Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Από τα Χανιά ξεκίνησαν οι μετανάστες

Ηταν 15, έγιναν 300! Η απόφαση απεργίας πείνας των 300 μεταναστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που ζητούν άδεια παραμονής καθώς ´κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος´, έχει τις ρίζες της στην επαρχία και ειδικά στα Χανιά από όπου προέρχονται οι 220.
Εδώ, το 2008 έγινε η πρώτη στην Ελλάδα μαζική απεργία πείνας μεταναστών με αίτημα να τους δοθεί άδεια παραμονής. Ηταν τον Νοέμβριο του 2008. Και ήταν, τότε, δεκαπέντε οι μετανάστες που είχαν κατασκηνώσει έξω από τα γραφεία της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) στο κέντρο των Χανίων έχοντας στο πλευρό τους ομάδες, συλλογικότητες και οργανώσεις. Εκείνοι μετά από 26 μέρες απεργίας πείνας κι αφού κάποιων η υγεία κινδύνεψε, έλαβαν άδεια παραμονής.
Εκείνη η απεργία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του μεταναστευτικού κινήματος στην πόλη. Αλλωστε, εδώ δραστηριοποιούνται τρεις συλλογικότητες για τα δικαιώματα των μεταναστών.
Εδώ, εξάλλου, έχουν γίνει πορείες με μεγάλη συμμετοχή μεταναστών.
Πριν από αρκετούς μήνες, εκατοντάδες μετανάστες στα Χανιά, που έκαναν δουλειές του ποδαριού σε μια προσπάθεια επιβίωσης, είχαν αρχίσει συζητήσεις μεταξύ τους ως προς το τι να κάνουν για να πάρουν την πολυπόθητη άδεια, η οποία θα τους επιτρέψει από το να μείνουν στην Ελλάδα ή να γυρίσουν κάποια στιγμή στην πατρίδα τους μέχρι το να κινηθούν ελεύθερα στην Ευρωπαική Ενωση.
Την απόφαση να προχωρήσουν σε απεργία πείνας την έλαβαν κατά τις συζητήσεις τους σε πάρκα και πλατείες της πόλης! Και στη συνέχεια ζήτησαν και έλαβαν τη στήριξη του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης. Ετσι, προ ημερών ακτοπλοϊκώς αφίχθησαν στην Αθήνα για να κατευθυνθούν οι περισσότεροι στη Νομική και 50 στη Θεσσαλονίκη.
Το μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Ρούσσα Μαρκάκη, εξηγεί στα ´Χ.Ν.´:
´Στα Χανιά έγινε το 2008 η απεργία πείνας από 15 μετανάστες με κάποιους από αυτούς να είναι μέλη του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης. Η απεργία, κατά τη διάρκεια των 26 ημερών που είχε κρατήσει, πλαισιώθηκε από πάρα πολλούς μετανάστες, δίπλα στους 15 αλλά και από ντόπιους αλληλέγγυους. Αρα, έχουμε ένα καλό αγωνιστικό προηγούμενο. Και ακόμα ένα: Οταν πριν από ενάμιση χρόνο ψηφίστηκε η ντιρεκτίβα της Ευρωπαικής Ενωσης, τα Χανιά ήταν η μόνη πόλη με τόσο μεγάλη αντίδραση: Είχαμε 1.000 μετανάστες στον δρόμο ενάντια σε αυτή τη ντιρεκτίβα. Δεν είναι τυχαίο, δηλαδή, το γεγονός ότι από εδώ ξεκίνησαν οι συζητήσεις για να οργανωθεί μία σοβαρή αντίδραση σε αυτή την κατάσταση´.
Και έτσι φτάσαμε στο σήμερα.
Η κυρία Μαρκάκη επισημαίνει:
´Οι συζητήσεις των μεταναστών ξεκίνησαν σε πάρκα της πόλης μέχρι να καταλήξουν σε ποια μορφή αγώνα θα προχωρήσουν. Οταν αποφάσισαν αυτοί οι άνθρωποι που ήταν πολλοί, ότι θέλουν να κάνουν απεργία και ζήτησαν  από το Φόρουμ αλληλεγγύη, εμείς σαν Φόρουμ εξηγήσαμε ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, όμως η απόφασή τους είχε ήδη παρθεί. Είχαν αρχίσει ήδη να έρχονται σε επαφή με άλλες κοινότητες σε άλλες πόλεις και γι? αυτό η κινητοποίηση αυτή κατέληξε να πάρει αυτόν τον πανελλαδικό χαρακτήρα. Είναι άνθρωποι που  ζουν χρόνια στην Ελλάδα, έχουν καταθέσει αιτήσεις πολιτικού ασύλου που έχουν απορριφθεί, με τη διαδικασία του 2005 και πήραν απορριπτικές αιτήσεις. Εχουν προσφύγει πάρα πολλές φορές στη Δικαιοσύνη προσπαθώντας να αποδείξουν ότι ήρθαν πριν από τις 31/12/2004. Είναι άνθρωποι που ζουν, εργάζονται στις πόλεις μας, μέσα στην Ελλάδα. Είναι άνθρωποι που όταν μας βολεύει να τους χρησιμοποιούμε είναι μια χαρά -ας θυμηθούμε την Ολυμπιάδα- όταν δεν μας βολεύει, θέλουμε να τους πετάξουμε´.
Για τη μεταφορά τους στην Αθήνα, ´υπήρχε μεγάλη βοήθεια από πάρα πολλούς αλληλέγγυους ανθρώπους, συλλογικότητες, γιατί όταν απευθύνθηκαν στο Φορουμ Μεταναστών Κρήτης οι άνθρωποι αυτοί, εμείς τους είπαμε: Είμαστε μαζί σας, θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε, χρειαζόμαστε κι άλλοι, πρέπει να γίνουμε πολλοί όμως. Από τις διαδικασίες τους, λοιπόν, επιλέχτηκαν οι 300. Αν δεν έβαζαν ένα όριο θα ήταν 1.300. Οπως επίσης και το Φόρουμ μόνο του δεν θα μπορούσε να οργανώσει μια τέτοια μεγάλη αλληλεγγύη. Εδώ και δύο μήνες έχουν δημιουργηθεί Πρωτοβουλίες Αλληλεγγύης, στις οποίες συμμετέχουν πολλές ομάδες, συλλογικότητες και πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι ταξίδεψαν μαζί τους για την Αθήνα, στον Πειραιά μας περίμεναν επίσης πολλοί άλλοι αλληλέγγυοι και όλοι μαζί πήγαμε στη Νομική´.
Καταλήγοντας η κυρία Μαρκάκη τονίζει:
´Με τη νομιμοποίηση λύνονται πάρα πολλά προβλήματα. Ο κόσμος που δεν έχει δουλειά, θα έχει την ευκαιρία είτε να γυρίσει στην πατρίδα του είτε να προσπαθήσει να πάει σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης´.
Χθες το βράδυ έγινε στα Χανιά συγκέντρωση υπέρ των 300 μεταναστών που ξεκίνησαν την απεργία πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τη συγκέντρωση οργάνωσε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χανίων.
Σημειώνεται ότι από τους 300, οι 220 απεργοί προέρχονται από τα Χανιά και μετέβησαν ακτοπλοϊκώς στις δύο πόλεις. Οι 170 μετέβησαν στην Αθήνα και οι υπόλοιποι 50 στη Θεσσαλονίκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα