Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έφτασε χθες στο Κόσοβο για διήμερη επίσημη επίσκεψη. Η επίσημη τελετή υποδοχής έγινε έξω από το κτήριο της κυβέρνησης του Κοσόβου στην Πρίστινα, όπου τον κ. Ερντογάν υποδέχθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.
Μετά τη συνάντηση με τον Θάτσι, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με τον εκτελών χρέη προέδρου Δημοκρατίας, πρόεδρο της βουλής, Γιακούπ Κρασνίτσι. Το απόγευμα ο κ. Ερντογάν επισκέφτηκε την πόλη Πρίζρεν και μίλησε σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης. Στην περιοχή του Πρίζρεν υπάρχει μεγάλη τουρκική μειονότητα και ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε με εκπροσώπους της, ενώ επισκέφτηκε και το χωριό Μαμούσι όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι τουρκικής εθνότητας.
Η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα, μετά το Αφγανιστάν, που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η Άγκυρα επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Οι άριστες σχέσεις που έχει η Τουρκία με το Κόσοβο και η σημαντική βελτίωση των σχέσεων με τη Σερβία, καθιστούν την Άγκυρα παράγοντα επίλυσης των ανοιχτών ζητημάτων.
Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ δύο διαμετρικά αντίθετων πολιτικών προσεγγίσεων στο θέμα του Κοσόβου. Στις 21 Μαΐου ο Ερντογάν κατά τη συνάντηση του με τον Χασίμ Θάτσι στην Άγκυρα ανέλαβε να προωθήσει διεθνώς την ανεξαρτησία του Κοσόβου και μάλιστα, όπως είχε τότε ανακοινωθεί, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους πολιτικούς ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, του Κατάρ, της Συρίας, της Λιβύης και της Ελλάδας ζητώντας να αναθεωρήσουν τη στάση τους στο ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου.
Δύο μήνες αργότερα, στις 12 Ιουλίου, ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στη Σερβία δήλωνε, μετά τη συνάντηση με τον Τάντιτς, ότι «το Βελιγράδι είναι ο καλύτερος φίλος της Άγκυρας». Ειδικά στο ζήτημα του Κοσόβου προσφέρθηκε τότε να αποτελέσει το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Η χθεσινή επίσκεψη του Ερντογάν στο Κόσοβο, κατά την εκτίμηση Σέρβων πολιτικών αναλυτών, δηλώνει, ακριβώς, την πρόθεση της Άγκυρας να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στον χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας και να καταστεί σημαντικός παράγοντας των εξελίξεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα