Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ανησυχία για νέα σκληρά μέτρα

Στα επίπεδα του 9,2% με 9,3% τοποθετεί το έλλειμμα του 2010 κυβερνητικό στέλεχος με δηλώσεις του στο Reuters, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης, αφού -όπως τόνισε- δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί κάποια μεγέθη.
Η διεύρυνση, σε σχέση με τους στόχους του μνημονίου για έλλειμμα 8,1%, οφείλεται εν πολλοίς στην αναθεώρηση – μαμούθ του περσινού ελλείμματος που, σύμφωνα με το Reuters αλλά και τους “Financial Times”, θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 15,5% του ΑΕΠ, αλλά και στην υστέρηση των φετινών φορολογικών εσόδων, εξέλιξη που όπως όλα δείχνουν θα φέρει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, κυρίως στο σκέλος των δαπανών.
Αυτό ξεκαθάρισε με δηλώσεις του το προηγούμενο διήμερο από το Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί 5,5 μονάδες χαμηλότερα από πέρυσι, ενώ μιλώντας στο Sky News παραδέχθηκε ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων, ξεκαθάρισε όμως ότι στις συζητήσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα με την τρόικα, στο τραπέζι θα τεθούν μόνο μέτρα περιορισμού της σπατάλης και όχι μέτρα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων.
Κι ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένονται στις 15 Νοεμβρίου, στην Αθήνα βρίσκονται ήδη κλιμάκια διεθνών οίκων αξιολόγησης, με στόχο την επαναξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με βάση την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης με στελέχη της Fitch και σύμφωνα με πληροφορίες, προς συζήτηση τέθηκαν οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή πόσο γρήγορα μπορούμε να βγούμε από την ύφεση.
Τα στελέχη της Fitch φέρεται να ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο λεπτομέρειες για τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, η οποία θεωρείται μια από τις εστίες αδυναμιών του προϋπολογισμού, καθώς και για την επικείμενη αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος και τις επιπτώσεις στο φετινό έλλειμμα.
Εντός των ημερών θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και με κλιμάκια άλλων οίκων αξιολόγησης και το αποτέλεσμα των επαφών αυτών θα αποτυπωθεί σε εκθέσεις σχετικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας μας καθώς και… στα ταμπλό των διεθνών αγορών.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε την Τετάρτη και με τον ειδικό γραμματέα των ΔΕΚΟ, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι ΔΕΚΟ θα είναι το πρώτο… “θύμα” των δραστικών περικοπών που επίκεινται.
Να σημειωθεί ότι στις αρχές Δεκεμβρίου πρόκειται να παραδοθεί στα χέρια του υπουργού Οικονομικών η έκθεση-μελέτη για τις ΔΕΚΟ από οίκο ιδιωτικών συμβούλων. Την ίδια ώρα, πάντως, φουντώνουν οι συζητήσεις ότι στις δραστικές περικοπές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, θα περιλαμβάνονται και απολύσεις προσωπικού, γεγονός το οποίο προς το παρόν διαψεύδει η κυβέρνηση, αλλά όχι και με τόσο πειστικό τρόπο.
Tο έλλειμμα
Τo δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 θα αναθεωρηθεί ανοδικά στα επίπεδα του 9,2% με 9,3% του ΑΕΠ, λόγω της υστέρησης που σημειώνεται στα έσοδα και της επίπτωσης από την ανοδική μεταβολή του περυσινού ελλείμματος, όπως φέρεται να είπε το κυβερνητικό στέλεχος στο Reuters.
Βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2011, το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλεπόταν να ανέλθει στο 7,8% του ΑΕΠ φέτος από 13,8% πέρυσι.
«Το έλλειμμα για το 2010 θα αναθεωρηθεί ανοδικά. Θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 9,2 με 9,3% του ΑΕΠ. Τα νούμερα δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα και ίσως υπάρξουν κάποιες μικρές αποκλίσεις», φέρεται να είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 εκτιμούμε ότι θα ανέλθει στα επίπεδα του 15,5% του ΑΕΠ μετά την αναθεώρηση της Eurostat με μια απόκλιση της τάξεως του 0,1 – 0,2 (ποσοστιαίων μονάδων)», προσέθεσε.  Σημειώνεται ότι από το Υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι δεν έχει γίνει κάποια δήλωση στο Reuters.
H Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα νέα αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας για την περίοδο 2006 – 2009.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα, η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση των ελλειμμάτων δημόσιων επιχειρήσεων στην γενική κυβέρνηση καθώς και στην επανεκτίμηση του αποτελέσματος των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι πλέον εμφανίζουν έλλειμμα έναντι πλεονάσματος, βάσει προηγούμενων εκτιμήσεων.
Σημειώνεται ότι αργότερα εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2010. Τα έσοδα εκτιμάται ότι σημείωσαν αύξηση 3,6%, έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 8,7%. Στα ταμεία του δημοσίου εισέρρευσαν τον Οκτώβριο έσοδα 4,43 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα στο 10μηνο οι συνολικές εισπράξεις να ανέλθουν σε 40,985 δισ. ευρώ.  Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού θα εμφανίζονται μειωμένες, αλλά θα υπολείπονται του ετήσιου στόχου που αναφέρεται σε ποσοστιαία μείωση 7,8%.
Ο Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Για κρυφή ατζέντα κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ επισημαίνοντας πως αμέσως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε νέα μέτρα.
Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι η πολιτική του κ. Παπανδρέου, μας πάει κατευθείαν στα βράχια και για αυτό και ζήτησαν με την ψήφο τους, αλλαγή πορείας. 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα