Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

?Οχι? κλείσιμο σχολείων

Κύριε διευθυντά,

εκπαιδευτικοί – γονείς – μαθητές να μην επιτρέψουμε το κλείσιμο κανενός σχολείου.
Οχι στη διάλυση της δημόσιας – δωρεάν εκπαίδευσης.  
Για όσους θυμούνται το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής» της υπ. Διαμαντοπούλου δεν θα πρέπει να απορούν διότι τώρα που η υπουργός που προαναγγέλλει μαζικές συγχωνεύσεις (στην πραγματικότητα καταργήσεις) σχολείων δεν τις τεκμηριώνει πια μ? αυτό το επιχείρημα, αλλά επιλέγει τον πιο sic όρο «παιδαγωγικά κριτήρια». Πολύ απλά αντιλαμβάνονται πια και οι κυβερνώντες ότι τα ψέματα έχουν τα όρια τους και ο λαός μας δεν τρώει κουτόχορτο.
Ηδη οι μαθητές, οι φοιτητές και οι γονείς τους έχουν γευτεί το ενδιαφέρον του Υπουργείου για τη νεολαία. Κόψιμο των δωρεάν δρομολογίων για τα αθλητικά γυμνάσια, μειώσεις εισακτέων στις ανώτερες – ανώτατες  σχολές, σταμάτημα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, ανακοινώσεις για συμπτύξεις τμημάτων και αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη, προαναγγελία για κατάργηση του δωρεάν βιβλίου και συγγράμματος,  κατάργηση μαθημάτων όπως η πληροφορική είναι η αρχή των μέτρων που η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να επιβάλλει στον χώρο της εκπαίδευσης. Το κράτος, ενώ κάνει ηχηρή την παρουσία του στην κεντρική επιβολή όλων των αντιλαϊκών μέτρων, από την άλλη «αποσύρεται» από την υποχρέωση να παρέχει ένα μίνιμουμ όρων για την τυπική και ουσιαστική συμμετοχή των νέων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συνολικά, το κράτος αποσύρεται από οτιδήποτε θυμίζει κοινωνική παροχή, μιας και αυτές αναγκάστηκε να τις παραχωρήσει μετά από αγώνες δεκαετιών της εργατικής τάξης. Δεν είναι τυχαίο ότι αντίστοιχα συγχωνεύονται πανεπιστήμια, νοσοκομεία και δημόσιες συγκοινωνίες.
Μέσω των συγχωνεύσεων σχολείων, κυβέρνηση, ΔΝΤ και ΕΕ επιδιώκουν:
Να μειώσουν το κόστος λειτουργίας της εκπαίδευσης με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα των μαθητών να παρακολουθούν  την εκπαιδευτική διαδικασία. Μετακύληση του κόστους λειτουργίας των σχολικών μονάδων στους γονείς, μέσω των Καλλικρατικών Δήμων, οι οποίοι θα συμπράττουν συμβάσεις με κάθε σχολική μονάδα. Η χρηματοδότηση θα γίνεται με κριτήριο τη λεγόμενη αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί, τα σχολεία θα αξιολογούνται και με βάση την επίδοση των μαθητών, δηλαδή με ταξικά – ταξικότατα κριτήρια.
Να αποθαρρύνουν και να δυσκολέψουν την πρόσβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη δημιουργία φθηνών και μεγάλων σχολείων – γκέτο, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν τα ταξικά μέτρα αποκλεισμού των παιδιών των εργαζομένων από τις σπουδές. Η ακρίβεια, οι μειώσεις των μισθών, η όξυνση των κοινωνικών αποκλεισμών και προβλημάτων ταυτόχρονα με τα νέα εξεταστικά μέτρα, το παλιό «νέο» σχολείο που προετοιμάζουν, η διάλυση της Δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης είναι στους σχεδιασμούς τους.
Να αποσυγκροτήσουν τη σκέψη και να δημιουργήσουν τους όρους διάλυσης της δυνατότητας συλλογικής έκφρασης και δράσης των μαθητών και μέσα από τη δομή  του σχολείου και το περιεχόμενο των μαθημάτων. Θα επιβάλλουν στον κάθε μαθητή να κάνει τις προσωπικές ´επιλογές´ του από ένα χαοτικό πρόγραμμα σπουδών και θα τον στοιβάξουν μέσα σε μαζικά σχολεία ´γκέτο´, τα περίφημα ´πολυδύναμα´ όπου θα κυριαρχεί η αυταρχικότητα και η καταστολή. Το όλο πλαίσιο, μαζί με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου θα αποσκοπεί στην κατάργηση της ελευθερίας της σκέψης, της έκφρασης και της δράσης τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
Να ελαστικοποιήσουν παραπέρα  τις  εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, να  επιβάλλουν το μοντέλο «εκπαιδευτικός – λάστιχο» και, τελικά, το άνοιγμα του δρόμου για απολύσεις εκπαιδευτικών. Ενας υποταγμένος – εργασιακά ανασφαλής  εκπαιδευτικός θα είναι πρότυπο για το μοντέλο εργαζομένου – πολίτη που θέλουν να διαμορφώσουν στη νεολαία. Χειραγωγημένος, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Ενα γραναζάκι στη μηχανή που θα παράγει κέρδος στους κεφαλαιοκράτες ή μισθοφόρος-κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών.
Να εξαθλιώσουν και να τελικά να αφανίσουν τη ζωή στην επαρχία. Τα σχολεία των χωριών και των μικρών πόλεων είναι τα πρώτα που θα κλείσουν. Η επαρχία που χτυπιέται αλύπητα από τις περικοπές στην παιδεία, στην υγεία, στις μεταφορές. Τα μέτρα έχουν στόχο την ερήμωση της υπαίθρου, ώστε να είναι δυνατή η καταλήστευση του πλούτου της με  τριτοκοσμικούς όρους. Επιπλέον ο εκτοπισμένος αγροτικός πληθυσμός θα ενισχύσει τις στρατιές των ανέργων και εξαθλιωμένων των πόλεων. Διπλό λοιπόν το κέρδος.  Η χώρα μας γίνεται από τις  ´ανταγωνιστικές´ όσον αφορά τον κόστος της εργασίας και αφετέρου οι φαραωνικές επενδύσεις που κάποιοι ονειρεύονται, γκόλφ, ελικοδρόμια, ξενοδοχεία-κράτη, και κάθε είδους ληστρικές δήθεν ´πράσινες´ επενδύσεις δεν θα βρίσκουν εμπόδιο στην αντίσταση του κάθε χωριάτη.
Το κλείσιμο σχολείων, η διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης  είναι ένα κρίσιμο μέτρο για την υλοποίηση των παραπάνω επιδιώξεων. Για να το πετύχουν οι μηχανές της προπαγάνδας με σκοπό την αποβλάκωσης και ακινητοποίηση του λαού δουλεύουν στο φουλ.
Είναι πραγματικά να θαυμάζει κανένας το θράσος του προπαγανδιστικού μηχανισμού της κυβέρνησης που μιλάει για «κριτήρια» συγχωνεύσεων όταν επίσημα, στο κείμενο «διαβούλευσης» θεωρεί αποδεκτή τη? μιάμιση ώρα για να πάει ένας μαθητής στο σχολείο του. Το νέο «σχολείο» είναι χειρότερο από το σχολείο των παππούδων μας!
Είναι θράσος αυτοί που ετοιμάζουν την κατάργηση της δωρεάν διανομής βιβλίων και την κατάργηση της διδασκαλίας της Πληροφορικής να μιλάνε μεταμοντέρνες ανοησίες περί «ψηφιακού κόσμου» και «ψηφιακού σχολείου».
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην εκπαίδευση δημιουργεί τους  όρους συμμαχίας και συντονισμού ανάμεσα σε μαθητές, γονείς, δασκάλους, καθηγητές και φοιτητές, διότι έχουν πραγματικό συμφέρον να συντονιστούν και να δράσουν από κοινού για να ανασχέσουν, να ανατρέψουν τα ταξικά μέτρα που παίρνονται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Για τις Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών
Θάνου Γεωργία
Ξανθάκη Χαρά


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα