Μουσείο Τυπογραφείας

Κλιματική αλλαγή και αλλαγή… μυαλών

Μια αίσθηση από κλιματική αλλαγή παίρνουμε κι εμείς τις τελευταίες ημέρες στα Χανιά, με τις καταιγίδες που ζούμε να είναι ασυνήθιστες για τα δικά μας δεδομένα, θυμίζοντας μάλλον κάτι από τροπικές περιοχές.
Η κλιματική αλλαγή λοιπόν είναι δεδομένη και σίγουρα δεν αρκεί να αλλάξουμε μυαλά εδώ στα Χανιά για να τη σταματήσουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως σε τοπικό επίπεδο; Να μην τη χρησιμοποιούμε σαν δικαιολογία για τις ανεπάρκειες και την αδιαφορία μας.
Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή για τις κατολισθήσεις σε μια κακοφτιαγμένη και ασυντήρητη εθνική οδό. Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή για τους δρόμους που τους παίρνουν τα νερά σαν να είναι χάρτινοι. Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή για τις πλημμύρες σε κεντρικές περιοχές της πόλης. Δεν φταίει ούτε για τα μπαζωμένα ρέματα, ούτε για τα αυθαίρετα, ούτε για τις ελλείψεις προσωπικού των τεχνικών υπηρεσιών, μα ούτε και για τα τόσα νερά που καταλήγουν στην θάλασσα καθώς αδυνατούμε να τα αξιοποιήσουμε.
Για όλα αυτά και για άλλα τόσα, φταίει το κακό μας το κεφάλι.
Η ανοργανωσιά και η διαχρονική αδιαφορία. Η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού και ο ωχαδερφισμός. Η αντίληψή μας ότι η κότα πάντα θα γεννά χρυσά αυγά.
Αμαρτίες δεκαετιών πληρώνουμε αυτές τις ημέρες και μακάρι να είναι ετούτες οι καταστροφές η ευκαιρία για ν’ αλλάξουμε μυαλά. Διαφορετικά, κάθε χρόνο τα ίδια θα ζούμε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.