Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο

Αθήνα
Μείωση της τάξεως του 5,2% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο του 2010, έναντι πτώσης 7,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο του 2010 η πτώση του βιομηχανικού προϊόντος είχε διαμορφωθεί σε 4,2% και 7,1% αντίστοιχα.
Η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε κατά 4% έναντι πτώσης 6,5% τον Νοέμβριο του 2010.
Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2009, παρουσίασε μείωση κατά 5,7%, έναντι μείωσης 9,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.
Η μείωση του γενικού δείκτη κατά 5,2%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2009, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:
α) Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων κατά 7,8%.
Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των 2ψηφίων κλάδων: Αντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.
β) Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 4%.
Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των 2ψηφίων κλάδων: Κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης, μη μεταλλικών ορυκτών και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.
γ) Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 8,8%.
δ) Στη μείωση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 0,9%.
Η μείωση του Γενικού Δείκτη κατά 5,7% της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2009, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:
1) Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων κατά 6,6%.
2) Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 4,8%.
3) Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 9,2%.
4) Στην αύξηση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 0,7%.
«Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής συνεχίζεται με βραδύτερο ρυθμό τον Δεκέμβριο εξαιτίας της καλύτερης εικόνας που συνεχίζουν να παρουσιάζουν κλάδοι με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως των βασικών μετάλλων, των χημικών και σε κάποιο βαθμό των τροφίμων. Η πορεία των πρόδρομων δεικτών υποδηλώνει περαιτέρω σταθεροποίηση του βιομηχανικού κλάδου τους επόμενους μήνες, αν και οι υποκλάδοι που βασίζονται περισσότερο στην εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσουν να δέχονται ισχυρή πίεση στο πρώτο εξάμηνο του 2011», σχολίασε στο Reuters ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Ν. Μαγγίνας.
Η βιομηχανία αντιστοιχεί στο 15% περίπου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, με την μεταποίηση να αντιστοιχεί ελαφρώς σε πάνω από το 11% του ΑΕΠ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα