Μουσείο Τυπογραφείας

Εκτιμήσεις για ελληνική οικονομία

Αθήνα
Προκειμένου να δοθεί σοβαρή προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι επενδύσεις του ΕΣΠΑ (η είσπραξη των σχετικών επιχορηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο για δεύτερο συνεχόμενο έτος) και να προωθηθούν οι συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), οι ιδιωτικοποιήσεις και η εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank.
Η πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά -3% το 2011 δεν συμβαδίζει με τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας. Η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά -3,4% το 2010, θα αποτελέσει μια πολύ χαμηλή βάση που θα περιορίσει το ποσοστό περαιτέρω υποχώρησης το 2011. H πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2011 εκτιμάται στο -2,5%. Επίσης, η αύξηση των εξαγωγών θα είναι πολύ μεγαλύτερη το 2011, μετά τη μικρή αύξησή τους (κατά 1%) το 2010, και θα έχει μεγαλύτερη θετική επίπτωση στην αύξηση του ΑΕΠ. Αντίθετα, η πτώση των επενδύσεων σε πραγματικές τιμές στην περίοδο 2008 – 2010 ήταν τόσο μεγάλη (από 42 δισ. ευρώ το 2007 σε 29 δισ. ευρώ το 2010) ώστε η περαιτέρω πτώση τους το 2011 να είναι φυσιολογικά περιορισμένη. Η πτώση αυτή θα περιορισθεί και λόγω της αναγκαίας εντατικοποίησης της προσπάθειας για υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, τη σταδιακή προώθηση των ΣΔΙΤ και την αύξηση των επενδύσεων στην ενέργεια και σε άλλους τομείς, εκτιμούν οι αναλυτές της Τράπεζας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.