Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΙΘΑΝΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Εσοδα 206 εκατ. ευρώ από προκαταβολές της περαίωσης

Αθήνα
Στα 206 εκατ ευρώ ανέρχονταν τα έσοδα που είχε εισπράξει το Δημόσιο μέχρι την Τρίτη από την προκαταβολή για την υπαγωγή στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Την Πέμπτη είναι η τελευταία μέρα για την υπαγωγή στη ρύθμιση, με βάση την προθεσμία που έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αποφασιστεί παράταση της προθεσμίας, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στους φορολογούμενους.
Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα, Πέμπτη και αφού συνεκτιμηθούν από την ηγεσία του Υπουργείου τα δεδομένα σχετικά με τις εισπράξεις και την προσέλευση των φορολογούμενων.
Στο Υπουργείο εκφράζουν την ικανοποίησή τους σχετικά με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και τη συμβολή τους στην αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Σημειώνουν δε ότι στην αύξηση των εσόδων του 2010 θα προσμετρηθούν και τα έσοδα από την καταβολή της επόμενης δόσης της ρύθμισης, τον Δεκέμβριο.

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Αυξημένο κατά 5% το ´καλάθι της νοικοκυράς´

Αθήνα
Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν οι καταναλωτές τον φετινό Οκτώβριο για να… γεμίσουν το οικογενειακό καλάθι, το οποίο σκαρφάλωσε στα 2.116,06 ευρώ, όταν το 2009 κόστιζε 2010,42 ευρώ. Η αύξηση άγγιξε το 5% και υπολογίζεται στα 150,64 ευρώ.
Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ), τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός, η τιμή των οποίων αυξήθηκε κατά 18%. Ιδιο ποσοστό αύξησης παρατηρείται και στον τομέα των μεταφορών, ενώ ο τομέας της στέγασης αυξήθηκε κατά 6%.
Κατά 3% αυξήθηκαν οι τιμές σε ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια και στον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης. Αύξηση 2% παρατηρείται στα τρόφιμα και στα μη αλκοολούχα ποτά, στα διαρκή αγαθά, στα είδη νοικοκυριού, στις υπηρεσίες και στις επικοινωνίες.
Ο τομέας της Υγείας και της Εκπαίδευσης παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ κατά 1% αυξήθηκε ο τομέας της αναψυχής και οι πολιτιστικές δραστηριότητες.

ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ
Υπερίσχυση επιχειρησιακών συμβάσεων ζητά η τρόικα

Aθήνα
Στην αρχική τους θέση ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει να κατισχύουν των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επέμειναν οι ελεγκτές της τρόικας στη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.
Το Υπουργείο τόνισε ότι οι κλαδικές συμβάσεις δεν ευθύνονται για τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας πως δεν είναι αντίθετο στις επιχειρησιακές συμβάσεις αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις. Οι ελεγκτές θα μελετήσουν τα στοιχεία που τους δόθηκαν και θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση.
Η περιστολή των δαπανών στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της τρόικας με τον υπουργό Υποδομών. Ο υπουργός ξεκαθάρισε στους ελεγκτές ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. «Όσο είμαι εγώ εδώ δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις από τις ΔΕΚΟ που εποπτεύει το Υπουργείο μου», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ρέππας, σημειώνοντας ότι πριν καταλήξουμε στις αποφάσεις, έχουμε ζυγίσει κάθε βήμα, ώστε να μην αναγκαστούμε να κάνουμε πίσω.
Αλλαγές στο Μνημόνιο ζητεί η ΕΣΕΕ
Στο μεταξύ, σχέδιο ανάπτυξης εμπορικής πολιτικής και όχι έκτακτα μέτρα ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) από την κυβέρνηση και την τρόικα. Η ΕΣΕΕ, με την ευκαιρία της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, απέστειλε στα μέλη της επικαιροποιημένο υπόμνημα, το οποίο κοινοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού, στα Υπουργεία Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εργασίας καθώς και στους αρχηγούς των κομμάτων.
Στο σχετικό υπόμνημα επισημάνθηκαν 12 βασικά σημεία, τα οποία συγκλίνουν στην ανάδειξη της αποδιάρθρωσης της αγοράς και σε προτάσεις βελτίωσής της, αφού το 2011 προβλέπεται να είναι το έτος της πιο βαθιάς ύφεσης.
Η ΕΣΕΕ θεωρεί απαραίτητη αναγκαιότητα τον εξορθολογισμό λειτουργίας του κράτους, όμως με την αξιοποίηση και αναδιάταξη του προσωπικού, ώστε να αποτελέσει αρωγό της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Τάσσεται υπέρ των παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ αλλά και μιας κοινής προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης  επιμέρους όρων του Μνημονίου.
?
ΓΙΑ ΤΟ 2011
Φιλόδοξο το πρόγραμμα
αποκρατικοποιήσεων

Αθήνα
Σε έσοδα μεγαλύτερα του 1 δισ. ευρώ στοχεύει η Κυβέρνηση από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2011, σε μια προσπάθεια να υπερκαλύψει τους ετήσιους στόχους του Μνημονίου. Το Υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια Υπουργεία θεωρούν πως οι αποκρατικοποιήσεις έχουν και θεσμικό χαρακτήρα, καθώς μπορούν υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις να ενισχύσουν το επενδυτικό κλίμα και να στηρίξουν την αγορά εργασίας.
Ηδη, η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών για την υλοποίησή των πολιτικών αποφάσεων που έχει λάβει από τον περασμένο Ιούνιο η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, διορίζοντας συμβούλους για την κάθε περίπτωση και προετοιμάζοντας το έδαφος για κάθε αποκρατικοποίηση. Οι στόχοι από τις αποκρατικοποιήσεις θα περιγράφονται αναλυτικά στον Προϋπολογισμό 2011 που θα κατατεθεί σήμερα, Πέμπτη, στη Βουλή.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2011 προβλέπει τη διάθεση συμμετοχών στις εταιρείες ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ΕΑΒ, ΟΔΙΕ, Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ΕΛΤΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και συμβάσεις παραχώρησης σε οδούς και λιμάνια, αλλά και την διάθεση μέρους του ψηφιακού φάσματος συχνοτήτων.
Η κυβέρνηση θα παρατείνει την άδεια εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στη Hochtief, ενώ σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία, θα επιδιώξουν την είσοδο ενός ακόμη στρατηγικού επενδυτή, μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Ήδη, εξέφρασε ενδιαφέρον η γερμανική εταιρεία διαχείριση αεροδρομίων Fraport. Όσον αφορά στα ΕΛΤΑ εξετάζεται η διάθεση μεγάλου ποσοστού (39%), ενώ δεν έχει αποφασιστεί εάν θα εκχωρηθεί και το management στον ιδιώτη, καθώς και το εάν στην αποκρατικοποίηση θα συμπεριληφθεί η ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές.

Υποχώρησε ο ρυθμός
χορήγησης δανείων
Η συνολική πιστωτική επέκταση στη χώρα επιβραδύνθηκε στο 5,7% τον Αύγουστο, σε ετήσια βάση, από 6,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιεύθηκαν χθες.
Η πιστωτική επέκταση στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά κατρακύλησε στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο του 1,4% από 2,2% τον προηγούμενο μήνα και 2,6% τον Ιούνιο.

Προς τελική απόφαση
για Olympic – Aegean
Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ προσπαθούν να βρουν την πλέον ενδεδειγμένη λύση αναφορικά με την προτεινόμενη συγχώνευση της Aegean Airlines και της Olympic Air, πριν επικυρώσουν τη συμφωνία, δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια. «Εντοπίζουμε κάποιες δυσκολίες, είμαστε σε επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές, έχουμε ακόμα χρόνο για την εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης. Επεξεργαζόμαστε την τελική μας απόφαση σε στενή συνεργασία με τα εμπλεκόμενα μέρη για να βρούμε μια επαρκή λύση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Αλμούνια.  Η Κομισιόν θα πρέπει να έχει αποφασίσει για το θέμα μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Στα 100 δισ. ευρώ το σχέδιο
ευρω-στήριξης της Ιρλανδίας
Λονδίνο
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν θέσει το πλαίσιο, για ένα σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας, το ύψος του οποίου μπορεί να φτάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας από τις Βρυξέλλες, ότι είναι δύσκολο να πιστέψει πως η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί βοήθεια για να αντιμετωπίσει τα δημόσια οικονομικά της, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones.
«Προσωπικά, είναι δύσκολο να πιστέψω ότι η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί εξωτερική οικονομική βοήθεια», είπε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν την Ιρλανδία να δεχθεί την ένταξη της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το 5,02% της ΕΧΑΕ ελέγχει
η Franklin Templeton Investments
Σημαντική θέση στη μετοχή της ΕΧΑΕ έχει «χτίσει» ο «γκουρού» των αγορών, Μαρκ Μόμπιους, ο οποίος είναι από τους πρώτους ξένους επενδυτές που «ανακάλυψαν» το ελληνικό χρηματιστήριο στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η Franklin Templeton Investments Corp., επικεφαλής της οποίας είναι o Μαρκ Μόμπιους, γνωστοποίησε ότι στις 12 Νοεμβρίου προέβη σε αγορά κοινών ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών της ΕΧΑΕ.
Μετά την ανωτέρω αγορά, η Templeton κατέχει έμμεσα 5,02% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ (από 4,99% προ της συναλλαγής).

ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ G20
Ενημέρωση Σαρκοζί
από τον Στρος Καν
Παρίσι, Γαλλία
Συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ντομινίκ Στρος-Καν είχε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ώστε να ενημερωθεί για το πρόγραμμα της γαλλικής προεδρίας στη G20, αν και εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012, οπότε οι δύο άνδρες φέρονται ως οι πιθανότεροι μονομάχοι, υπάρχει και εσωτερικό πολιτικό ενδιαφέρον.
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη καθορίσει τους τρεις κυριότερους άξονες για τη θητεία του: τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος, την καταπολέμηση της αστάθειας των τιμών των πρώτων υλών και τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
Σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιόφωνο ο επικεφαλής του ΔΝΤ αναγνώρισε ότι ο Νικολά Σαρκοζί «έχει βάλει τον πήχη ψηλά» για τη G20. Καθώς το ΔΝΤ είναι στο κέντρο του μηχανισμού (της οικονομικής και χρηματοδοτικής ρύθμισης) θα πρέπει να μιλούμε και να βλεπόμαστε συχνά για την οργάνωση των συναντήσεων καθ? όλη τη διάρκεια του έτους εξήγησε ο κ. Στρος-Καν. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη τηλεοπτική του συνέντευξη προχθές δήλωσε ότι δεν έχει «κανένα πρόβλημα» να συνεργασθεί με τον διευθυντή του ΔΝΤ υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητά του στο ΔΝΤ.
Σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2012 ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ότι θα αποφασίσει για την υποψηφιότητά του το φθινόπωρο του 2011, όμως πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τη νέα κυβέρνηση ήδη τοποθετεί σε παράταξη μάχης τα σημαντικότερα μέλη του κόμματος.
Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, τον οποίο οι σφυγμομετρήσεις δίνουν νικητή στην περίπτωση που κατέβει με το σοσιαλιστικό κόμμα στις εκλογές, αποφεύγει να κάνει την παραμικρή δήλωση για το εάν θα συμμετέχει ή όχι. Η θητεία του στο ΔΝΤ λήγει το φθινόπωρο του 2011 και δηλώνει ότι το Ταμείο «καταλαμβάνει όλο τον χρόνο μου».

Αρνητικό κλίμα
Σε αρνητικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στην αγορά είναι και το γεγονός ότι η αναλογία κερδισμένων προς τις χαμένες μετοχές διαμορφώθηκε στο 1 προς 4, ενώ το οποίο επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε λίγους επιλεγμένους τίτλους.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.464,68 μονάδες σημειώνοντας πτώση 29,49 μονάδων, ή σε ποσοστό 1,97%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 692,59 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,82%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.539,20 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 2,02%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 263,98 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,25%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.561,10 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,83%.
Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 1.827,81 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,85%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδη σημείωσαν η Motor Oil(+1,88%), ο ΟΤΕ(+1,63%) και η Πειραιώς (+0,98%).
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Coca Cola 3E (-5,12%), της Ελλάκτωρ (-4,72%), της Eurobank (-3,57%) και του ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου             (-3,37%). Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε κάτω από τα 7 ευρώ, με πτώση 1,57%.33 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 131 πτωτικά και 48 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές:Vell Group +11,11%, Βιοτέρ +10,53%, Ακρίτας +9,62%, Παΐρης +9,09%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Altec               -16,67%, ΑΕΓΕΚ(κο) -12,00%, Τζιρακιάν (κ) -10,00% και Αττικές Εκδόσεις -9,72%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 81,880 εκατ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών:Eθνική με 3.896.320 τεμάχια, MIG με 2.447.686, Κύπρου με 2.141.954 και Alpha Bank με 1.484.772 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 27,097 εκατ. ευρώ, ΟΤΕ με 7,330, Alpha Bank με 6,775 και Κύπρου με 6,431 εκατ.ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 55,312 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα