Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

´Νέο σχέδιο νόμου για τον θαλάσσιο τουρισμό αλλά και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αξιοποίηση, από ιδιώτες, των μαρίνων που βρίσκονται ανά την Ελλάδα, προωθείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού».
Η δήλωση αυτή ανήκει στη γ.γ. του Υπουργείου, κα Κωνσταντίνα Μπέη, προσθέτοντας, σε συνέντευξη που έδωσε στη ´Ναυτεμπορική’’ τα ακόλουθα:
«Προεδρεύω στην Επιτροπή Λιμένων που χωροθετεί και ελέγχει τις μαρίνες. Βρισκόμαστε σε μια χώρα που έχει 14.000 χλμ. ακτογραμμή, έχουμε 35 μαρίνες, πολλές σε άθλια κατάσταση και οι οποίες λειτουργούν με παράνομο καθεστώς, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία και η Κροατία αλλά και το Μαυροβούνιο που θα ανοίξει σύντομα, διώχνουν τα σκάφη γιατί δεν έχουν χώρο για να τα ελλιμενίσουν».
Και συνέχισε:
«Έχουμε, βέβαια, κάποιες που λειτουργούνται από ιδιώτες, είναι πολύ καλές, όπως π.χ. ο Φλοίσβος αλλά και η μαρίνα της Κω, που λειτουργείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όμως, βρήκα το θέμα μπλοκαρισμένο καθώς η Επιτροπή Λιμένων είχε να συνεδριάσει πάρα πολύ καιρό».
Τα γνωρίζετε αυτά, εσείς που κρατάτε τα ηνία, του Δήμου Χανίων αλλά και του Λιμενικού Ταμείου του Δήμου μας για να προχωρήσει η διαδικασία για τη μαρίνα της Σούδας; Διότι, αν περιμένουμε τις μελέτες του χώρου στη θαλάσσια περιοχή του Κουμ Καπί, θα πάρει τουλάχιστον δυο με τρία χρόνια.
Με την ευκαιρία «ρίχνουμε» άλλη μια ιδέα. Αυτή τη φορά αποδέκτης ο Δήμος Πλατανιά, η μεγαλύτερη τουριστική πιάτσα της δυτικής Κρήτης.
Το ονομαζόμενο «αλιευτικό καταφύγιο Κολυμπαρίου», θέλει μεγάλη διαδικασία για ν’ αλλάξει χρήση;
Ή μήπως, η τουριστική μαρίνα της Παλαιόχωρας, που κατασκευάστηκε με κονδύλια ευρωπαϊκά και εθνικούς πόρους που δεν λειτούργησε ποτέ ως μαρίνα, πρέπει να παραμείνει σε χειμερία νάρκη;
Δείτε, όσοι θα βολτάρετε -το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος- προς τα νότια, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου και πέστε μου στην επιστροφή πώς «κυνηγούν» την αξιοποίηση των λιμενικών τους υποδομών.
Πάμε, τώρα σ’ ένα άλλο σπουδαίο θέμα που προκύπτει από εγκύκλιο του ΥΘΥΝΑΛ:
Επενδύσεις σε προστατευτικές υποδομές χρειάζονται τα περισσότερα επιβατικά λιμάνια της χώρας, αφού σύμφωνα με το Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας είναι παλιά και δεν διαθέτουν τις υποδομές για να εξυπηρετούν τα σύγχρονα μεγάλα πλοία, με αποτέλεσμα ορισμένες φορές να καθίσταται επικίνδυνα.
Τι λέει, για την ακρίβεια, το ΥΘΥΝΑΛ:
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατόπιν υποθαλάσσιων αυτοψιών, έχουν διαπιστωθεί εκτεταμένες υποσκαφές σε κρηπιδώματα και συγκεκριμένα, σε θέσεις που πρυμνοδετούν ακτοπλοϊκά πλοία, με αποτέλεσμα τα κρηπιδώματα αυτά να καθίστανται επικίνδυνα και να μην είναι εφικτή η χρησιμοποίησή τους για την πρόσδεση πλοίων, την απο – επιβίβαση και τη φορτοεκφόρτωση οχημάτων. Το Υπουργείο θεωρεί ότι η θέση των υποσκαφών καθώς και η περιορισμένη έκταση στην οποία αυτές εμφανίζονται, υποδηλώνουν ότι, πέραν των κυματισμών / τοπικών ρευμάτων, τα πλοία που πρυμνοδετούν / πρυμνοπλαγιοδετούν στις εν λόγω θέσεις, συμβάλλουν στην πρόκλησή τους».
Η εγκύκλιος του ΥΘΥΝΑΛ εξειδικεύεται, στη συνέχεια, σε τεχνικής φύσεως θέματα, τα οποία δεν πιστεύουμε ότι αφορούν οι λεπτομέρειές τους, τους αναγνώστες της σελίδας μας.

Από τη ´Ναυτεμπορική’’
Σημαντικό 12σέλιδο αφιέρωμα για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και τη ΘΡΑΚΗ:
* ´Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην αιχμή του δόρατος της στρατηγικής’’.
* ´ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ: Αισιόδοξοι το καλοκαίρι – Ανήσυχοι το χειμώνα’’.
* Άρθρα – συνεντεύξεις και προτάσεις:
– Ο υφ. Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητάκης
– Στέλιος Αγγελούδης, πρόεδρος και διεθύνων Σύμβουλος ΟΛΘ Α.Ε.
– Αριστείδης Χαλάτσης, διευθύνων σύμβουλος ΟΛΚ Α.Ε.
– Αριστοτέλης Θωμόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης
– Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης
– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: ´Κάθε βήμα και ένα ταξίδι, 12 μήνες τον χρόνο’’.
– Κεντρική Μακεδονία: Φυσική ομορφιά – Πολιτιστικός πλούτος και σημαντικές υποδομές.
– ΤΕΙ Καβάλας: Διεθνές Συνέδριο Οικονομικής Φυσικής
– Πρ. Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Πιερίας, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς
– Δυτική Μακεδονία: Ιδανική επιλογή για εναλλακτική τουριστική εμπειρία. ´Ανάγκη ενεργοποίησης της πολιτείας στη στήριξη και του χειμερινού τουρισμού’’
– Ανατολική Μακεδονία: Προσδοκίες για αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και σημαντικές εκκρεμότητες

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Για ποιον χτυπά η… καμπάνα;
– Σαφώς για την Κρήτη.
(Το αφιέρωμα κυκλοφόρησε τον Μάιο 2011, με το φύλλο της 28ης του μήνα).

Η Ανοργανωσιά στο υπεραστικό…
…ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου Α.Ε. χτυπά ´κόκκινο´, όταν δεν σέβεται τους πελάτες του που:
Α. Αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν τα λεωφορεία του, από Χανιά για Ομαλό και Χώρα Σφακίων – Χανιά, για την εκδρομή / γνωριμία με τον fάραγγα της Σαμαριάς. Ο μεγαλύτερος, πολυβραβευμένος και καταξιωμένος στα ευρωπαϊκά δίκτυα.
Β. Και στην επιστροφή να μην έχουν θέση, όρθιοι (και ξένοι τουρίστες!) χωρίς να λειτουργούν οι αεραγωγοί, όπως βλέπετε στο τετράπτυχο φωτογραφικό του ´Δια.Βα.τη´, ο οποίος βρέθηκε, τυχαία, συνταξιδιώτης.

(Υ.Γ.: Η σελίδα έχει όλα τα στοιχεία και τις μαρτυρίες. Θερμή παράκληση, σήμερα κιόλας να γίνει έλεγχος για να διορθωθούν αυτές οι εικόνες, που δεν μας τιμούν. Και δείχνουν ότι δεν σεβόμαστε αυτούς που επέλεξαν τον τόπο μας για τις διακοπές τους).

´ΕΧΤRA´ τεύχος της ´Καθημερινής´
Κυκλοφόρησε για το «Καλοκαίρι 2011» (αρ. Τεύχους 11) με την Κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 5ης Ιουνίου.
Εκατόν εικοσιοκτώ ολόδροσες σελίδες (όπως προσέχετε στο εξώφυλλο του περιοδικού), από τις οποίες οι 51 είναι αφιερωμένες στους αγαπημένους ελληνικούς προορισμούς: Κρήτη, Χαλκιδική, Ρόδος, Σκόπελος, Σύρος, Λήμνος.
Ο προορισμός ΚΡΗΤΗ παρουσιάζει ´65 προτάσεις για μυημένους’’ με κείμενο της Λίνας Καπετάνιου και φωτογραφίες (υπερβολικά άριστες) του Γιάννη Γενετζάκη, σε 12σέλιδη έκταση.
*Η ΣΥΡΟΣ με τέσσερις
*Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ με εννέα
*Η ΣΚΟΠΕΛΟΣ με έξι
*Η ΡΟΔΟΣ με δέκα
*Η ΛΗΜΝΟΣ με πέντε
*Μεταξύ των άλλων, εντυπωσιακή η δισέλιδη παρουσία της ´Αναπτυξιακής Κυκλάδων ΑΕ’’ και τα έξυπνα αλλά αληθινά μηνύματα. Προσέξτε τα:
* Κυκλάδες, κάθε νησί και ένας κόσμος.
* ΚΥΚΛΑΔΕΣ: 147 νησιά, 2.051 χλμ. ακτογραμμής.
* 200 όρμοι, λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια, 465 μαγευτικές παραλίες για κολύμπι, παρατήρηση βυθού και καταδύσεις.
Ένας θαλασσινός προορισμός με μοναδικά χρώματα, ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο, χαρακτηριστικό ανάγλυφο, ήλιο, φως και κατάλευκους οικισμούς. Άγγιξε το δικό σου προσωπικό προορισμό στα 147 νησιά των Κυκλάδων.
* 147 νησιά / 365 ημέρες τον χρόνο.

Το 5ο για το καλοκαίρι από τη ´REAL news’’
* Κυκλοφόρησε στις 29.05.2011 μαζί με την εφημερίδα που εκδίδει κάθε Κυριακή, ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος επιστρέφοντας στο ALTER έπιασε πρωτιά στο βραδινό δελτίο και ´ταρακούνησε’’ λίγο τη νυχτερινή μας ειδησεογραφία.
* Ταξιδιωτικός οδηγός το ´Real ESCAPE’’ που βλέπετε, με 116 σελίδες άριστης εκτύπωσης (λόγω… IRIS AEBE), καταρτισμένους συνεργάτες, έξυπνες ιδέες και αρκετές εναλλακτικές προτάσεις, αφού ´ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ… ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ!’’:
* Μύκονος, Πάρος, Τήνος, Σύρος, Ίος, Οία, Κέρκυρα, Παξοί, Ρόδος, Κάλυμνος, Κάσος, Σύμη, Ταΰγετος, Γύθειο, Ελαφόνησος, Τζουμέρκα, Αλόννησος, Δάσος Δαδιάς, Σαμοθράκη.
* Μπορεί να μην είδαμε ούτε μισή σελίδα Κρήτη, με γεια τους και… χαρά τους.
* Μας βλέπουν όλοι οι Έλληνες, σ’ όλα τα πρωινάδικα της Αθήνας, διαβάζοντας τους τίτλους στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ΚΑ-ΘΗ-ΜΕ-ΡΙ-ΝΑ!
* Ας είναι καλά οι ναυτιλιακές εταιρείες που θα κάνουν και φέτος τη μεγάλη διαφορά. Και με φθηνότερα εισιτήρια, μεγάλες εκπτώσεις στις οικογένειες αλλά και σωστή φιλοξενία από ξενοδόχους, φαγάδικα, χορευτάδικα και μπαράκια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα