Ιβίσκος» και το βιβλιοπωλείο «Το βιβλίο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα