Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΟΡΙΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΗΜΕΡΩΝ
Ενεργοποίηση Γενικού Εμπορικού Μητρώου
Αθήνα
Διορία 40 ημερών έχει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης προκειμένου να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ). Η διορία θεωρείται ασφυκτική από την κυβέρνηση, που σύμφωνα με πληροφορίες δρομολογεί διαδικασίες σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα για τη συλλογή και διαχείριση των απαραίτητων δεδομένων.
Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο άρχισε να δημιουργείται το 2003. Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε το 2004 και ψηφίστηκε τελικά το 2005 (Ν. 3419/2005). Ο νόμος αυτός προέβλεπε πως το ΓΕΜΗ θα έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο την 1.1.2007, εκτός εάν η προθεσμία αυτή παρατεινόταν με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης. Εκτοτε η ενεργοποίησή του μετατέθηκε τέσσερις φορές. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει πως μέχρι τον Μάρτιο του 2011 θα πρέπει να έχει προχωρήσει η ενεργοποίηση του ΓΕΜΗ, διαδικασία που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη από το 2010.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ
Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο
Αθήνα
Tην παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο αποφάσισε η Ε.Ε. καθώς δεν έχει τροποποιήσει τον νόμο που επιτρέπει σε ιδιώτες να αποκτούν μόλις το 20% εταιρειών «στρατηγικής σημασίας» του Δημοσίου.
Σύμφωνα με την Ε.Ε. η νομοθετική διάταξη, που υπάρχει στην Ελλάδα, περιορίζει την ικανότητα των πολιτών να αποκτούν μετοχές πάνω από 20% των παραπάνω εταιρειών (και κατά συνέπεια να συμμετάσχουν στις αποφάσεις), εάν πρώτα δεν έχουν πάρει την έγκριση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.
Η Ε.Ε. υποστηρίζει πως αυτή η διάταξη αντιτίθεται με την αρχή της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίου και είχε στείλει σχετική έκθεση στην Ελλάδα από τον Νοέμβριο του 2008.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, με αυτόν τον τρόπο αποτρέπονται μελλοντικοί επενδυτές από τη συμμετοχή τους στις εταιρείες, ενώ επίσης τα κριτήρια με τα οποία η Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφασίζει δεν είναι διαφανή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
Πρόγραμμα διαρθρωτικής
προσαρμογής επιχειρήσεων
Πάτρα
Ο  υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, παρουσίασε από την Αγορά Αργύρη της Πάτρας το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, επικεντρώνοντας στο Πρόγραμμα Διαρθρωτικής Προσαρμογής Επιχειρήσεων που απασχολούν από 1 – 49 εργαζομένους.
Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε., που είναι φορέας του Υπουργείου Εργασίας, με τις αιτήσεις να κατατίθενται από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι και τις 17 Μαρτίου μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ.
Σκοπός του Προγράμματος είναι η παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και κατάρτισης στις επιχειρήσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης επιχειρηματικότητας.
Το ύψος του  είναι 80.000.000 ευρώ και έχει δύο βασικούς άξονες:
α) Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε αυτό να αποκτήσουν νέα περιθώρια επιλογών και να στρέψουν προς νέες κατευθύνσεις τη δραστηριότητά τους.
β) Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις να δεχθούν την κατάλληλη κατάρτιση, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες της επιχείρησης και να εδραιώσουν τη θέση εργασίας.

ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ BUNDESBANK
Ο Γιενς Βάιντμαν θα
διαδεχθεί τον Αξελ Βέμπερ
Βερολίνο
Η  καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι ο μέχρι σήμερα οικονομικός της σύμβουλος Γιενς Βάιντμαν θα διαδεχθεί τον Αξελ Βέμπερ στο τιμόνι της κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας.
«Ο διορισμός του θα συμβάλλει στην υπεράσπιση των γερμανικών συμφερόντων και στο να παραμείνει προσηλωμένη η ΕΚΤ στην πολιτική της νομισματικής σταθερότητας», δήλωσε η καγκελάριος.
Ο 42χρονος Βάιντμαν, ο οποίος έχει ασκήσει σημαντική επιρροή στην πολιτική της Μέρκελ την τελευταία πενταετία, δεν αναμένεται να αποκλίνει από τις σκληροπυρηνικές αντιπληθωριστικές απόψεις του προκατόχου και πάλαι ποτέ μέντορά του, Αξελ Βέμπερ. Ο τελευταίος εγκαταλείψει το τιμόνι της Bundesbank τον Απρίλιο.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΙΣΕ
Εγκώμιο της Γερμανίας
για την ανάπτυξη
Βερολίνο
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ έπλεξε σε συνέντευξή του το εγκώμιο της Γερμανίας για την ανάπτυξή της, λέγοντας ότι είναι ´καλή για ολόκληρη την Ευρώπη´, ενώ ζήτησε παράλληλα να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.
´Η χώρα σας συλλέγει τους καρπούς των υπομονετικών προσπαθειών της και το ευρώ επωφελείται απ? αυτό. Μια ισχυρή Γερμανία είναι καλή για την Ευρώπη´, δήλωσε ο Τρισέ σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο σημερινό φύλλο της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας ´Ντι Τσάιτ´.
´Αν παρίστατο ανάγκη´, η Γερμανία ´θα είχε χωρίς καμιά αμφιβολία τα εργαλεία που χρειάζονται´ για να πατήσει φρένο, παρατήρησε ο Τρισέ, εκτιμώντας πάντως ότι η πρώτη οικονομία της Ευρώπης δεν έχει λόγο να θέτει στον εαυτό της το ερώτημα καθώς δεν παρατηρείται σ? αυτή καμιά ´υπερθέρμανση´.
´Ας είμαστε επιφυλακτικοί: μολονότι η Γερμανία έχει προχωρήσει πολύ, δεν έχει επανέλθει στα επίπεδά της προ της κρίσης´, πρόσθεσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ. ´Η αποκατάστασή της είναι εξαιρετική, ταχύτερη απ? ό,τι άλλων χωρών, όμως, πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθεί πλήρως´.
Ερωτηθείς, αν ´η απόσταση ανάμεσα σε μια Γερμανία που ενισχύεται και άλλες χώρες που εξασθενούν συνιστά απειλή για την ισορροπία στη ζώνη του ευρώ´, ο Τρισέ απάντησε: ´Οχι, δεν το πιστεύω´.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ζήτησε εξάλλου να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην ενίσχυση του συμφώνου σταθερότητας, χαρακτηρίζοντας ´ειρωνεία´ το γεγονός ότι μιλάμε σήμερα για ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας ενώ δεν έχουν κλείσει άλλα σημαντικά ζητήματα. ´Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό το σύμφωνο (ανταγωνιστικότητας που προτείνεται από το Βερολίνο και το Παρίσι). Αν ο στόχος του είναι να βελτιωθεί η λειτουργία της οικνομικής ένωσης χάρη σ? έναν καλύτερο συντονισμό και σε μια καλύτερη ολοκλήρωση, θα το υποστηρίξουμε´, δήλωσε ο Τρισέ, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση που είχε κάνει σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ´Weser Kurier´.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ
Αναγνώριση του χρόνου
σπουδών στις συντάξεις
Αθήνα
Οδηγίες για αναγνώριση του χρόνου σπουδών ως συντάξι?ου για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ εξέδωσε η διοίκηση του Ιδρύ?ατος.
Συγκεκριμένα:
* Τη συγκεκριμένη αναγνώριση μπορούν να ζητήσουν όσοι φοίτησαν σε Ανώτερες ή Ανώτατες Σχολές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου καθώς και όσοι σπούδασαν σε μέσες επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές, που έχουν αναγνωρισθεί από το κράτος, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας τους.
* Για την αναγνώριση απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόκτηση πτυχίου ή διπλώματος («δεν είναι δυνατή η αναγνώριση χρόνου σπουδών εάν δεν έχει αποκτηθεί πτυχίο ή δίπλωμα»).
* Ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται θα είναι ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά τον χρόνο αποφοίτησης.
Αν, κατά τον χρόνο φοίτησης υπάρχει ασφάλιση σε οποιονδήποτε φορέα, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος και η αναγνώριση θα γίνεται μόνο για τα κενά ασφάλισης χρονικά διαστήματα.
Για την αναγνώριση στον κύριο φορέα (ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) η εξαγορά θα είναι το 20% του 25πλασίου του κατώτατου ημερομισθίου (165 ευρώ τον μήνα). Για την αναγνώριση στον επικουρικό (ΕΤΕΑΜ), που είναι υποχρεωτική, η εξαγορά είναι 6% επί του 25πλασίου (49,5 ευρώ τον μήνα).
Ο αριθμός των δόσεων είναι ισάριθμος με τους αναγνωριζόμενους μήνες και αν πληρωθούν εφάπαξ εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης, παρέχεται έκπτωση 15%.

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΡΩΣΙΑ
Δεν αποχωρεί από τον πετρελαιαγωγό
Μόσχα
H  Ρωσία δεν αποχωρεί από το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αλλά θέλει να «ελαχιστοποιήσει» τα έξοδα γι? αυτόν, όπως τόνισε χθες ο εκπρόσωπος της ´Transneft´, Ιγκορ Ντεμίν, στο πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.
«Δεν σκοπεύουμε να διαλύσουμε την εταιρεία του σχεδίου, αλλά να ασχοληθούμε με την ελαχιστοποίηση των εξόδων», είπε ο κ. Ντεμίν, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Βουλγαρία έχει έως σήμερα το μεγαλύτερο χρέος στην κοινοπραξία του αγωγού.
Οπως είπε, «μετά απ? αυτήν σταμάτησε τη χρηματοδότηση και ο άλλος εταίρος, η Ελλάδα», με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση της Trans-Balkan Pipeline B.V. να γίνεται σήμερα μόνο από τη ρωσική πλευρά. Σύμφωνα με την ´Transneft´, το συσσωρευμένο χρέος της εταιρείας σε τρέχοντα έξοδα είναι 7,3 εκατ. ευρώ και της Ελλάδας ανέρχεται σε 1,269 εκατ. ευρώ.

Αύξηση 2% του ΑΕΠ
στο Βέλγιο το 2010

Κατά 0,3% αυξήθηκε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Βελγίου το τέταρτο τρίμηνο του 2010 συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο και κατά 1,8% συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής Τράπεζας της χώρας, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Το ΑΕΠ του Βελγίου αυξήθηκε 2% στο σύνολο του έτους, ανέφερε η κεντρική Τράπεζα.

Παράταση για την απογραφή
συνταξιούχων ΟΓΑ

Και νέα παράταση, τελευταία αυτή τη φορά, σύμφωνα με τη Διοίκηση του Οργανισμού, δίνει το Ταμείο των αγροτών για την απογραφή των συνταξιούχων του, έως τις 11 Μαρτίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου, ο ΟΓΑ δίνει τη δυνατότητα σε έναν μικρό αριθμό συνταξιούχων του (περίπου 20.000), που δεν πρόλαβαν να απογραφούν και να ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμής των συντάξεων του ΟΓΑ μέσα στις οριζόμενες ημερομηνίες (έως 11-02-2011), να καταθέσουν το «Απογραφικό Δελτίο» που τους έχει σταλεί από τον ΟΓΑ, σε κατάστημα Τράπεζας ή στα ΕΛΤΑ. που επιθυμούν να καταβάλλεται η σύνταξή τους μέχρι και 11 Μαρτίου 2011.

Συμφωνία συγχώνευσης
Χρηματιστηρίων

Το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ήλθε σε οριστική συμφωνία συγχώνευσης με την εταιρεία διαχείρισης του Χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης. Η νέα εταιρεία θα συσταθεί στο Αμστερνταμ και θα έχει εγγεγραμμένες στις αγορές της επιχειρήσεις συνολικής κεφαλαιοποίησης 15 τρισ. δολαρίων. Θα έχει δύο κεντρικά γραφεία, ένα στη Φρανκφούρτη και ένα στη Ν. Υόρκη. Από τις 17 θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της, οι δέκα θα καταληφθούν από στελέχη του Deutsche Boerse. Η νέα εταιρεία, το όνομα της οποίας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, θα έχει συνολικό ετήσιο τζίρο μεγαλύτερο των 20 τρισ. δολαρίων.

Πτώση της βιομηχανικής
παραγωγής στις ΗΠΑ

Απροσδόκητη πτώση εμφάνισε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, η Federal Reserve η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,1%, ενώ η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας μειώθηκε στο 76,1% από 76,2% τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο συνεχίζει να παραμένει κάτω από μέσο όρο του 80,6% για την περίοδο 1972 – 2009. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν αύξηση της παραγωγής κατά 1,2% αντί για άνοδο 0,8% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Στα 707 εκατ. ευρώ η αξία
των συναλλαγών

Αθήνα
Σημαντική αύξηση, στα 707 εκατ. ευρώ, παρουσίασε τον Ιανουάριο η αξία των συναλλαγών στην δευτερογενή αγορά των ελληνικών ομολόγων (ΗΔΑΤ), από 268 εκατ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα και 21,1 εκατ.ευρώ τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος στην εγχώρια αγορά ομολόγων οι τιμές των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να μειωθούν αναλόγως. Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 3τούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κατά 1,13% στο 13,20% στο τέλος Ιανουαρίου, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κατά 1,12% στο 11,43%. Μικρότερα κέρδη σημείωσαν οι τιμές των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων, όπως του 30ετούς, του οποίου η απόδοση περιορίστηκε κατά 0,68% στο 8,64%.
Η μέση διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου γερμανικού σημείωσε σημαντική αποκλιμάκωση στο 8,67% (867 μονάδες βάσης) από 9,06% που είχε διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο του 2010.
Μικτή πάντως ήταν η εικόνα τον πρώτο μήνα του 2011 στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Στις ΗΠΑ , οι τιμές των τίτλων μακροπρόθεσμης διάρκειας υποχώρησαν και οι αποδόσεις αυξήθηκαν, ενώ οι τίτλοι βραχυπρόθεσμης διάρκειας κατέγραψαν μικρά κέρδη. Στην Ευρωζώνη, οι τιμές των γερμανικών και γαλλικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν σημαντικές απώλειες, με τις αποδόσεις στις βραχυπρόθεσμες διάρκειες να ανέρχονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.
Επιπρόσθετα, στις ´περιφερειακές´ αγορές της Ευρωζώνης οι τιμές υποχώρησαν και οι αποδόσεις αυξήθηκαν ελαφρώς, με εξαίρεση τις τιμές των ελληνικών τίτλων, που κατέγραψαν σημαντικά κέρδη σε όλες τις διάρκειες.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Οριακή πτώση

Σε ήπιους τόνους πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών κινήθηκε σταθεροποιητικά, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε και ο τζίρος. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.618,98 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 1,61 μονάδων ή σε ποσοστό 0,10%. Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 753,83 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,18%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.696,18 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 0,21%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 303,10 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,73%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.703,91 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,12%.
Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 1.991,43 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,14%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της MIG (+3,53%), της ΔΕΗ (+1,67%), της Κύπρου (+1,27%) και της Τιτάν (+1,21%).
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Atebank (-3,75%), της Ελλάκτωρ (-3,05%) και της Βιοχάλκο (-2,46%).
85 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 69 πτωτικά και 59 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Επίλεκτος +18,60%, Ελεύθερη Τηλεόραση +18,52%, Ιλυδα +15,56% και Compucon +14,29%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ιντεάλ(κο) -9,20%, Αφοί Κορδέλλου -8,70%, Μπουτάρης (κ) -8,33% και Αθηνά -8,16%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 74,289 εκατ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Marfin Popular Bank με 2.618.059, Πειραιώς με 2.405.169, Εθνική με 2.175.763 και Δίας ΑΕΕΧ με 1.430.305 τεμάχια.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 15,879 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ με 7,099, Alpha Bank με 6,133 και ΟΤΕ με 4,588 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 64,097 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα