Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Διαφωνίες για τον μηχανισμό στήριξης

Βρυξέλλες
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Ευρωπαίος επίτροπος, Ολι Ρεν, με ´μήλον της Εριδος´ τις αλλαγές στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Ο κ. Ρεν τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και της μείωσης των επιτοκίων που πληρώνουν οι κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν τον Μηχανισμό, όμως ο Γερμανός υπουργός τάχθηκε κατά των συγκεκριμένων μεταβολών.
Ωστόσο ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να επιτευχθεί συμφωνία για ένα πακέτο μέτρων προς ενίσχυση της νομισματικής πολιτικής ως το τέλος Μαρτίου και πρόσθεσε  με έμφαση: «Πιθανόν να συζητήσουμε αν υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε σε πρόσθετα μέτρα για το EFSF μεσοπρόθεσμα, όμως οι αγορές είναι τόσο σταθερές που θα ήταν καλύτερα να μην τις ταράξουμε με συζητήσεις που δεν είναι αναγκαίες». «Θα τα συζητήσουμε αυτά αλλά είναι σαφές ότι δεν θα λάβουμε αποφάσεις», τόνισε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη δεν πρέπει να βιαστεί να αποσαφηνίσει τις αρμοδιότητες του EFSF.
Δεν χρειάζεται επί του παρόντος να αυξηθεί η «δύναμη πυρός» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής, τονίζει εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Tribune.
«Κατά την άποψή μας, δεν είναι αναγκαία επί του παρόντος η αύξηση της δυνατότητας δανεισμού του ΕΤΧΣ», είπε ο κ. Σόιμπλε στη συνέντευξή του προσθέτοντας ότι η συνεχής συζήτηση για το θέμα αυτό στέλνει «λάθος μηνύματα» στις αγορές, καθώς ενισχύει την κερδοσκοπική κινδυνολογία για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών στις χώρες της Ευρωζώνης.
Σε συνέντευξή της στο Spiegel, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζει, μεταξύ άλλων από την πλευρά της:
«Στην περίπτωση της Ελλάδας συζητάμε για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων. Αυτό οδηγεί στη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Το ίδιο ισχύει και όταν το Ταμείο διάσωσης παίρνει ομόλογα σε τιμές αγοράς ή όταν θέτει στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης χρήματα προκειμένου να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα. Ολες οι εκδοχές σημαίνουν ότι οι πιστωτές θα χάσουν μέρος των απαιτήσεών τους».
Η Γαλλίδα υπουργός εκτιμά ότι η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών «θα εξαρτηθεί από τι κατά πόσο η Ελλάδα αλλά και η Ιρλανδία θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν απέναντι σε εμάς, στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ. Η αξιοπιστία αυτών των χωρών εξαρτάται κατά πολύ από το αν θα κρατήσουν τον λόγο τους. Μέχρι τώρα όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά».
Στα πρότυπα του ΔΝΤ
ο Μηχανισμός Στήριξης
Εν τω μεταξύ, στα πρότυπα του ΔΝΤ σχεδιάζει η Κομισιόν τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης για την Ευρωζώνη (EMS), που θα αντικαταστήσει το προσωρινό ταμείο «διάσωσης» (EFSF) το 2013, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική πολιτική επιθεώρηση Der Spiegel.
Ο Μηχανισμός θα μπορεί, σύμφωνα με τα σχέδια της Κομισιόν, να αγοράζει κρατικά ομόλογα, ενώ στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα μέτρα που θα αποτελούν την «περιεκτική απάντηση» της ΕΕ στην κρίση χρέους.
Ο Μηχανισμός θα διαχειρίζεται 500 δισ. ευρώ για τις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση και το αποθεματικό κεφαλαίων του ταμείου του θα ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ. Τα ποσά θα καταβληθούν από τα κράτη -μέλη αναλόγως με το ποσοστό συμμετοχής τους στην ΕΚΤ. Αποστολή του Μόνιμου Μηχανισμού θα είναι να σταθεροποιεί το ευρώ και να βοηθά τις υπερχρεωμένες χώρες με τη χορήγηση βραχυπρόθεσμων ή μεσοπρόθεσμων δανείων.
Η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε αναδιάρθρωση χρέους, την οποία απαιτεί με έμφαση η γερμανική κυβέρνηση, προβλέπεται σε ηπιότερη μορφή. Το Spiegel παραπέμπει σε έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο αναφέρει ότι τα κράτη που έχουν πρόβλημα θα πρέπει να ξεκινούν «έγκαιρα διάλογο» με τους πιστωτές τους για την εκούσια συμμετοχή των πιστωτών στα μέτρα εξυγίανσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα