Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Θετικό το κλίμα Ελλάδας – Τουρκίας

Σαγκάη
Θετικό χαρακτήρισε το κλίμα που επικρατεί στις συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ´δεν πρέπει να έχουμε και την προσδοκία ότι αύριο κιόλας θα έχουμε κάτι. Πρέπει να στρώσουμε τον δρόμο της ειρήνης´.
Σε δηλώσεις του από τη Σαγκάη της Κίνας όπου βρίσκεται, ο Τούρκος υπουργός ρωτήθηκε για το Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι μετά τις πολιτικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών από τον περασμένο Μάιο, «ξεκίνησαν και πάλι οι διερευνητικές επαφές που είχαν διακοπεί και δεν προχωρούσαν με τον επιθυμητό ρυθμό».
«Οι συνομιλίες αυτές προχωρούν αμοιβαία με καλοπροαίρετο τρόπο και σύμφωνα με την αντίληψη συμβιβασμού. Εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών. Αποδίδουμε σημασία όχι στο να έρχονται για διάφορους λόγους αντιμέτωπες οι αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή αυτή αλλά στη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, προκειμένου να οικοδομηθεί μόνιμη ειρήνη στο Αιγαίο, θα πρέπει να επικρατήσει νέα αντίληψη στην περιοχή.
«Είμαστε ικανοποιημένοι επειδή βλέπουμε ότι η αντίληψη αυτή έχει αρχίσει σιγά – σιγά να ισχύει. Φυσικά είναι δύσκολο. Πρέπει να δεχθούμε ότι το Αιγαίο είναι μία δύσκολη γεωγραφία. Ο διασκορπισμός των νησιών και το γεγονός ότι πολλά ζητήματα είναι αλληλένδετα, καθιστούν το θέμα περίπλοκο. Εάν αντιμετωπίσουμε το θέμα με υπομονή, αμοιβαία κατανόηση και ειρηνικό όραμα, μπορούμε να οδηγηθούμε σε μία λύση που θα διασφαλίζει το μέγιστο συμφέρον για τις δύο γειτονικές χώρες, τους δύο γειτονικούς λαούς», ανέφερε.

Διαψεύδεται δημοσίευμα περί ψυχρότητας Αθηνών – Λευκωσίας

Την ίδια ώρα, ως «προβοκατόρικο ψέμα» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Στέφανος Στεφάνου, δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», στο οποίο διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι ´υπάρχει ψυχρότητα στις σχέσεις Αθηνών και Λευκωσία´. Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, οι σχέσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Ελληνα πρωθυπουργό είναι κάτι περισσότερο από άριστες. «Διερωτώμαι πού αποσκοπεί αυτή η προβοκατόρικη αναφορά. Μήπως στην υπόσκαψη των αγαστών και άριστων σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας, στις προσπάθειες που συντονισμένα καταβάλλουν οι δύο κυβερνήσεις και οι δύο χώρες για να σπρώξουμε τη διαδικασία της λύσης μπροστά; Αυτά τα πράγματα, λυπούμαι να πω ότι, μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου. Σύμφωνα με την εφημερίδα αφορμή για την ´ψυχρότητα´ των σχέσεων Αθηνών – Λευκωσίας ήταν το σχόλιο του Ελληνα πρωθυπουργού για τη δήλωση του προέδρου Δ. Χριστόφια περί «εισβολής στην Κύπρο το 1974 και των δύο αποκαλούμενων μητέρων πατρίδων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα