Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οχι στη συναίνεση

Αποφασισμένος να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, εμφανίστηκε χθες βράδυ από το βήμα της Συνέλευσης του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός, παρά την άρνηση που εισέπραξε κυρίως από Σαμαρά και Τσίπρα, για συναίνεση της αντιπολίτευσης στα μέτρα για τη διάσωση της οικονομίας.
Η συναίνεση δεν επιβάλλεται μόνο για εθνικού λόγους αλλά είναι εφικτή στην πράξη σε πολλά θέματα, επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του, συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας και η επίτευξη των δύσκολων στόχων που έχουν τεθεί και έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους.
Ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις χθες με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης (με εξαίρεση την κα Παπαρήγα, που αρνήθηκε), οι οποίες ολοκληρώθηκαν με τον Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει πως ´τέτοια συναίνεση δεν δίνω´, τον Γ. Καρατζαφέρη να μιλάει περί ´συνευθύνης´, τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για ´έγκλημα κατά του ελληνικού λαού´, την Ντόρα Μπακογιάννη να εισηγείται κοινή διαπραγμάτευση των κομμάτων με την τρόικα και τον Φ. Κουβέλη να προτείνει ´θετική αναδιάρθρωση´ του χρέους. Σήμερα, στις 10 π.μ., ο Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

´Οχι´ από Σαμαρά
Την άρνησή του να προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση διατύπωσε απερίφραστα ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
´Σε αυτή την αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω´, δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: ´Σήμερα υποβάλλουν τον ελληνικό λαό σε νέες θυσίες χωρίς καμία προοπτική, η κοινωνία αναζητεί συναίνεση στην αλλαγή κατεύθυνσης όχι συμφωνία κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο, κάτι τέτοιο αφήνει έξω την κοινωνία. Τέτοια συναίνεση δεν δίνω´. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε στο Ζάππειο 2 λέγοντας ότι ´αν δεν υπάρξει δημιουργικό σοκ με μείωση φόρων σε συνδυασμό με μείωση σπατάλης στο κράτος και τολμηρές αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα Επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα υπάρξει. Με το Ζάππειο 2 υπέδειξα τον δρόμο της Επανεκκίνησης της οικονομίας και Επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου. Η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει επανεκκίνηση και δεν σκέφτεται να κάνει επαναδιαπραγμάτευση, επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος που ξεπερνά τα όρια αντοχής της οικονομίας και του λαού μας. Εμείς παραμένουμε αντίθετοι και προωθούμε την Επανεκκίνηση ως μόνο δρόμο για να βγούμε από την κρίση´.

Συνεργάσιμος ο Καρατζαφέρης
´Συνευθύνη´ και όχι ´συναίνεση´ των πολιτικών δυνάμεων δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των συναντήσεων του Γ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι δεν αρκεί μια ´αόριστη συναίνεση´ αλλά ´πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν ένα κομμάτι από το βάρος, να αχθοφορήσουν όλοι μαζί´. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε την πρότασή του. Δεν έδωσε, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες για το πως εννοεί τη “συνευθύνη´. Παράλληλα, δήλωσε ότι ο Γ. Παπανδρέου ήξερε τις προτάσεις του ΛΑΟΣ και του εξήγησε ποιες υλοποιεί και ποιες          σκέφτεται προς υλοποίηση.

Εν μέρει ´ναι´ από Ντόρα
Κοινή διαπραγμάτευση των πολιτικών δυνάμεων με την τρόικα για την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής. πρότεινε η Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσε ότι συναινεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους, σημειώνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι το μεγάλο κράτος. Αντιθέτως, υπογράμμισε ότι δεν συναινεί στα ζητήματα φορολογίας καθώς εκτιμά ότι μία διαφορετική πολιτική ´που δεν επιβαρύνει και δεν εξοντώνει τους Έλληνες´ θα είχε περισσότερα έσοδα.
Όπως σημείωσε, εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 και την κατάργηση της ασυλίας, για συμβολικούς λόγους.

Αρνητικός και ο Τσίπρας
´Δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε το έγκλημα κατά του λαού´, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. ´Δεν ήρθα να συζητήσω με τον Γιώργο Παπανδρέου τη λεηλασία της κοινωνίας, αλλά ήρθα να πω ότι δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό έγκλημα κατά του λαού´, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν οδηγήσει τη χώρα σε πρωτοφανή καταστροφή και σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει γενναιότητα παραδεχθεί την αποτυχία και ψάχνει συνενόχους και όχι συναίνεση και υπογράμμισε ότι το καλύτερο που έχει να κάνει για τη χώρα είναι να φύγει.

Θετική αναδιάρθρωση ζήτησε ο Φ. Κουβέλης
Αλλαγή πολιτικής και μάχη σε δύο μέτωπα -στο εσωτερικό, ώστε να επιτευχθεί δίκαιη κατανομή των βαρών και στην Ευρώπη- πρότεινε στον πρωθυπουργό ο Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, γνωστοποίησε ότι διαφώνησε ´σε πάρα πολλά ζητήματα´ με τον Γ. Παπανδρέου και θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα. Σημείωσε ότι, υπάρχουν μεγάλα στρώματα της κοινωνίας τα οποία χειμάζονται και πρέπει να βοηθηθούν.
Εισηγήθηκε τη διεκδίκηση της θετικής αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, δηλαδή της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του και της μείωσης των επιτοκίων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, τόνισε, θα πρέπει να υλοποιηθεί πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα χρηματοδοτηθεί με 20 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και την έκδοση επενδυτικού ομολόγου.

Διαμαρτυρία Δημαρά
Εν τω μεταξύ, σε μια συμβολική, όπως οι ίδιοι τη χαρακτήρισαν, ενέργεια με την ανάρτηση πανό μπροστά στο Κοινοβούλιο με το σύνθημα ´Ναι στην ομοψυχία, όχι στη συνενοχή, η Ελλάδα δεν πωλείται´, προσπάθησαν να προχωρήσουν οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του κόμματός τους «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών», από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα