Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Περικοπές στις Σχολικές Επιτροπές

Κατά 60% περίπου έχει περικοπεί η χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα
στη λειτουργία αρκετών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στον Νομό Χανίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το έτος 2010 το σύνολο των σχολείων του Νομού Χανίων έλαβε περίπου όσα χρήματα είχαν πάρει το 2009 τα σχολεία που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του παλιού Δήμου Χανίων!
Την ίδια ώρα, θολό είναι το τοπίο αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις των σχολικών μονάδων τη φετινή χρονιά, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών.
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων Νεκτάριος Πετράκης, μιλώντας στα «Χ.Ν.» για το συγκεκριμένο θέμα, επεσήμανε πως «είναι δεδομένο ότι από τις αρχές του 2010 ξεκίνησε μια διαδικασία περικοπών στα χρήματα που αποστέλλει το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Συγκεκριμένα, το 2009 μία Σχολική Επιτροπή ενός δωδεκαθέσιου σχολείου της πόλης των Χανίων πήρε περίπου 20.000 ευρώ προκειμένου να καλύψει αυτά τα έξοδα, ενώ το 2010 τα χρήματα που δόθηκαν στη Σχολική Επιτροπή ήταν 9.000 ευρώ. Άρα μιλάμε για μία περικοπή περίπου 55%».
Ο κ. Πετράκης υπογράμμισε πως «με δεδομένο ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί από πριν οι Σχολικές Επιτροπές για το ύψος των περικοπών και δεν μπορούσαν να προϋπολογίσουν τα έξοδά τους, δημιουργήθηκε σε πάρα πολλές Σχολικές Επιτροπές μία αδυναμία στο να καλύψουν βασικές ανάγκες των σχολείων, όπως είναι η εξόφληση των λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ ή σε πολλές περιπτώσεις και μια δυσκολία στο να προμηθευτούν το σύνολο του πετρελαίου που χρειαζόταν για θέρμανση».
«Αυτή τη στιγμή, δηλαδή», πρόσθεσε ο κ. Πετράκης, «υπάρχουν Σχολικές Επιτροπές που δεν διαθέτουν χρήματα, αλλά υπάρχουν, σε ελάχιστες περιπτώσεις, και κάποιες Σχολικές Επιτροπές που έχουν πλεονάσματα, τα οποία βέβαια προήλθαν εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης των χρημάτων που γινόταν από τη Σχολική Επιτροπή για πολλά χρόνια».
ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων υπογράμμισε ότι «αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ότι βρισκόμαστε σε μια ρευστή περίοδο όσον αφορά τη χρηματοδότηση των σχολείων δεδομένου ότι δεν γνωρίζει κανείς ποια θα είναι τα χρήματα, τα οποία θα έχουν στη διάθεσή τους οι Σχολικές Επιτροπές ανά σχολείο για το 2011, για να προϋπολογίσουν και πώς θα τα διαχειριστούν. Και βέβαια δεν ξέρουμε το ύψος των χρημάτων που θα δίνει το Υπουργείο Παιδείας ή ο κρατικός προϋπολογισμός στους Δήμους ή και τις δυνατότητες που θα έχει ο κάθε Δήμος προκειμένου να επιχορηγήσει τις Σχολικές Επιτροπές γι? αυτόν τον σκοπό».
Ο κ. Πετράκης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι ότι οι λογαριασμοί, για παράδειγμα, της ΔΕΗ, όπως μας έχουν ενημερώσει, από τώρα και στο εξής δεν πληρώνονται μέσω των Σχολικών Επιτροπών, αλλά πληρώνονται απευθείας από τους Δήμους. Αυτή είναι μία εξέλιξη, που ελαφρύνει τον προϋπολογισμό του κάθε σχολείου. Δεν ξέρουμε αν αυτό θα ισχύσει και για άλλες περιπτώσεις εξόδων και δεν γνωρίζουμε βέβαια και πώς ακριβώς θα γίνεται η διαχείριση στο νέο σύστημα δεδομένου ότι ο “Καλλικράτης” προβλέπει ότι θα έχουμε στον κάθε Δήμο μία Σχολική Επιτροπή που θα διαχειρίζεται τα θέματα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία και δημοτικά) και μία Σχολική Επιτροπή για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια και λύκεια)».
Ο κ. Πετράκης υπενθύμισε ότι «μέχρι στιγμής τα κονδύλια που διέθετε το Υπουργείο Παιδείας για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων ήταν συγκεκριμένα. Το Υπουργείο τα επιμέριζε ανά περιφέρεια και στη συνέχεια υπήρχε μία Επιτροπή στην περιφέρεια, που τα επιμέριζε σε κάθε Νομό, μία Επιτροπή σε κάθε Νομό που τα επιμέριζε στους Δήμους και μία Δημοτική Επιτροπή Παιδείας σε κάθε Δήμο, που έπαιρνε τις πιστώσεις και τις κατένειμε στις Σχολικές Επιτροπές. Μέχρι τώρα, τα κριτήρια κατανομής ήταν ο πληθυσμός των περιοχών και των σχολείων ή οι αίθουσες διδασκαλίας που διαθέτουν. Και βέβαια τα χρήματα μοιράζονταν εξίσου σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τι θα ισχύσει τώρα; Φαντάζομαι ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να δίνει τόσες αρμοδιότητες στους Δήμους σε σχέση με τα σχολεία (λειτουργικά έξοδα, σχολικά δρομολόγια, συντήρηση κτηρίων κ.λπ.) χωρίς να τις συνοδεύει από τα απαραίτητα ποσά, καθώς εκτιμώ ότι κανείς Δήμος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες από τα δικά του έσοδα. Είμαστε σε αναμονή και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει».
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Παύλος Κοτσιφάκης τόνισε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ότι «τα σχολεία που είχαν μικρό προϋπολογισμό, κυρίως στην επαρχία, με το να κοπούν τα χρήματα κατά δύο τρίτα το 2010 σε σχέση με το 2009, έχουν ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα. Πέρυσι, ο Νομός Χανίων πήρε όσα πήρε πρόπερσι ο Δήμος Χανίων. Για να καταλάβετε το μέγεθος της περικοπής».
Ο κ. Κοτσιφάκης πρόσθεσε πως «απ´ ό,τι ξέρω, στα γυμνάσια και στα λύκεια συνήθως υπάρχει μία όχι κακή κατάσταση, με την έννοια ότι διαχρονικά τα λεφτά δεν διασκορπούνταν, δεν ξοδεύονταν δηλαδή όλα όσα δίδονταν, και έτσι υπάρχουν ακόμη χρήματα. Αυτά όμως έχουν λιγοστέψει κατά πολύ. Ευτυχώς, δεν έχουμε μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου, γιατί στην υπόλοιπη Ελλάδα που συμβαίνει αυτό, είχαμε καταγγελίες, στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, ότι τα καλοριφέρ είχαν σβήσει. Απ? ό,τι φαίνεται και εδώ θα αρχίσουν, σιγά – σιγά, να δουλεύουν ολοένα και πιο αραιά».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αξίζει να θυμηθούμε δύο ακόμα στοιχεία για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης το έτος 2010 :
    1ον : στη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2010 (πρώτος για τη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τότε) ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διατεθεί 1 δις ευρώ για την παιδεία, επιπλέον των χρημάτων που προέβλεπε ο προηγούμενος (του 2009) προϋπολογισμός.
    2ον : Οι εξελίξεις στην οικονομία της χώρας κατά τη διάρκεια του 2010 ανάγκασαν την κυβέρνηση να περικόψει το 40% (σαράντα) των δημόσιων δαπανών.
    Το 2010 τέλειωσε και τώρα που κάνουμε την αποτίμηση βλέπουμε ότι οι περικοπές στα σχολεία αγγίζουν το 60% σε σχέση με το 2009, νέα κτήρια σχολικών μονάδων ΔΕΝ χτίστηκαν, αλλαγές με κόστος ΔΕΝ έγιναν στην εκπαίδευση, και γενικώς ΤΊΠΟΤΕ δε δικαιολογεί τα χρήματα που προβλέφθηκαν και ψηφίστηκαν στον προηγούμενο προϋπολογισμό και τις τροποποιήσεις που αυτός δέχθηκε κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής του.
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα